İSKENDER ÖZSOY

İSKENDER ÖZSOY

ÜSTÜ KALSIN

Kavala’da Yakılan Mübadele Türküsü

Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’nun ilk albümü Hasretin İki Yakası çıktı. 

2005 yılında kurulan koronun albümünde koro ve solistler, 12 enstrümantalist eşliğinde Türkçe ve Yunanca 18 eser seslendirdi.

Kalan Müzik’ten çıkan albümdeki türkülerden Hanım Ayşe’yi ilk kez LMV Korosu’nun 29 Eylül 2007 Cuma günü Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) verdiği Belleklerdeki Güzellik: Mübadele Türküleri konserinde dinlemiştim. Türküyü ikinci kuşak Kavala mübadili Sadrettin Soylu söylemişti.

Görükle’yle Mudanya Dereköy ve Erdek’in Yukarı Yapıcı köyündeki Kavala mübadillerinin yıllardır söylediği “Kavala’ya gidersem Hanım Ayşem sana balık alayım… “ sözleriyle başlayan bu türkü vakfın derleme çalışmaları çerçevesinde Görükle’de kaydedildi. Bu çalışma daha sonra Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından kitap olarak yayımlandı. 

Yüzyıldan fazla geçmişi olan türkünün kaynak kişisi Görükle’de yaşayan ikinci kuşak Kavala mübadili Mehmet Beytekin.

Beytekin’in aile büyüklerinden dinleyerek bugünlere taşıdığı türküyü YTÜ Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Nesibe Özgül Turgay notaya aldı.

O günlerde araştırmış, türkünün TRT repertuarında olmadığını öğrenmiştim. Aradan 12 yıl geçti, türkü repertuara girmiş midir, bilmiyorum. Yine o günlerde türkülerimizin “altındağı” rahmetli  Neriman Altındağ Tüfekçi’ye sormuş, bilmediği yanıtını almıştım.

Hasretin İki Yakası CD’sinde türküyü Erdal Oltulu (akordeon), Engin Arslan (yaylı tambur), Kahraman Şirin (kanun), Raci Ergüzel (Keman), İsmail Mehmet Uğur (bass gitar),İstanbullu Sedat’ın (perküsyon) sazları eşliğinde ve şef Garip Mansuroğlu yönetiminde koro söylüyor. Türkü, Kahraman Şirin’in Saba makamındaki kanun taksimiyle başlıyor.

Bu arada albüme Zülfü Livaneli de Memleket Kokulu Yârim şarkısıyla destek vererek bestesini koroyla birlikte söyledi.

KOROYU MANSUROĞLU ÇALIŞTIRIYOR

Kurulduğu yıldan bu yana yüzden fazla konser vererek Türkiye’yle Yunanistan arasında dostluk ve barışa hizmet eden koronun repertuarının bir bölümü mübadil bestekârların eserleri, Balkan ezgileri, Rumeli türküleri ve Rebetikolardan oluşuyor.

Hasretin İki Yakası CD’sinde bu repertuardan seçkin örnekler yer alıyor.

Albümdeki 18 eserin aranjmanlarını koroyu yedi yıldır çalıştıran Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü mezunu şef Garip Mansuroğlu yaptı.

Mansuroğlu ayrıca albümdeki bazı parçalara gitar ve buzukiyle eşlik etti; Kara Yangın’a ve Uzo İçelim’e –Esma Erdokla- Türkçe söz yazdı,  şarkıyı Ayşe Buyan’la okudu.

Koroyu farklı meslek gruplarından mübadil çocuk ve torunları oluşturuyor. Koro üyeleri tüm çalışmalarını gönüllülük temelinde yürütüyor.

<