ZEKİ GÜVEN

ZEKİ GÜVEN

İZİNDEYİZ

Merhaba,

Bu başlığı ilk attığımda aklıma gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Her 10 Kasım da ya da milli bayramlarda Atatürk’ün resminin altında bu yazıyı görürüz. Acaba gerçekten sevgili Atamızın izinde miyiz yoksa izine mi çıktık?

İzinde olmak kelimesi iz kökünden gelmektedir. İz kelimesinin anlamı, bir şeyin geçtiği veya bulunduğu yerde bıraktığı belirti anlamına gelmektedir. Ayrıca izin kelimesi de bir şeyin, bir kişinin yolunda gitmek, onun yaptığı şeyleri örnek almak anlamına da gelmektedir. Günümüzde ayrıca, bir eylemin olabilirliği yönündeki bildirim veya onay alma anlamında da izin kelimesi kullanılmakta. Peki herkes iz bırakır mı? Yoksa hep birinin izinden mi gideriz?

Aslında birilerinin izinden giderken de iz bırakabiliriz. Ya da cesurca yol alıp kendi izlerimizi yaratırız. Tarihte iz bırakanlar, tüm dünyayı ya da bulunduğu toplulukları değiştiren, bakış açısı kazandıran ya da insanlığa farklı hizmet sunanlardır. Bu biraz fazla mı oldu? 

Ben sizlere dünyanın kaderini değiştirecek bir şeyler yapın ve iz bırakın demiyorum. Kendi kaderinizi değiştirerek kendi izinizi bırakın diyorum. İzinden gitmek, daha önce geçilmiş bir yolda yürümek demektir. Felsefeci ve yazar olan Dücane Cündioğlu’nun bir sözü aklıma geldi.  “Yola çıkmak, yoldan çıkmaktırdiyor. Hepimiz birilerinin yolundan gidiyoruz. Ta ki yoldan çıkıp kendi yolumuzu aldığımızda iz bırakıyoruz. Yoldan çıkmak kimilerine göre itaatsizlik, düzen karşıtı olmak anlamına gelebilir. Burada bahsettiğim mevcut düzen içinde yenilikçi, farklı bakış açılarıyla hem kendiniz hem de bütünün hayrı için yol bulmak. 

İz bırakmak sözle, sesle, fiziksel veya zihinsel olabilir. Kendinizi dinleyin ve yeteneklerinizin farkına varın. Hepimiz bu yaşam içinde bir şeyler öğrenir ve öğrendiklerimizi de paylaşırız. Bu paylaşım size özel olmalı. Yazımın başında, izindeyiz kelimesiyle ülkemiz için çok büyük bir değer olan Atatürk’ten söz etmiştim. İzinde olmak sadece anmak ve anımsamak olmamalı. Gidilen yolun farkına varıp, bu izde kendimize pay çıkarmalı ve kendi yeteneklerimiz ve özelliklerimiz oranında iz bırakmalıyız. Hepimiz hayat yolundayız. Sözlerime Ralph Waldo Emerson’un sözüyle bitirmek istiyorum. “Yol sizi nereye götürüyorsa oraya gitmeyin, yol olmayan yerden gidin ki; iz bırakın.”

Sevgilerimle, İzimdeyim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ZEKİ GÜVEN Arşivi