SELAMİ TURGUT GENÇ

SELAMİ TURGUT GENÇ

İŞİN İÇYÜZÜ / 23 NİSAN'LARDA POLİTİKACI ALKIŞLARI..

Çocukların bir günlüğüne Devlet Makamlarına oturtulmasının gelenek haline getirildiği günün adı:

23 Nisan’dır.

23 Nisan bir büyük gündür.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanan 23 Nisan’ın anlamlı zenginliği derindir.

Eğitimci R.Gökalp Arkın’ın çocuk duygularına indirdiği şiiri unutulamaz:

 

Dün sabah anneciğim
Öperek, dedi: Uyan 
Bugün senin bayramın,

Kalk, bak süslendi her yan.
Baktım her taraf süslü,
Sokaklar dolu insan.

Dedim: Anne bu neden
Dedi: 23 Nisan.

Temel bayrammış, inan
Kutlu olsun kardeşim
Geldi 23 Nisan.

 

Kurtuluş savaşından sonra Büyük Milli Meclisi’nin açılış günü, her yıl 23 Nisan Bayramı ile anılır. Her 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanır. Ayrıca, UNESCO’nun kararıyla bu bayramın Dünya Çocuk Yılı olarak kutlanması da kabul edilmiştir.

Cumhuriyet’ten önceki dönemlerde de çocuk şenlikleri düzenlenirdi. Çocukların okullara başlamaları merasimlerle kutlanırdı. Okula başlayacakları günden önce, şenlikler için hazırlıklar yapılırdı. Çocuklar, eğlencelerle hamama götürülür, yeni elbiseler giydirilir, boyunlarına işlemeli cüz kesesi takılırdı. Feslerine ise nazarlık asılırdı.

Okulların açılacağı gün aynı semtin çocukları ya süslü arabalara, ya da atlara bindirilerek evlerinden alınır, ilahi ve “Amin”lerle götürülürdü. Buna “amin Alayı” denirdi. Aileler, akrabalar, yakın çevreleri bunu izlemek için yol boyunca dizilir, şenliklere katılırlardı.

Dünün çocukları böyleydi. Ama, vatan, millet, bayrak söz konusu olunca, büyük bir devlet olmanın onurunu taşıyan çocuklarımız daima gurur dolu bir geçmişimizi hazırlamışlardır.

Bugünün çocukları yarının büyükleri olacaktır. İşte, bu nedenle:

“Bugün 23 Nisan, neşe’e doluyor insan” diyoruz.

Dünyada da, çocuk yılı dönemini başlatan Ata’mız olmuştu.

Çocuklarımıza armağan edilen 23 Nisan ruhuyla toplumumuzun ileri atılımlarına öncülük edecek dinamik bir gençlik potansiyeline sahibiz.

Çocuklar arasında sevgi, kardeşlik ve ilkeli birliktelik oluşturacak kavramların temel değerlerine bağımlı bir gençlik yetiştirilmesini bekliyoruz.

Bayramın ana temelinde şen, şakrak, cıvıl cıvıl bir ortamın ışıldakları haline gelen çocuklarımız rejimin kalbidir.

Ancak, siyasi yapılaşmada sürekli çatışmaya meyilli bir gençlik yetişmemesi için toplumsal barışı da kurmalıyız. Baskın, şarlatan politikacılar yerine milletin geleceğine çağdaş düşünceli gençler hazırlayalım.

Neş’eyle, coşkuyla kutlanan 23 Nisan çocuklarına, bir günlüğüne devlet makamlarında, milleti yönetme koltuklarında tanınan imkanların anlamı ne olabilir ki?

Hemen söyleyelim:

“Devletin koltuklarında misafir ettiğimiz bu çocuklar, milletimizin yürek seslerini taşımaktadır. Bu onurlu günün çocukları, Türkiye’nin çağdaş geleceğe hızla yükseltilmesini diliyor. Çocuk aklı ve sezgileriyle, bugünkü siyasetin kusurlu mantığını çözemiyorlar ama, geleceğin teminatı olma sevdasını göz parıltılarında taşıyorlar.

Bunun analizini, çocukları 23 Nisan’da alkışlayan politikacılar yapabilmelidir.

NOT EDİLECEK SÖZLER:  “Seven yaşar, yaşayan çalışır ve çalışan ekmek bulur.”

(M. Scudery)

 

<