METİN ALTINÇEKİÇ

METİN ALTINÇEKİÇ

BUGÜN BAYRAM, PEKİ 10 SENE ÖNCE?

Sevgili okurlar, dün arifeydi bugün ise Ramazan Bayramının birinci gününe gelmiş bulunuyoruz. Bu yazımda aslında, geçmiş bayramlar ve şimdiki bayramlar arasında ki farkı göz önüne sermek istiyorum. Hani hep deriz ya, nere de o eski bayramlar? Niye deriz ki bunu? Ne değişti o zamanlardan bu zamana? Yani belki 10 yıl önce ile şimdi, kimine göre 50 yıl önce ile şimdi? Ne değişti de eski bayramlar daha iyi olurdu?

Öncelikle şunu söyleyeyim ne kışa gelen bayramlar, ne de yaza gelen bayramlar mühim değil. Bayram hep bayramdır. Her yıl ortalama 10 gün geriye geliyor ve 40 yılda 1 aynı noktaya tekrar isabet ediyor. Dolayısı ile bizler 40 yıl önce bayram daha güzel desek bile, 40 yıl önce de yaza tekabül ediyordu. Olaya o açıdan bakmamız gerekiyor, yani bayram hep bayramdır ve değişen bir şey varsa o bayram olamaz. Değişen şey bir şey varsa bu ancak bizler olabiliriz. Bence bayramı eleştirmeden önce kendimizi eleştirerek konuya başlamamız gerekiyor. Öncelikle, ruhun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her şey ruh ve şuur meselesi aslında, eğer siz Ramazan-ı şerif geldiğinde orucu tutmaz, kuran-ı dinlemezseniz, namazı kılmaz, teraviye gitmezseniz yani İslam şuuruna girmezseniz Ramazan ayının Şaban ayından bir farkı kalmaz. Nasıl ki, Ramazan, Ramazan şuuru ile yaşanırsa Ramazan Bayramı ise Bayramda, Bayram şuuru ile yaşanır ise bayram olacaktır. Eğer, Bayram sabahı Bayram namazına gitmedi isen, çikolatanı şekerini alıp büyük ziyareti yapmadı isen ya da evinde misafir ağırlamadı isen. İçsel olarak, inanç, iman, örf ve adet gibi duygularını önemsememeye başladı isen. Yani ne Ramazanı Ramazan gibi yaşamış, nede Bayram Bayramı Bayram gibi yaşamış isen. Ramazan Bayramını da devletin verdiği bir tatil hakkı olarak görmüşsen, e kusura bakma Bayramdan zaten lezzet alamazsın. Bayram sana göre, her yıl kullandığın kanuni izninden farksız olur. Boş olur, manasız olur, keyifsiz olur. Bayramda kapıyı çalan davulcuyu kapının deliğinden görüp bahşiş istiyor deyip, kapıyı açmıyorsan 5TL, 10 TL de olsa verip, tebessüm etmiyorsan bayram şuuru bir adım daha geri de kalmış olur. Maalesef ülke olarak bir yönü ile batılı toplumları eleştirdiğimiz bir hususa, benzemeye başladık. Hani hep biz kendimizi misafirperverliğimiz ile överiz ya, o durum biraz değişiyor. Toplumun kendini diğer insanlardan geriye çekmesi meselesi ya da izole olma meselesi var. Kaç kişi artık Metro’da yer verme şuurunda? Kaç kişi birisinin başına bir şey geldiğinde ona yardım etmek için koşmaya hevesli? Kaç kişi, evini yuvasını ihtiyaç sahiplerine açabilecek kadar insanlara güven duyuyor? Kaç kişi?

Sevgili okurlar, mesele asla ve asla Bayram meselesi değildir. Bayramların yazı da bir, kışı da bir. Bayram hep aynıdır. Değişen şey insanlardır. Tabi ki asimile olmamış, hala bayram şuurunu yaşayan insanlarımız var. Ama her ne kadar birçok etken saymış olsam da, belki de seneler sonra vah o günler nasıldı diyeceğiz. Geçmiş zamanın, şimdi ki zamanda yarattığı duygu yoğunluğunu yaşayacağız yani. Tertemiz yüreklerimiz ile daha nice nice bayramlar ulaşmak dileği ile Ramazan Bayramınızı kutluyorum. Haftaya görüşünceye dek esen kalın.

<