İSKENDER ÖZSOY

İSKENDER ÖZSOY

Bir Gazete, Bir Ekmek Ayda Bir Kilo Kıyma

ÜSTÜ KALSIN

Matbaa mürekkebi ve hurufatla 1970 yılında dergicilik yaptığım günlerde tanıştım. Sonra gazete... İlk gazetemde musahhih olarak başladım. Gazetenin fotoğraf/klişe arşivine de bakıyordum. Altı aya kalmadan yazı işlerine sekreter olarak geçtim. 13 yıl çeşitli gazetelerde sekreter olarak çalıştım. Mesleğimin dönüm noktası rahmetli ustam Ahmet Güner'in beni Milliyet'in gece haber merkezine almasıdır. Milliyet'te haberin, haber takibinin heyecanını yaşadım. Ardından TGC'nin günlük gazetesi BİZİM GAZETE günleri. Orada da üretmenin, habere gitmenin ve röportaj yapmanın keyfini yaşadım. Sekiz kitabım BİZİM GAZETE'deki röportajlarımın toplanmasından oluşuyor. Artık eskisi gibi sahada değilim ama benim için asude "son"bahar ülkesi olan YENİGÜN’deyim. Bazı dostlarım hâlâ üretebilen en yaşlı muhabir -dikkat yazar değil- olduğumu söylüyorlar.

………….

Bir gazete, bir ekmek.

Bu slogan 1980’li yıllarda gazeteler tarafında çok kullanılırdı.

O yıllarda kimse gazete ve ekmek için vereceği parayı aklından geçirmezdi.

Bugüne, gazete ve ekmek fiyatlarıyla beraber, şöyle bir bakalım.

İstanbul’da ikisi spor, ikisi ekonomi, ikisi de İngilizce olmak üzere yaygın dağıtıma verilen 31 gazete yayımlanıyor.

Bu gazeteleri altısı dışında diğerlerinin adlarını ve fiyatlarını ucuzdan pahalıya sıralayalım:

Yeni Birlik, Yeni Mesaj, Diriliş Postası, Milat, Doğru Haber ve Analiz iki lira, Karar üç lira, Milliyet dört lira, Milli Gazete 4,5 lira, Takvim, Akşam, Yeni Akit, Türkgün, Yeni Şafak, Posta Korkusuz, Evrensel, Sabah, Hürriyet  ve Aydınlık beş lira, Yeni Asya, Türkiye, altı lira, Birgün yedi, Sözcü 7,5 ve Cumhuriyet de dokuz lira. 

Şimdi.

Hergün bir Cumhuriyet ve ekmek –şimdilik altı lira- alan ayda 450 lira verecek. Yani bir kilo kıyma, yarım kilo beyaz peynir parası.

Sözcü ve ekmek alan 405 lira verecek. Yani bir kilo kıyma, 250 gram beyaz peynir parası.

Hadi gel de ikisini birden al.

Bu iki gazetenin okuyucu profilinin emeklilerden oluştuğu söylenir eskiden beri.

Emeklinin bu paraları ödemesi artık pek kolay olmasa gerek.

Gazetelerin tirajları hem bu yüzden, hem de toplumun dinamiklerinden uzaklaşmaları yüzünden yerlerde sürünüyor.

Cumhuriyet’le ve Sözcü’nün fiyatlarını anlıyorum da bu zam furyasında Yeni Birlik, Yeni Mesaj, Diriliş Postası, Milat, Doğru Haber ve Analiz gazetelerinin iki liradan satılmasını anlayamıyorum.

Bu nasıl oluyor da oluyor, merak ediyorum.

ALTINA İMZAMI ATIYORUM

Spikerler, sunucular, televizyon ekranlarını parselmiş -hukukçusundan asker emeklisine, güvenlik uzmanına kadar – tartışmacılar.

ES 400, EF 16, EF 35 değil; SE 400/FE 16/FE 35.

Dilinizi düzeltin, yoksa isot süreceğim.

…….

Birgün gazetesi yazarı Atilla Aşut’un 15 Temmuz 2023 tarihli “Şu Haber Sunucuları!” başlıklı yazısını okuyalım:

“Seçimlerden sonra televizyonlara bakmak bile gelmiyor içimden! Hele o çokbilmiş, zevzek sunucular yok mu, onlara fena halde sinir oluyorum! Adamlar haber sunmak yerine, ekrandan siyaseti biçimlendirmeye çalışıyorlar! Çok meraklıysanız, hariçten gazel okuyacağınıza girin bir partiye, çalışın! Ama hayır, hem bol maaşlı konforlarından vazgeçmeyecek hem de karşımıza geçip böyle akıl verecekler! 

Ekranlar, egoları şişkin sunucuların uluorta konuşarak kendilerini tatmin edecekleri yerler değildir! Yaptıkları işin kamu hizmeti olduğunu birileri anlatmalı onlara. Özellikle de “enkırmenlik” meraklısı kimi "ana haber" sunucularının evrensel habercilik kuralları eğitiminden geçirilmesi gerekiyor. Yoksa ciddi tiraj yitimine uğrayacak muhalif kanallar. Nitekim daha şimdiden izlenme oranlarında önemli düşüşler olduğu gözleniyor...

Siyasal partilerde "değişim"den fazlaca söz edilen şu günlerde, bana kalırsa muhalif kanallarda da köklü bir değişim gerekiyor. Artık bıkkınlık veren alışılagelmiş gazeteci izlenceleri yerine, her konuda uzman görüşlerini önceleyen yayınlara gereksinim var.”

Doğru söze ne denir?

Altına imzamı atıyorum.

…..

Epeydir sanal dünyanın klavyesinden siyaset düşmüyor.

Benden de o dünyaya katkı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu parti kursun. Adı DEğişim PARtisi, kısa adı DEPAR olsun.

İmamoğlu'nu depara kaldırabilecek bu önerimi kullananlardan telif isterim ona göre.

Şaka… Şaka…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İSKENDER ÖZSOY Arşivi