CEVDET TÜTÜNCÜ

CEVDET TÜTÜNCÜ

BASIN ve BAYRAMI

Sevgili dostlar, günümüzde ya da en eski çağlarda bile insanların olan bitenden haberdar olmak isteği kendi yaratılışında vazgeçilmez ihtiyaç ve psikolojik olgudur. Nereye giderseniz gidin en küçük topluluklarda bile, bir arada bulunan insanlar olan bitenle ilgili biteviye bilgi alışverişinde bulunurlar. Bu durum öylesine kanıksanmıştır ki insanlar bunu günlük yaşantının doğal eylemi olarak yaptıkları için çoğu zaman fark etmezler bile. 

Doğal olarak kabul edilen bu eylem,  “ Haberin var mı, duydun mu, gördün mü ? “ soru cümleleriyle başlayıp hayatı ilgilendiren her konuda, bir kg. yiyeceğin fiyatını bile ilgilendiren ekonomiden tutun da siyaseti, sporu vb. kapsayan pek çok konuyu içermekte ve haber almak ve haber vermeyi gerçekleştirmektedir.

Günümüzde bu görevi gazete, dergi, mecmualar, radyo ve televizyonlar yerine getirmekte...

Toplumda hissedilen bu ihtiyacın giderilmesi yazılı ve görsel basının devreye girerek yükümlülüğünü yerine getirmesiyle ve bunu ilk fark edenin de Alman yayımcı Johann Carolus (1575 – 1634 ) olduğunu görmekteyiz. 1605 yılında Aller Fürnemmen und Gedenckwürdigen Historie adlı gazete Johann Carolus tarafından kağıt üzerine basılmış ve Dünya Gazeteler Birliği tarafından da dünyada basılı ilk gazete olarak kabul görmektedir.

1828 yılında Mısır’da Türkçe olarak yayımlanmaya başlayan Vekdyi-i  Misriye’nin dışında, Ülkemizde 1831 yılında resmi nitelikte gazete olarak yayım hayatına başlamış olan  Takvim-i Vekayi ilk gazete olmak unvanını taşımaktadır.

Türkiye’de radyo yayını İstanbul Sirkeci’de bulunan Büyük Postaneden ilk kez 06.Mayıs.1927 günü yayın yapmaya başladı.

Ülkemizde ilk televizyon yayını ise 09.Temmuz.1952 günü İstanbul Teknik Üniversitesi Stüdyolarından yapıldı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından yapılan ilk televizyon yayını ise 31.Ocak.1968 günü TRT Ankara Stüdyolarından yapıldı.

 Halihazır Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin temelini oluşturan ve özel statüde eğitim hayatına başlayan ilk gazetecilik okulu, Müderris Fehmi YAHYA tarafından  1948 yılında açıldı ve İstanbul//Şehzadebaşı’nda eğitim hayatına başladı.

Değerli okurlar, haber, muhbir, muhabir kelimelerinin hepsi aynı kökten türeyen ve haber almak – haber vermeyi içeren görev ve sorumlulukların ifadesidir ve bu amaçla iletişim sağlamak da bir gazetecinin temel görevidir.

Gazetecinin gıdası, bir haberi doğru olarak almak ve yine sorumluluğunu kendi üzerine alarak doğru bir şekilde kitlelerin bilgisine sunmaktır.

Bizler evimizde keyifle gazetelerimizi okur, televizyonlarımızı izlerken, bizlere bu haberleri ulaştıran, genellikle savaş muhabirleri olmak üzere özel haber peşinde koşan meslektaşlarımızın ne denli zorluklar içerisinde çalıştıklarını elbette bilemeyiz…

 Ancak şu kadarını yazalım yalnızca 2019 yılında görev peşinde koşarken Dünya genelinde 49 gazeteci hayatını kaybetmiş bulunmaktadır !..

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kutlu olsun.

Esen kalın. 

<