EBRU ERDEN

EBRU ERDEN

AMAN DİKKAT -1

Son zamanlarda hem Türkiye’de hem de dünyada dolandırıcılık aldı başını gidiyor. Bunların çoğu ya telefon dolandırıcılığı ya da internetteki sosyal ağlar üzerinden gönderilen arkadaşlık talepleriyle oluyor. İnternet üzerinden sosyal ağlardan ya da arkadaşlık sitelerinden sizlere ekleme talebi göndererek sizinle konuşmaya başlayıp güven oluşturduktan sonra karşılarındaki kişiyi tabiri caiz ise “APTAL” yerine koyarak baş vurdukları yöntemlerden bahsedeceğim.

Ben Facebook ve İnstegram’ı aktif kullanan biriyim, aynı zamanda da birkaç sosyal arkadaşlık sitesine üye oldum. Amacım son zamanlarda televizyonlarda öğlen kuşaklarında izlediğimiz, Esra Erol (ESRA EROL YANINIZDA), Ece Üner ile (SUSMA), Serap Paköz ile (GERÇEĞİN PEŞİNDE), Fulya Öztürk ile (FULYA İLE UMUDUN OLSUN) programlarında izlediğimiz eşlerini sosyal medya üzerinden aldatan eşlerin durumunu anlayabilmek için.

Bu tür sitelerde nelerin döndüğünü, neler olup bittiğini, insanların bu tuzağa nasıl düşürüldüklerini görüyorum. Çünkü adı üstünde sanal site ve sanal arkadaşlıklar, kimse gerçek kimliği ile oraya girmiyor, takma lakap ve yalan yanlış bilgilerle dolu bir ortam. Size siz erkek arkadaş aradığınız zamanda bile kadın profiliyle giren erkeklerden de istek gelebiliyor. Facebook, İnstegram gibi uygulamalarda şayet size arkadaşlık gönderenleri yakinen tanımıyorsanız sakın kabul etmeyin, çünkü o kişi size kendini tanıttığı kişi değil. Öyle bir sistem kurmuşlar ki sizin yazıştığınızı sandığınız kişi o kişi değil.

Ayrıca size arkadaşlık gönderen bu kişiler sizinle aynı profilde ama ayrı platformlardan yazıyorlar. Bunlar bir ekip ama birbirlerinden haberleri yok, aynı kişiye yani size iki ayrı kişi bir kişinin profilinden yazıyor, aynı kişi olsa zaten sizin fotoğrafınızdan tanır ve aynı anda farklı platformlardan isimleri değişik olarak yazmazlar. Bu kişiler ayrı ayrı kişiler ama kurdukları cümleler neredeyse birebir örtüşüyor sanki ellerindeki yazılı bir metinden size kopyala yapıştır yapıyorlar gibi. İngilizceyi Google Translation’dan Türkçeye çevirdikleri için bozuk bir Türkçe olarak geçiyor elinize.

Arkadaş ekleme talebi gönderip önce sizinle mesajlaşmaya başlıyorlar, süslü ve nazik cümlelerle üzerinizde etki bırakmaya, size güven sağlamaya çalışıyorlar.

Bu kişiler nedendir bilmiyorum lakin hepsi Orta Asya'da ki Yemen, Irak, Suriye, Afganistan gibi savaş yaşayan ülkelerde konuşlandırılmış Amerikan, Fransız, İngiliz ve İtalyan askeri personelinden ve geneli doktor, mühendis ayrıca hepsi de yüksek rütbeli subaylar, hepsi de çok gizli görevdeler. Güvenlikleri en üst seviyedeler ama ne hikmetse sabah erkenden ve akşam geç vakit internet üzerinden sizle irtibata geçerek mesaj yazabiliyorlar. Telefonla görüşmeleri yasak, ama internetten dünyaya mesaj atmak, sosyal medya üzerinden arkadaşlık kurmak yasak değil. 

Bu kişiler sizde güven yaratmak için eşlerini ya meme kanserinden ya da trafik kazasından birkaç sene önce kaybettiklerini, kızları olduğunu, kızlarının kendi ülkelerinde yatılı okuduklarını, Birleşmiş Milletlere çalıştıklarını söyleyerek, size kendisi ve çocuğunun fotoğraflarını paylaşarak güven sağlamaya çalışıyorlar. Şayet inanmaz iseniz size yüksele biliyorlar ve kendilerini ispatlamak için doktor iseler size internetten indirilmiş birkaç fotoğrafı delil olarak atıyorlar, Hastaları ile ya da bulunduğu birlikteki arkadaşlarıyla çekilmiş fotoğrafını atamıyorlar çünkü güvenlik en üst seviyede.

Bu şahıslardan birkaçının annesi Türk babası Amerikalı, kiminin annesi Fransız, babası İtalyan yani nasıl tutturabiliyorlarsa öyle atıyorlar size. Çoğu parçalanmış aile çocukları veya annesi babası ölmüş ve kendisi yetimhane de büyümüş insanlar. Mesela bir tarafı Türk olanlar çok küçükken Türkiye’ye gelmiş ve bir süre burada büyük annelerinin dedelerinin yanında yaşamış kimseler.

Bir hafta, on, on beş gün sonra işi ilerletiyorlar ve güven oluşturabilmek için sizinle ciddi anlamda tanışmak ve sizinle bir yuva kurmak istediklerini beyan ediyorlar. Siz onların gün ışığı, hayatı, sevgilisi, canı her şeyi oluyorsunuz bir anda, sabahları artık sizin için uyanıyorlar, gece yatarken sizi düşünüyorlar. Allaha sizin gibi güzel, güvenilir, anlayışlı, sevecen birisini karşısına çıkarttığı için şükrediyorlar. Sabah ve akşam yemeklerinizi yiyip yemediğinizi soruyorlar, istediğinizden de fazla ilgi ve alaka görüyorsunuz.

(Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
EBRU ERDEN Arşivi