ESRA KANTAR

ESRA KANTAR

Akran Zorbalığı

Geçen gün Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci zorbalığına önlemek için önemli adımlar attılar. Bakan özellikle, yaygın eğitimin altını çizerek, "Güvenli bir okul iklimi oluşturmak için birden fazla dinamik oluşturuyoruz" dedi. Okulu büyütecek ve geliştirecek mekanizmalar oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından öğretmen rehberliğinde koruma yönlendirme konusunda çok boyutlu operasyon yapılmaktadır. Kapsamlı kişisel gelişim programlarının hayata geçirildiğini vurgulayan Bakan Özer, 'çevrimiçi akran zorbalığı' ve 'psikolojide direnmelik' gibi konulardan da yer kapsadığını yeni planlama ve psikoeğitim organizasyonu oluşturduğunu söyledi.


Yapılanen en önemli sosyal deneylere baktığımızda Jane Elliott – Bölünmüş Bir Sınıf isimli deneyi buluyor bizi. Bu deney hem akran zorbalığı hemde ırkçılıkla ilgili yapılan oldukça ses getirmiş bir deneydir.

Küçük, bir kasabada üçüncü sınıf öğretmeni olan Jane Elliott, 1968'de Martin Luther King Jr. cinayetinin olduğu dönemde öğretmen olan Jane Elliott konuyla ilgili sınıfında bir deney yaptı.  Bir şekildeırkçılığa, önyargıyı veMartin Luther King Jr. neden öldüğünü açıklamalıydı. Elliott önce sınıfını mavi gözlü grup ve kahverengi gözlü grup olmak üzere iki gruba ayırdı. İlk gün renkli gözlü öğrencileri onur grubu olarak belirledi. Ve çeşitli bilimsel veriler ışığında  sınıfı mavi gözlülerin daha zeki ve ayrıcalıklı olduğuna ikna eder. Mavi gözlü öğrencilere; daha fazla dinlenme ve daha fazla yemek gibi haklar veridi. Kahverengi gözlü öğrencileri, ayırt etmek için daha geniş yakalar taktırarak sınıfın arka sıralarına yerleştirdiler. 

Zamanla mavi gözlü öğrencilerin kendilerini daha fazla üstün görerek kahverengi gözlü öğrencilere sürekli zorbalık yapmaya başladılar. Bu ayrımın netleşmesiyle birlikte mavi gözlü öğrencilerin, algıladıkları güçlü yönler artmasıyla ders ve sınavlardaki verimlilikleri ve başarıları artmıştır.

Öte yandan, kahverengi gözlü öğrencileri gittikçe mutsuz ve sınıftaki başarıları gittikçe düşmüştür. Ertesi gün, Jane Elliott herşeyi açıklar ve çok getiren bu deneyi açıklar. Sonuç olarak gerek akran zorbalığı gerek bu şekilde ırkçılık olsun dinamikleri gösteren belli başlı taşlar var. Ve bunları doğru dinamize etmek hepimizin elinde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ESRA KANTAR Arşivi