Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'a hareketi öncesi Esenboğa Havaalanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'a hareketi öncesi Esenboğa Havaalanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'a hareketi öncesi Esenboğa Havaalanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TÜBİTAK"ın bazı davalara delil teşkil eden raporu ve Adalet Bakanlığının yeniden yargılanma konusunda yürüttüğü çalışmalara ilişkin soru üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

"TÜBİTAK olayı buradaki, harddiskler olayı bunların hepsi bilirkişilerle alakalı konu, yani kurumla alakalı. Bilirkişi orada bu sürecin takibini yapıyor, inceliyor veya inceletiyor, ondan sonra bilirkişi raporu hazırlıyor. Doğrusu bu bilirkişinin hazırladığı rapor ne içeriyor görmüş değilim, ondan haberim yok. Tabii şu anda henüz Ergenekon ile ilgili gerekçeli kararı veya gerekçeyi görmüş değiliz. Böyle bir durum da söz konusu. Bu konuyla ilgili bu noktada herhangi bir açıklama yapmamız da mümkün değil."

Adalet Bakanlığının yeniden yargılanma sürecini değerlendirdiğini ve bu konu üzerinde çalışmalarını yaptığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Muhtevası ne olacak, nasıl olacak, mesela burada sadece bir şeyi açık söyleyebilirim; özel yetkili mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK"yı aynı şekilde kaldırmayı ama buradaki şeyleri Türk Ceza Kanunu"na aktarılması gereken maddeleri, oraya aktarma gibi bir hedefimiz var ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırarak bu mahkemeleri tamamıyla ağır ceza mahkemelerine, bunları buradaki hangi dosyalar nerelerdeyse, bunları o mahkemelere devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız. Böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var şu anda yanılmıyorsam, 8 yetkili mahkeme var, 8 mahalde, dolayısıyla 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bundan sonra bu süreci sürdüreceğiz. Böyle bir dönemi başlatıyoruz."

"Sinyaller gelmeye başladı"

Erdoğan, "Başbakanlık Teftiş Kurulu"nun Başbakanlık ofisindeki dinlemelerle ilgili raporu tamamlandı mı? Size ulaştı mı? Bizimle paylaşacağınız bilgiler var mı" şeklindeki soruya ise "Sinyaller gelmeye başladı" yanıtını verdi. 

"Yeniden yargılamalar çerçevesinde İzmir"deki casusluk davasında bir sanık avukatı, sizin Malezya"ya ziyaretiniz esnasında, "içeride yatan çok günahsız kişi var" sözünüz ve Danışmanınız Sayın Yalçın Akdoğan"ın, "milli orduya kumpas kuruldu" yazısını hatırlatarak tanık olarak dinlenmenizi istedi. Yeniden yargılama gündeme gelirse avukatların böyle bir talepte bulanacağı iddialar var. Bu çağrılara karşı tavrınız ne olacak" sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Önümde bu tür çağrılara yönelik herhangi bir gerekçeli veya bir geniş metin görmedikten sonra karar vermem mümkün değil. Önce bunları görmem lazım. Neye dayanarak bunları söylüyorlar. Bunları gördükten sonra ancak bir değerlendirme yapabiliriz, ona göre de atılması gereken adım varsa çekinmeden atarız."

"Faizlerin artırılmasına karşıyım"

""Dolardaki artış karşısında Merkez Bankasının akşam da bir açıklama yapması bekleniyor. Piyasalarda bir faiz arttırımı beklentisi oluştu. Faiz arttırımı olursa dolardaki yükseliş durumuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?"" sorusu üzerine Erdoğan, Merkez Bankasının bağımsız bir kurum olduğunu hatırlatarak, şunları belirtti:

""Konuyla ilgili olarak ben herhangi bir açıklama yapmaya kalksam diyecekler ki Merkez Bankasına müdahale etti. Ama şunu bilmenizi istiyorum: Ben faizlerin artırılmasına her zaman olduğu gibi bugün de karşıyım. Onu özellikle bilmenizi istiyorum. Ama tabii Merkez Bankasına müdahale yetkim yok. Tasarrufum altında, yetkim altında değil. Sorumluluğu da onlara aittir. Yarın orada doğabilecek her şeyin sorumluluğunu, hesabını tabii ki onlar vereceklerdir. Bunu da görmemiz lazım. Temenni ederim ki duam da odur ki atacakları adım, alacakları karar inşallah isabetli olur. Kurda yeni bir dönem başlar. Böylece de ekonomi bu noktada, ihracat, ithalat arasındaki dengede bu sıkıntıları aşarız.""

AA"nın ulaştığı fotoğraflar

"Cenevre görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde, Anadolu Ajansı Halep"te 220 cesedin fotoğrafına daha ulaştı. Suriye"ye yardımların ulaştırılmasında önemli bir sıkıntı var. Böyle bir ortamda, siz bu durumu BM Güvenlik Konseyi"ne taşımayı düşünüyor musunuz?" sorusuna Erdoğan, "220 fotoğraf karesi, 55 bin fotoğraf karesinin yanında tabii bir hiç" yanıtını verdi.

Söz konusu 55 bin fotoğraf karesinin bütün dünyada yayınlandığını anımsatan Erdoğan, "Tabii günbegün bu fotoğraf karelerinin içerisinden seçilerek hakikaten insanı çok daha üzen, çok daha bu dramatik yapıyı görmek suretiyle Suriye"ye karşı tavrını güncelleyen bir süreci yaşıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Cenevre-2 Konferansı"nın halen devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu toplantıdan nasıl bir netice çıkar, bunu doğrusu kestirmek pek de kolay değil. Çünkü burada özellikle Rusya"nın tavrı, İran"ın tavrı çok çok önem arz ediyor. Bu ziyaretimizde özellikle bunları görüşeceğiz. Fakat biz Suriye"deki gelişmeleri, özellikle Yermuk"taki gelişmeleri, bütün bunları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi"ne taşıdık, taşıyoruz. Sürecin de ciddi manada takipçisiyiz. Tabii bütün bu attığımız adımlar maalesef hep vetoyla karşılık buldu. Bunu da bilmenizi istiyorum."

HSYK düzenlemesi

Başbakan Erdoğan, ""HSYK düzenlemesi ile ilgili iki öneriniz vardı. Bu konuyla ilgili yol haritanız nedir? Seçimlerden önce yasalaştırmayı, Genel Kurul"a getirmeyi düşünüyor musunuz?"" sorusunu şöyle yanıtladı:

""Farklı teklifler gelmedi. Muhalefetin bu konuyla ilgili bize bir sorun çözme noktasında hiçbir teklifi yok. Anayasa değişikliğine zaten "Hayır" dediler. Yasal düzenleme yapalım, yasal düzenlemeye de maalesef yanaşmadılar. Hatta hatta HSYK"nın oluşumu ile ilgili "Gelin müşterek adım atalım, yapalım anayasa değişikliğini, sizler de Parlamento"daki gücünüz nispetinde HSKY"da yer alın" dedik. Bir de baktım ki anamuhalefetin bir tane mensubu çıkmış şu ifadeyi kullanıyor: "Herkes eşit oranda orada temsil edilmeli" diyor. Dünyanın neresinde böyle bir uygulama var? Bunlar nasıl dünyaya bakıyorlar, dünyayı nasıl takip ediyorlar anlamak mümkün değil. Onun için onlarla yapılacak pek bir şey gözükmüyor."

Paketin Adalet Akademileri kısmı ile HSYK kısmı olduğunu anımsatan Erdoğan, ""Adalet Akademileri ile ilgili olan kısmın düzenlemesi bitti. Şu anda arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Temenni ederim ki, en azından Adalet Akademisi ile ilgili kısmı ve bunun yanında belki 2-3 madde daha bitirilmek suretiyle önümüzdeki hafta içerisinde adımı atarız"" diye konuştu.

Siyasi partilere yönelik saldırılar

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ""Önce MHP, ardından da dün CHP"ye yönelik bir saldırı oldu. Art arda gelen bu iki saldırı seçim öncesi birbiriyle ilişkili mi? MHP lideri Devlet Bahçeli PKK"ya işaret etti. Böyle bir bilgi sizin elinizde var mı? Olayın failleriyle ve saldırı nedeniyle ilgili size ulaşan bilgiler var mı?"" sorusu üzerine, devlet yönetmenin farklı bir şey olduğunu belirterek, bu yönetimin sorumluluğunun da farklı bir şey olduğuna işaret etti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

""Öncelikle son seçimlerde bizim 200"e yakın sadece İstanbul"da seçim koordinasyon merkezlerimiz kimi yerlerde molotofkokteylleriyle kimi yerlerde taşlarla kimi yerlerde taranmak suretiyle hep taciz edildi ve biz hep buna karşı sabırla göğüs gerdik. Sabrımızın neticesini de başarılı bir seçim sonucuyla aldık. Esenyurt"ta meydana gelen olayın içeriği itibarıyla ben "Tabii şudur" deme konumunda değilim. Ama emniyet teşkilatımız süratle oraya müdahale etmiş ve bunun neticesinde de 9 kişi gözaltına alındı. Şu anda onların savcılıktaki ifadeleri ve mahkemeye sevki ile ilgili çalışmalar sürüyor. Son bana gelen bilgi buydu.""

Şişli Belediyesine yapılan saldırının da manidar olduğunu ifade eden Erdoğan, ""Bu bir senaryo mudur, yoksa gerçekten bir karşı adım mıdır? Silahın oraya bırakılması anlamlıdır ve taranması anlamlıdır. Bununla ilgili de emniyet teşkilatımız yoğun bir şekilde takibini sürdürmektedir"" dedi.

"İran ile ilişkilerimizi ileri taşıyacağız"

Başbakan Erdoğan, İran"da yeni hükümetin göreve gelmesinden bu yana iki ülkenin dışişleri bakanlarının hemen her ay karşılıklı ziyaretlerde bulunduğunu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani"nin de en kısa zamanda Türkiye"yi ziyaret edeceğini söyledi.

İranlı muhatapları ile uluslararası toplantılar vesilesiyle de bir araya geldiklerini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkelerimiz arasındaki temasların yoğunluğu, seviyesi ve içeriği, İran"la ilişkilerimizin geleneksel komşuluk ilişkilerinin ötesine taşındığının bir göstergesidir. Ziyaretim vesilesiyle mevcut ilişkilerimizi daha ileri bir aşamaya taşıyacak bir adımı atıyoruz. Türkiye ile İran arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi"ni kuruyoruz. Bu mekanizma İran"la ikili ilişkilerimize hiç kuşkusuz yeni bir ivme kazandıracaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.