DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

Işıklar şehri Bakü…

Ateşler ülkesinin rüzgarlar şehri Bakü artık ışıklar şehri oldu.

Son Bakü seyahatimden biraz söz etmek isterim. Yeni yıla bir iki gün kala Bakü'deydim.

Bizim gençliğimizde Paris'ten "ville de lumiére - ışık şehri" diye söz ederlerdi. Zannediyorum bir süre sonra yabancılar bu sıfatı Bakü'ye yakıştıracaklardır. Düne kadar ateşler ülkesinin rüzgarlar şehri diye anılan Bakü artık ışık şehirdir.

Bakü ışıl ışıldı

Elbette yaklaşan yeni yılın etkisiyle şehir her zamankinden biraz daha ışıltılı, biraz daha renkliyse de Bakü, ışık şehri sıfatını her haliyle hak ediyor. Ateşler ülkesinin rüzgarlar şehri Bakü'nün rüzgarları yerli yerinde duruyor ama ışıklar rüzgarın pabucunu dama attırmışa benzemektedir.

Yıllardır şehrin imarına sarf edilen emekler bugün her hangi bir Avrupa şehrinden farksız bir atmosferle bizi karşı karşıya getirmiş bulunmaktadır. Bu güzel ve o nispette hoş atmosfere; eskiye sadık kalınarak restore edilen evleri, kendine özgü mimari örneklerinin izlerini taşıyan her biri ayrı bir anlam ifade eden sanatsal yapıları eklendiğinde ortaya gerçekten bir ışıklar şehri çıkmaktadır.

Bu arada dünyanın sayılı markalarıyla donatılmış mağazalar Paris'i, Londra'yı, Milano'yu kıskandıracak kadar gündelik hayatın tabii bir parçası olarak Bakü'ye canlılık katmaktadır. Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in Hazar'ın dalgalarından esinlenerek ortaya koyduğu Haydar Aliyev Kültür Merkezi, alev kuleler tabir edilen modern mimarinin en güzel örnekleriyle bezeli yapılar, şehre gençlik aşılayan stadyumlar, Formula 1 yarışları ile Bakü erişilmezleri kucaklayan bir şehir oldu, dersem mübalağa yapmış olmam.

Şimdilerde ise, şehrin varoşlarının da elden geçirildiğine şahit oldum. Büyük istimlakler sonucu ortadan kaldırılan komünizm döneminin kötü evleri, yerlerini yeni yaşam yerlerine, geniş bulvarlara ve yeşil alanlara bırakmaktalar. Ne kadar ışıklar şehriyse Bakü artık o kadar da yeşillikler şehridir. Geniş parkları, sahilde yürüyüş alanları ve büyük ağaçlıklı havuzlarla süslü meydanlarıyla Hazar'ın iyotu Bakü'nün derinliklerinde teneffüs edilebiliyorsa bu şehre verilen yeni veçhenin işaretidir.

Gidip görmenizi tavsiye ederim.

Bakü artık ışık şehridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DR.AKKAN SUVER Arşivi