EBRU ERDEN

EBRU ERDEN

ATAERKİL BİR TOPLUMDA KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARININ EŞİT ŞARTLARDA YETİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN (3)

Erkek ya da kız arkadaşlarını seçerken dikkatli ol, aile terbiyesi almış, beyaz da olsa yalan söylemeyen, savunduğu doğruların arkasında durabilen insanlardan seç. İleride bir gün çok özel duygular besleyeceğin bir erkeğe rastlarsan her ikinizde kartlarınızı baştan açın.

       Sana ilişkinin başında ben giyimine kuşamına, gitmene gelmene asla karışmam diyen erkek arkadaşın için zihninde hep bir soru işareti bırak.  Çünkü erkekler dilleriyle böyle söylerler ama içlerinden onların sözünden çıkmayacak eş veya sevgili ararlar. 

       Şayet bir erkek, kendi ailesindeki kadınları seviyor ve değer veriyorsa, onlara verdiği değeri sana da verir. Böyle erkekler hayatlarına aldıkları kadınları kısıtlamazlar, kendisine güvenen erkek eşine ve kızına da güvenir. Onun kendisine zarar verecek bir davranış ya da söylemde bulunmayacağını bilir.

      Biz ailen olarak sana sevgi, saygı ve güven duyuyoruz, bilerek bizi üzmeyeceğinden eminiz. Hayatın boyunca hiçbir erkeğin senden üstün olmayacağını bil. Senin erkek veya kız arkadaşlarınla görüşmelerini kısıtlamasına izin verme, bunu açık açık söyle çekinme.

Ben sana güveniyorum ama toplumdaki erkeklerinde kadına nasıl baktıklarını biliyorum, o nedenle dekolte veya mini giymeni istemiyorum bahanesine sığınan erkekler inan ki farkında olup ya da farkında olmadan kendisi de dışarıda başka kadınlara yan gözle bakıyordur. Kendi ayıbını saklamak ve arkadaşlarının ağızına düşmemek için senin giyimine, kuşamına, nereye ve kimlerle gitmene de karışır. Maalesef bunu da kendisinde hak olarak görür.

Seni bir obje gibi görenlerden uzak dur, sana ne sevgisi nede saygısı vardır. Onun düşüncesi kendi egosunu yaşayacağı bir kız bulmaktır, senin duygu ve düşüncelerini önemseyen, alacağı kararlarda senin de düşüncelerine önem veren bir eşin olsun.

    Aşka önem verme, aşk insanın gözünü kör eder. Âşık olursan karşındaki kişinin kötü huylarını, davranışlarını ve alışkanlıklarını görmezden gelirsin. Ama bu uzun vade de seni yorar ve üzer, bu durum ilişkinize yansır ve mutsuz olursunuz. Toplum içerisinde de her iki tarafın birbirini taşıyabilmesi çok önemlidir.

     İşte tamda bu yüzden hayatına alacağın özel insana aşkla değil de sevgiyle bağlı ol. Gerçek sevgi gözünü kör etmeyeceği için hayatına ve ailene sokacağın erkeğin iyi veya kötü davranışlarını bilirsin. Nelere tahammül edip edemeyeceğini bilir ona göre ya yol verir ya da hayatına dahil edersin. İkinizde bu anlayışta olacağınız için ilişkinizde mutlu ve huzurlu olursunuz.

     Asla kıskanç olma, kıskanç kişinin kendisine de güveni yoktur, hayatı hem kendine hem de karşındakine zindan etme, çünkü yaşayacağın bir hayatın var. Seni kıskanan erkeklerden de uzak dur çünkü bu tür erkekler tekin değillerdir. Seni seviyor ve kıskanıyorum bu gayet doğal diyen erkekler, aslında şiddete eğilimli kaba kuvvet kullanmaktan çekinmeyen insanlardır. Kıskançlık bahanesine sığınarak istemediği hal ve hareketlerini, giyimini ve kuşamına karışır ve hayatı sana zehir ederler.

     Sen önce insan, kadın ve annesin. Sen de ona kısıtlamalar getirme, sen kendine ne kadar güvenirsen karşındaki de sana o kadar güvenir ve kendisinin sendeki değerini bilen erkek, senin onu kaybetmeyi göze alamayacağını bilir.

     Alkolik ve kumarbaz erkeklerle arkadaş olma, onlar kendi bağımlılıkları için seni üzmekten ve sana zarar vermekten çekinmezler. Hayatına sokacağın kişi, iyi eğitimli, iyi ahlaklı, günahı sevabı bilen, yalan söylemeyen, dürüst ve çalışkan biri olursa her türlü güçlüğün üstesinden gelebilirsiniz. Hiçbir arkadaşını statüsüne, zenginliğine ve fakirliğine göre ayırma mühim olan insani değerlerinin olmasıdır.

    Hayatın boyunca kimseden bir beklentin olmasın, önce sen kendi kendine yet. Yapabildiklerini veya yapamadıklarını bilirsen mutlu olursun. 

     Hayatındaki insanların forslarını kullanma, onlar o basamakları senin için değil kendi emekleri ve başarılarıyla çıktılar. Sende kendi forsunu hiç kimse için ne eşin nede çocukların için kullanma 

       Hayatında hata yapmaktan korkma, hatalar insanlar içindir. Şunu sakın aklından çıkartma, biz seni her halinle seviyor, sayıyor ve sana güveniyoruz. Seninle her şartta gurur duyuyoruz. Başın sıkıştığında, akıl danışmak istediğinde, güvenli sığınacak bir liman aradığında biz ailen olarak daima yanında ve arkandayız. 

       Biz ancak sana, hayatı öğrenmende elimizden geldiği kadar yardımcı olabiliriz, senin okuyup vatanına milletine hayırlı olmanı sağlayabiliriz. Sana ancak iyi bir isim bırakabiliriz, bundan sonrası ise senin hayatın ve öldükten sonra senin hakkında neler söylenmesini istiyorsan ona göre davranmak ve yaşamaktır. 

     Bu bilinçle yetişecek kız ve erkek çocukları, bunları kendi gelecek nesillerine aktarabilirler. Yeni nesiller de bu konulara önem verip benimserlerse hayatta daha mutlu huzurlu olabilirler.

    Unutmayalım ki, çocuklarımız ailelerinin birer aynasıdır ve kendi ailelerinde öğrendiklerini çevrelerine yansıtırlar.

       (Bitti)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
EBRU ERDEN Arşivi