EBRU ERDEN

EBRU ERDEN

ATAERKİL BİR TOPLUMDA KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARININ EŞİT ŞARTLARDA YETİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN (2)

Kendisine verilen değer ve saygı karşısında kadında bir anne ve bir birey olarak yetiştirdiği evlatları arasında eşitliği sağlar. 

Bu konuda kendimden örnek vermek istiyorum, uzman değilim lakin iki tane yetişkin evladım var ve onları yetiştirirken onlarla yaptığım konuşmalar şöyleydi;

 Oğlumla olan konuşmamda, ona tapmak her dediğini emir görüp yapmaya çalışmak, şımartmak yerine oğlumu bu konuda eğitmek için karşılıklı konuştum.

Senin bir annen ve kız kardeşinde var, onları koruyup kollamak için hayatın boyunca edineceğin kız arkadaşlarına nazik ve kibar ol. Onları incitecek, adlarının çıkmasına yol açacak davranış ve söylemlerde bulunma. Kendisine ve ailesine güvenen her kız arkadaşın seninle toplum içinde de rahatça görüşebilir, seni kuytu yerlere çekmeye çalışan kız arkadaşlarından uzak dur ki, sende iftiraya uğrama. Kız arkadaşının başına kötü bir şey gelirse aklına hemen kız kardeşini, kız akrabalarını ve hatta beni getir, onun yanında hatta arkasında olduğunu göster.  

Sen kız arkadaşına güvenirsen o da sana güvenir, asla ve asla kızlarında toplumda yaşayan bir birey olduklarını aklından çıkartma. İleride bir gün özel duygular besleyeceğin bir kız arkadaşın olursa ona her zaman saygı duy, onun giyimine kuşamına, nereye kimlerle gideceğine de karışma. Çünkü sen, onun sahibi değil sadece ve sadece onun izin verdiği ölçüde arkadaşı, sevgilisi ya da kocası olabilirsin. Sana uymayan yanlarını davranışlarını görürsen bağırmadan, kırmadan, üzmeden nazikçe dile getirip nedenlerini öğrenmeye çalış. Asla ve asla telefon kilidini, sosyal medya hesaplarının şifresini isteme.

Güven ve saygı her iki taraf içinde çok önemlidir, bu iki kavram bir araya geldiğinde birbirinizi kısıtlamadan bireysel özgürlük alanı tanıyarak daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürersiniz. Kıskançlık duygusuyla asla hareket etme, dil yarası çok ağır olur ve asla iyileşmez. Karşılıklı hatalara düşebilirsiniz, burada önemli olan şey birbirinize duyduğunuz güven ve saygıdır. Karın ya da kızın istediklerinde kız veya erkek arkadaşlarıyla görüşebilmeli hatta yemeğe eğlenmeye gidebilmelidir ve bunu senden izin alarak değil, öz benliği ile karar verip ve sana söyleyerek yapmalıdır.

Hayatındaki kadınların senden korkmalarını değil de seni gerçekten sevip saymalarını sağlamak senin elindedir. Zaten seni seven, sana saygı ve güven duyan hayatındaki kadınlar, seni kaybetmemek için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaklardır.

Böyle bir konuşma yapılırken babanın da aynı ortamda olması ve bu fikirlere katıldığını gören erkek çocukları daha bilinçli yetişir, hayatına aldığı kadınlara değer vermeyi öğrenir.

Bu bağlamda ebeveynler aklı ermeye başladığında buna benzer bir konuşmayı da kız evlatlarıyla yapabilirler.

Ben kızımla yaptığım konuşmada; seni örf adet ve ananelerimize göre yetiştirmeye çalışıyoruz. Sen bizim için önemlisin, hayatın boyunca edineceğin erkek arkadaşlarının senin izin verdiğin ölçüde hayatında olacaklarını unutma. Toplum içerisinde yapacağın hal ve hareketlerinde babanı ve erkek kardeşini gözünün önüne getirerek yap.

Unutma ne babanın ne erkek kardeşinin ne de kocanın malı değilsin. Biz seni onların incitmesi, hor görmesi, üzmesi ve mallarıymış gibi görmeleri için yetiştirmiyoruz. Bunu sen dahil hiçbir kadın hak etmez.

(Devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
EBRU ERDEN Arşivi