DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

Türk Akımı'ndan kazandıklarımız

Enerji alanında Türkiye olumlu bir adım daha attı.

Türk Akımı ile Türkiye’nin enerji çeşitliliğinde zenginleşmesine yol açacak bir yeni proje hayata geçti. Bu projeyle bundan böyle Türkiye özellikle de kış aylarında artık enerji alanında kesintiye uğramadan yaşayabilecektir.

Zira Türkiye enerji ihtiyacında; doğal gazının yüzde 99. 9’unu, petrolünde de yüzde 95’ni ithal yoluyla elde eden bir ülke olarak, böylesine projelerle ihtiyacının adeta garantörlüğünü temin ediyor, dersek yeridir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un katılımıyla açılışı yapılan Türk Akımı Projesi ekonomik avantajlarının yanı sıra Türkiye’nin enerji politikasında verimli bir yol haritasının oluşumunu sağlamış bulunmaktadır.

Bundan önce mevcut Trans-Balkan Batı Hattı ile Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen doğalgazda her kış akıl almaz sıkıntılar yaşamaktaydık.

Ukrayna Rusya’nın, Rusya’nın da Ukrayna’nın üzerine yüklediği değerlendirmeler sonucunda Türkiye her kış sıkıntı çekmekteydi. Rusya biz gazı veriyoruz, Ukrayna kendine kullanıyor derken, Ukrayna da Rusya gazı kesti bahanesine sığınıyor, olanda bize oluyordu. Dolayısıyla Türk Akımı bundan böyle Ukrayna üzerinden gelmeyeceği için, bu ülkemizin yararına bir ortamın oluşmasını kendiliğinden sağlayacaktır. Zira bundan böyle muhatabımız Rusya’dır.    

Öte yandan son günlerde İran’da yaşanmakta olan olayları göz önüne alacak olursak; dünya’nın deniz yoluyla petrol ticaretinin yüzde 35’şini oluşturan yaklaşık günde yirmi milyon varillik petrol sevkiyatında savaş veya ambargolar sonucu meydana gelecek bir kesinti petrol ve ona bağlı olarak doğalgazda ülkemizde sıkıntı yaratacaktır. Zira Türkiye ithal ettiği petrolün yüzde 12,.35’şini ve doğalgazının yüzde 17’sini İran’dan temin etmektedir.

Öte yandan ülkemizde doğalgazın hem enerji hem de özellikle elektrik üretimindeki payı çok büyüktür. Elektrik üretiminde fazlasıyla kullandığımız doğalgazın konut veya sanayide bundan böyle Türk Akımı ile her hangi bir kesintiye uğramayacağının kapısını da böylelikle araladığımızı umuyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DR.AKKAN SUVER Arşivi