DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

Kitap tavsiyesi…

Öğrencilere okumaları, ailelere de evlatlarına okutmaları için bazı kitap tavsiyelerinde bulunmak isterim. Haddimi aştığımın farkındayım. Ama her şeyi göze alarak gençlerin tanımaları gereken bir kaç yazarı, şairi ve de kitabı tavsiye etmek isterim. Arkasından da ilave ederim! Gençler mutlaka bir, iki müzeyi ziyaret ediniz. Ama bu ziyareti kalemle, kâğıtla yapınız. Göreceksiniz ufkunuzda ne güzel gelişmeler olacak.

İsterseniz uçtuğumuz yere konalım, başa dönelim.

Mutlaka Çankaya okunmalı...

Yazarı Falih Rıfkı Atay'ın hayatı öğrenilmeli...

Aynı şekilde Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Yaban'ı okunmalı...

Gene Peyami Safa’nın “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu”, Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler”, Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi”, Yaşar Kemal’in “Sarı Sıcak”, Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”, Sait Faik Abasıyanık’ın “Semaver”, Sabahattin Ali’nin “Kuyucaklı Yusuf”, Şevket Süreyya Aydemir’in “Tek Adam, İkinci Adam”, İlber Ortaylı’nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” kitaplarından en az birkaçının okunmasının elzem olduğuna inanıyorum.

Şiir sevenlerin ise; Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir”, Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Han Duvarları”, Orhan Veli Kanık’ın “Garip”, Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Otuz Beş Yaş”, Orhan Seyfi Orhon’un “Peri Kızı ve Çoban”, Necip Fazıl Kısakürek’in “Kaldırımlar”, Atilla İlhan’ın “Ben Sana Mecburum”, Behçet Kemal Çağlar’ın “Erciyes’ten Kopan Çığ”, Arif Nihat Asya’nın “Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor”, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Sivaslı Karınca”, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın “Dillere Destan”, Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” şiir kitaplarını, şiirlerini okuyup ezberlemelerinin gençlerin duygusal yarınları için önemli olduğuna inanıyorum.

Ama bulabilirseniz Bahtiyar Vahapzade’nin “Menim Dostlarım” ve Şehriyar’ın “Heydar Baba’ya Selam” kitaplarını okumanızı da hararetle tavsiye ederim.

Şiir sevmeyen, şiir ezberlemeyen genç hangi üniversitenin hangi yükseğini tamamlasa vizyon sahibi olamaz.

Memleketini tanımayan, yüreğinde millet sevgisi, toprak aidiyeti olmadan büyüyen gencin bir misyonu ise asla oluşamaz.

Böyle kitapların okunması sonrasında kuru hamaset duygularıyla değil de, kafası akılla, bilgiyle ve ferasetle şekillenen gencin aklı, emsallerini yalnız bilgisiyle değil sahip olduğu karar vericiliğiyle kendiliğinden aşacak bir statüye ulaşmasına olanak sağlayacaktır. Bu terakki denilen şeyin özüdür.

Bu öze okumakla ulaşabiliriz. Elbette roman ve hikaye önemlidir.

Ne vardır ki şiir hepsinden önemlidir.

Genç mutlaka şiir kitabı okumalıdır.

Aşk şiiri kadar vatan sevgisi mısralarıyla şekillenecek şiirsel dünya gence bir başka kişilik bahşedecektir.

Toprağa bağlılık, memlekete aidiyet, tarihe doğru yaklaşım, insan sevgisine muhabbet, karşı cinse saygı ancak şiirsel bir dünya ile oluşabilir.

İşte bu duygularla kitaplara yaklaşalım diyorum.

Haydi iyi okumalar…

Kurban Bayramınızı en içten duygularımla kutluyorum, nice bayramlara…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DR.AKKAN SUVER Arşivi