SEZGİN BİLGİÇ

SEZGİN BİLGİÇ

Kapalı kapılar ardından Washington

Tavla oyununda şans faktörü önemlidir ama rakibin sinirleri ile usulünce oynayabilen çok yüksek ihtimalle kazanır.

Rakibinizi hataya zorlamak için oyunun teknik, geleneksel ve ahlaki kuralları çerçevesinde, konsantrasyonunu bozmalısınız, dikkatini bir oraya bir buraya çekmeli, her hareketini bazen tatlı tatlı bazen özgüvenini inciterek tenkit etmelisiniz. 

Ya da sizi aynı şekilde yıpratmaya çalışan rakibinize direnmeli belki zamanı geldiğinde siz de karşı taarruza geçmelisiniz.

Sonra bir pulunu kırarsınız ve kapılarınızı kapatırsınız. Tavla oynayanlar bilir tüm kapılar kapatıldığı zaman, yani rakibinizin kırılmış olan pulunu girebileceği her yeri kapattığınızda, hamle şansı bırakmadığınızda ; “Kapalı kapılar ardından Washington” dersiniz.

Fakat dikkatli olmak, odağı kaybetmemek gerekir. Çünkü rakibiniz ilk fırsatta can havli ile kaçıp kendi evine dönmek isteyecektir. En ufak hatanızda kazandığınız oyunu kaybedebilirsiniz.

İşte yaşanan Rusya – Ukrayna krizini de tavla oyununa benzetiyorum.

Pullar kırılıyor,kapılar alınıyor…

Hatta Rusya’ya “Kapalı kapılar ardından Washington” dedi rakibi ama Rusya oradan çıktı, pullarını evine doğru toplamaya hazırlanıyor.

Oyun nasıl bitecek bilinmez ama tavla felsefesine göre Ukrayna ve taraftarları, Rusya’nın konsantrasyonunu pek bozabilmiş gibi görünmüyor. Oyunun “mars” olmayacağı kesin gibi. Galibi ilan etmek içinse çok erken gibi geliyor.

Oyun bitmeye yaklaşmışken izleyiciler arasında biri var ki çok iyi bir yerde oturuyor. Türkiye…

İzleyici de çok önemlidir. Doğru zamanda doğru sözlerle oyun içi sohbete ya da atışmalara dahil olanlar, oyun bitiminde tarafları el sıkıştıranlar hep sevilir sayılır… 

Türkiye oyunun taraflarını, şartları ve gidişatı iyi inceledi. Çok doğru zamanda çok doğru işler yaptı. Örneğin Antalya Forumu…

Şimdi de oyun biterken, stres altındaki tarafları sakinleştirmeye çalışıyor. Hem insani hem de siyasi olarak iyi işler bunlar.

Bilirsiniz, tavla oyunu bittiğinde, kazanan tavlayı kapatır, kaybedenin koltuğunun altına koyar. Bu oyun da diğer oyunlar gibi bitecek ama tavla kapandığında, bu iki oyuncudan birinin değil de, izleyicilerden herşeye karışan yaşlı amcanın koltuk altına koyulacak gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SEZGİN BİLGİÇ Arşivi