DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

Çin 70. Yılını kutladı

Son yazımda kuruluşunun 70.  yılındaki Çin Halk Cumhuriyeti'nden söz etmiştim. Bu hafta da, gördüklerimin ben de oluşturduğu kriterleri özetlemeğe çalışacağım. 

Çin dünkü Çin değil

Gerçekleştirdiği piyasa reformlarıyla dış ticarette yatırım akışı sağlayarak ülkeyi yoksulluktan çıkaran Çin Yönetimi'nin artık uluslararası ticari ortakları var. Kendi kurduğu şirketlerin dünyada kabul görürlüğü bir gerçek. Diplomatik ilişkileri üst düzeyde. Kendi kendine yeterli hale gelmiş bulunmakta. Çin'i artık öyle ucuz mal kaynağı olarak görmenin pek imkanı yok.

Daha geniş bir deyimle Çin bugün bir anlayış oluşturarak "insanlığın kaderini yeniden inşa etme" yolunda yürüyor.

71 ülkede dünya nüfusunun yarısına yakınını ve gene dünyada milli gelirin beşte birini oluşturan ülkeleri birbirine bağlamayı ve uluslararası alanda ticaret ve yatırım bağlantıları kurmayı hedefleyen Çin Halk Cumhuriyeti Bir Kuşak-Bir Yol projesiyle de epeyi bir mesafe kat etmiş bulunmaktadır. Ayrıca 136 ülke ve 30 uluslararası kuruluşun da Bir Kuşak-Bir Yol projesi çerçevesinde işbirliği belgesi imzalaması da Çin Halk Cumhuriyeti'nin çalışmalarının öneminin ayrı bir işaretidir.

Asya, Afrika ve Avrupa'yı birbirine bağlamayı hedefleyen bu proje karayolları, tren yolları, limanlar, enerji nakil hatlarını içeren milyarlarca dolarlık alt yapı yatırım girişimini de kapsamaktadır.

Bu kapsamda Çin Halk Cumhuriyeti bugün Bir Kuşak-Bir Yol projesi ile Süveyş kanalına paralel yeni bir kanal oluşturmuştur. Doğu Afrika'da ilk otoyolu gerçekleştirmiştir. Maldivler'de deniz üzerinde ilk köprüyü yapmıştır. Belarus' un kendisine ait bir araba imalatına sahip olmasını sağlamıştır. Mombasa ile Nairobi arasında gerçekleştirdiği demiryolunun hizmete girmesi ile yaklaşık 50 bin kişinin istihdamının önünü açmıştır. Ve gene bu hareketlilik Kenya'nın ekonomik büyümesine 1.5 puan bir katkı sağlamış bulunmaktadır. Verdiğim bu örnekler 21. yüzyılın en büyük kalkınma projelerinden biri olarak tanımlanan Bir Kuşak-Bir Yol girişiminin;  bu alanlardaki ulaşım, telekomünikasyon, enerji ve diğer alt yapı ağlarının inşası ve birbirine entegre edilmesinden başka bir şey değildir.

Bir Kuşak-Bir Yol projesi veya bir başka deyişle Ekonomik Kemer'in oluşturacağı 11.471 kilometrelik demiryolu hattı ise Çin'den başlayarak Orta Asya ve Hazar Bölgesi'ni ülkemiz Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacaktır. Dolayısıyla Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 70. yılında önemli bir oluşumla da karşı karşıyadır. Bizler Çin Halk Cumhuriyeti'ne üç milyar dolara yaklaşan bir ihracat yapmaktayız. Buna karşılık yirmi üç buçuk milyar dolarlık ithalatımız mevcuttur. 26.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizdeki aralığı kapatamayız ama belki dengeleyebiliriz.

Bu ziyaretimin sonunda Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye'nin bir arada çalışıp anlamlı adımlar atabileceğine olan inancım daha da arttı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DR.AKKAN SUVER Arşivi