DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

Avrasya kültürü geçmişin ürünüdür

Sofya’da Bulgaristan Diplomatik Enstitüsü’nde Avrupa’yı Asya’yı ve Bir Kuşak ve Bir Yol Projesini anlattım.

Konuşmamda yer alan “Avrupalı Olmak Hasleti” adlı bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Nedir Avrupalı Olmak?

Avrupalı olmak, sadece Avrupa’ya ait değildir. Avrupa düşüncesi bir uygarlık düşüncesidir.

Avrupa’yı bir kıta olarak değerlendirmek yanlıştır. Zira o değer ölçüsü coğrafyacılara ait bir kıstastır. Bir ölçüdür. Bize göre, Avrupa konseptleriyle düşünülen ve Avrupalı gibi yaşanılan her yer Avrupa’dır.

Dolayısıyla Avrupa yalnız coğrafya, yalnız tarih, yalnız sosyoloji, yalnız etnisite değil, aynı zamanda bir hissetme, bir yaşayış felsefesidir ve temsil ettiği kıymetler ortaya çıktığında içine okyanusları da alan bir Avrupa haritası çıkar.

Avrasya’da böyledir. Avrasya’da yalnız coğrafyacılara göre kıtadır. Oysa temsil ettiği kıymetlerin ulaştığı sınırları çizilerse, içine Amerika’yı, Afrika’yı da alan bir harita ortaya çıkar. Dolayısıyla; Avrasya adını biz, bir kıymetler sistemi telakki ediyoruz.

İnanıyoruz ki, Avrasya hem siyasi, hem fiziki, hem de ekonomik birliğine kavuştuğu gün yeni bir yaşamın kapısını aralayacaktır.

Öte yandan, Avrasya’yı dinlere, lisanlara, kara parçalarına, milletlere göre değerlendirmemiz yanlış olur. Avrasya’da bir İslam uygarlığı, bir Greko-Latin uygarlığı vardır. Yine Avrasya’da Türk kültürünün, Akdeniz kültürünün, Hıristiyanlığın, Almanlığın, Rusluğun, Çinliliğin de payı ve hakkı vardır.

Bir başka deyişle, uygarlık, köprülerden, barajlardan, fabrikalardan ve evlerden ibaret değildir. Uygarlık, düşünceden, siyasetten, ekonomiden oluşan bir birlikteliktir. İşte Avrasya bu sistemlerin doktrinidir. Stratejisidir.

Daha geniş bir deyimle, Avrasya kültürü ortak bir geçmişin ürünüdür. Bir milletin tarih, sanat, dil ve düşünce alanlarında sahip olduğu milli mirasın yarınlara intikali, ekonomi konularındaki isabetli kararlarına bağlıdır. Bu kararları alan, kültürü yaşatan ekonomiyi çağdaşlığa taşıyan ise insan unsurudur. Çağdaş Avrasya felsefesinin varlık nedeni insandır. Bu insan da Avrupalı gibi düşünüyor ve yaşıyorsa nerede olursa olsun bir Avrupalıdır. Nasıl ekonomi politikaları her yerde aynıysa insanların sahip oldukları kültür değerleri de aynı olduğundan Avrupalı olmak, Avrupa’da yaşamak değildir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DR.AKKAN SUVER Arşivi