AFAD Açıkladı: Konya için "Obruk Eylem Planı" Hazırlanacak

AFAD Açıkladı: Konya için "Obruk Eylem Planı" Hazırlanacak
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Konya'da meydana gelen oluşumlara yönelik, "Obruk Duyarlılık Haritası" üretileceğini ve "Obruk Eylem Planı" hazırlanacağını açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Konya'da meydana gelen oluşumlara yönelik, "Obruk Duyarlılık Haritası" üretileceğini ve "Obruk Eylem Planı" hazırlanacağını açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklama şu ifadeler yer aldı:

"OBRUK ALANLARININ TESPİT EDİLMESİ PROJESİNDE SON AŞAMAYA GELİNDİ

T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından başlatılan “Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi” projesi kapsamında düzenlenen çalıştayların dördüncüsü 23 Ağustos 2023 tarihinde Konya’da ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Konya İl AFAD Müdürlüğü yürütücülüğünde devam eden Proje kapsamında; bölgede meydana gelen obruk oluşumları sınıflandırılarak obruk oluşumlarının türleri modellenecek. Ayrıca obruk oluşumuna uygun litolojik özelliklere sahip olan jeolojik birimlerin sınırları güncellenecek.

Obruk oluşumunda önemli rol oynayan yapısal jeolojik unsurlar, hidrojeolojik ve meteorolojik koşullar gibi doğal etkenlerle aşırı ve kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı gibi antropolojik etkenlerin obruk oluşumundaki payı ortaya çıkarılacak. Çalışmanın sonucunda topografyada obruk oluşum izleri veren değişimler belirlenerek obruk oluşturması muhtemel alanlarda jeolojik ve jeofizik analiz ve ölçümler yapılarak doğruluğu kontrol edilecek. Tüm bu verilerin ışığında matematiksel bir model üretilerek Konya İli için “Obruk Duyarlılık Haritası” üretilecek ve sonrasında da Obruk Eylem Planı hazırlanacak.

Projenin Saha Çalışmaları kapsamında jeolojik, stratigrafik, yapısal, jeokimyasal ve hidrojeolojik açıdan çalışmalar yürütüldü. Bazı ilçeler için jeofizik çalışmaları, karotlu sondaj çalışmaları ve sonuç analiz değerlendirme çalışmaları yapıldı.

Bu hedef ve çalışmalar doğrultusunda, kurum ve kuruluşların katılımlarıyla çalıştaylar düzenleniyor. Bu çerçevede; 21 Haziran 2023 de 1. Çalıştay Duyarlılık Haritasına göre Sorunlar ve Eylemlerin Belirlenmesi gündemiyle, 12 Temmuz 2023 de Alınacak Önlemler ve İyileştirme Çalışmalarının Belirlenmesi gündemiyle, 26 Temmuz 2023 de ise 3. Çalıştay Mevzuat, Problemler ve Öneriler gündemiyle yapılmıştır. 23 Ağustos 2023 tarihinde ise 4. Sonuç Çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Sonuç Çalıştayına Konya Valisi Sn. Vahdettin ÖZKAN, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Sn. Prof. Dr. Orhan TATAR başta olmak üzere ilgili bütün kurumların üst düzey yöneticileri katıldı.

Sonuç çalıştayında daha önceki çalıştaylarda alınan kararlar Çalıştay Sonuç Raporu haline getirilerek sunuldu. Ayrıca AFAD tarafından proje süresince çalışılarak hazırlanan Obruk Duyarlılık Haritası paylaşılarak duyarlılık haritası altlığında kurum ve kuruluşların çalışma alanlarıyla ilgili tehlike ve risklerin belirlemesi ve ortaya konulması için eylem planları oluşturuldu.

Çalıştayda konuşan Vali Vahdettin Özkan; “Şehrimize ilişkin risk analizinde en öncelenen ve risk skoru yüksek olan parametrelerden birisi de obruklardır. Bilim insanlarımız ve sektör uzmanlarımız beraber değerlendiriyorlar. Projenin bu anlamda bir model olduğunu ve hem Konyamız için hem diğer iller için obruklarla ilgili bilimsel sebeplerin, bizi maruz bıraktığı risklerin ve bu risklerin bertaraf edilmesi için müdahale araçlarının ortaya konulması ile bunu hem toplum nezdinde farkındalık hem kamu otoritelerinin burada operasyonel olarak faaliyete geçmesi açısından bir çerçeve teşkil etmektedir” dedi.

Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesinin ilimizde yapılıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Vahdettin Özkan; “Bütün sektörlerdeki arkadaşların katkısının çok anlamlı ve önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar başta olmak üzere bakanlık temsilcilerimize, üniversitelerimize ve belediyelerimize teşekkür ediyoruz. Proje çıktılarının geleceğimize güvenle bakma ve geleceğimizin inşaasında çok önemli bir girdi olduğunu düşünüyor, proje hayra ve insanlarımızın güvenle yaşamasına vesile olsun” şeklinde konuştu.

Obruk oluşum nedenlerinin tespit edilmesi ve obruk oluşabilecek alanların belirlenmesi amacıyla yürütülen projenin sonuçlarının paylaşıldığı çalıştayda; Prof. Dr. Fetullah Arık Proje Saha Çalışmalarını ve Doç. Dr. Sefa Bilgilioğlu Proje Harita Üretimi Modeli ile ilgili sunum gerçekleştirdiler.

Çalıştaya Vali Vahdettin Özkan’ın yanı sıra; İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Şakir Uslu, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.