Zanzibar-2-
2-ZENCİLERİN SAHİLİ BAHARAT ADASI ZANZİBAR VE TANZANYA -2-
JAMBO (Merhaba!)
HAKUNA MATUTA
("Hiç sorun yok")
Kiminle karşılaşsam "Jambo"diyor.
Daha samimi gözükmek isterseniz "Jambo "yerine kendi aralarındaki selamlaşma muhabbetinde söyledikleri "Mambo Vipi" dersiniz onlarda size "Mambo Poa" derler.
Hakuna Matata "Hiç üzülme" ve "Hiç sorun yok" anlamlarına gelen Svahili dilindeki bir deyimdir. Bu deyimi Zanzibar, Tanzanya ve Kenya'da yaşayan halk yaygın kullanmaktadır.
Zanzibar'lı Esnaf;Turistlerle muhabbet kurup bir şeyler satmayı çok seviyorlar. Herkes ”Jambo” deyip sizinle konuşmaya çalışıyor.Son yıllarda çok Türk gelmiş buraya.Tipimizden hemen anlayıp,"Arkadaş" hitabıyla hediyelik eşyayı Kapalıçarşı Pazarlığıyla satıyorlar.
OLD SPİCE PARFÜMÜ VE BAHARAT ÇİFTLİKLERİ
Hint Okyanusu’nun Afrika’yla buluştuğu kıyılardaki Zanzibar Adası, tarçından karabibere, karanfilden Hint cevizine mutfağımızdaki birçok baharatın ana yurdu.
Zanzibar’ın iklimi, farklı türde birçok baharatın yetiştirilmesine imkán veriyor. Bu yüzden dünya baharat ticaretinde oldukça önemli bir yere sahip.
Baharat Turunda Spice Farm denilen baharat çiftlikleri geziliyor.
Bildiğiniz, tanıdığınız birçok baharatın aslında çok farklı bir şekilde yetiştirildiğini öğreniyorsunuz. Mesela çoğumuz Karabiberin yerde yetiştiğini biliyoruz .Oysa bir ağaçmış ve bu ağacın çitlembiğe benzeyen meyveleri kurutulduğunda öğütülmemiş karabiber oluyormuş. Karabiber taneleri yeşilken son derece normal, acı olmayan bir tada sahip.
"Old Spice" (Eski Baharat) adlı ağacın yaprakları çok güzel kokuyor.Bir zamanların baharat özlü esansı ile en kral erkek kokusu olan"Old Spice"ın ana maddesi bu ağacın yapraklarıymış.
Bir başka ağaç da Sıtmaya karşı kullanılan Kinin’in elde edildiği ağaç.Yerli halk, yapraklarından yapılan özel bir çayı haftada bir kez içerek Sıtmadan korunuyormuş.
PRİSON ISLAND MAPUSHANE ADASI
Prison Island ;Stone Town’a çok yakın eskiden üstünde hapishane olan Chango Adası .Şimdi üzerinde 100 yaşının üstünde dev kaplumbağalar yaşıyor.
Bu adaya Prison Island denmesinin sebebi 1900’lü yıllarda Doğu Afrika’da toplanan zenci köleleri buradan Orta Doğuya transfer etmiş olmalarıdır. Daha sonra buradaki hapishanenin hastane olarak kullanıldığı söylenmektedir. Ana adaya on dakika uzaklıkta olan bu adaya Deniz kenarlarındaki küçük teknelerle gidiliyor.
Queen grubunun solisti Fredi Mercury'nin evi de burada.
BALAYI ADASI
Zanzibar'ın Ekonomisi baharat üretimi ve turizme dayalı.Harika bir deniz manzarası. Bembeyaz bir kumsal. Gerisinde çok açık yeşile kaçan bembeyaz bir şerit ve mavinin en çılgın tonlarında Hint Okyanusu.
Tropikal doğası, bitki örtüsü, balıkları, kuşları, taş ve ahşap ustalığının parladığı tarihi yerleşimleriyle göz kamaştırıcı bir Balayı Adası olan Zanzibar; Yazları beş ay boyunca tropikal sıcaklarla kavruluyor Kasım ayında ise yağmurlarla yıkanıyor, Sıcaklık 26- 30 derece arasında değişiyor.
Zanzibar Adası muhteşem Denizi ile Seycheller, Mauritius ve Maldivlerle aynı denizi yani Hint Okyanusunu paylaşıyor. Romantik bir tatil arayanlar ve Balayına çıkacak çiftler için ideal bir destinasyon.
SLAVE MARKET ESİR PAZARI
Slave Market; eskiden köle ticareti yapılan ve şu anda Christ kilisenin olduğu noktadır. Bu bölgenin tam üstüne o tarihlerde zencilere yapılan işkenceleri sembolik olarak kapatmak için Christ Kilisesi dikilmiş. Kölelerin tutulduğu odalar var ki gerçekten insanın tüyleri ürperiyor.Kadın ve Erkeklerin ayrı ayrı kaldığı 8-10 metrekare alanda 1,5 m yükseklikte iki Zindan var. Her bir Zindan Odasında 30-40 kişi kalırmış.3 gün boyunca aç ve susuz bırakılan köleler bu sürenin sonunda ayakta kalabiliyorsa "Dayanıklılık Testi"nden geçmiş sayılıyormuş. Sonrasında boyunlarında zincirlerle birlikte satılıyormuş. Satın alınan Kadınlar ya hizmetçilik yapıyor ya da Fuhuş Sektöründe çalıştırılıyormuş.Erkekler ise hadım edildikten sonra her türlü ağır işlerde çalışmak üzere satılıyormuş.
Amerika’daki ve Avrupa’daki zenciler Batı Afrika’dan, Ortadoğu’daki köleler ise buradan yani Doğu Afrika’dan gönderilirmiş.
12. Yüz yıldan 19. Yüzyıla kadar bu insanlık dışı olaylar devam etmiş.
1873'de İngilizler Sultan Barghashe'e köle ticaretini sonlandırması için bir Sözleşme imzalatmışlar.Böylece Esir Ticareti de sona ermiş.
PERSİAN HAMAMNİ İRAN HAMAMI
Stone Town'daki İran Hamamı 1870 ile 1888 tarihleri arasında Sultan Barghash bin Said tarafından yaptırılmış.1920 tarihine kadar kullanılan Hamama İran ismi verilmesinin nedeni Şiraz'dan gelen Mimarlar Heyet-i tarafından yaptırılmış olmasından kaynaklanıyor.
AÇLIK KOL GEZİYOR
Halkın Geliri balıkçılık, tropikal meyve tarımı, baharat ve turizmden geliyor. Gözlemlediğim kadarıyla Açlık kol geziyor.
Yoksulların çoğu Pilav ve Mısır Çorbasıyla bir öğünle günü geçiriyorlar.Sahilde Denize giren Gençlerin çoğu zayıf.Köyde yaşayanlar topladıkları Tropikal Meyvelerin bir kısmıyla karınlarını doyuruyor ama Şehirdekiler sokakta satılan meyvelere bakmakla yetiniyor.Ayda 70-80 Dolara iş bulan kendini mutlu hissediyor,
KELEBEK MERKEZİ VE MAYMUNLAR
Kelebek Merkezi denilen, küçük bir alanda sera şeklinde düzenlenmiş, bölgeye has kelebekleri yakından görebilirsiniz. Kelebek serasına yakın bir mesafede bulunan Jozani Forest, Kırmızı Colobus Maymunları ve Mangrove Ağaçları ile ünlü.Bu maymunlar Zanzibar’a özel olduğundan dünyada görebileceğiniz tek yer burasıymış.
OSMANLI SULTANI AHFADINDAN (!) ŞEYHMUS PEKCAN TÜRKEŞ'E KARANFİL ARZ TÖRENİ(!)
1698 yılında Umman Sultanlığı denetimine geçen ;1890 - 1963 yılları arasında İngiltere tarafından atanan Valiler vasıtasıyla yönetilen
Zanzibar;Karanfil ticareti sayesinde ekonomisi hızla gelişmiş.