CEMAL KARABAŞ

CEMAL KARABAŞ

Yolcu / BU SON OLSUN, SON!..

 Davadan feragat, davacının açmış olduğu davadaki talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir( HMK.m.307).  Davacının feragat beyanı üzerine davada esasa girilmeden ve bir hüküm kurulmadan karar verilmektedir . 
 Dava konusu olay şu:
 Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök ,  gazetedeki köşesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ı hedef alan  iki yazı yazmıştı. Cumhurbaşkanı da yazıda şahsına karşı hakaret suçunun işlendiğini,dolayısıyla mahkemeden  bu şahsın cezalandırılmasını talep etmişti.
Ancak  temmuz darbe girişimi olaylarının ertesinde   Sayın Erdoğan, bir güzellik yapıp kendisine hakaret edenlere karşı açtığı  davalarının hepsinden feragat etmişti.
Anayasaya göre ‘’Herkes, onur, şeref ve haysiyet sahibidir. Ceza hukuku, kişiyi, onuruna, şeref ve haysiyetine dokunan fiillere karşı korumaktadır. Ne adla olursa olsun, kimsenin kimseyi aşağılamak hakkı yoktur  ( Anayasa . m. 5,10, 17 )
Gazetenin haberine göre; feragat dilekçesi üzerine  mahkeme, "Sanık Ertuğrul Özkök’e yüklenen eylemin (hakaret eyleminin!)  kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeni ile sanığın müsnet suçtan beraatine" karar verdikten sonra  22 Ekim 2015  tarihinde yazılan "Halkın yüzde kaçı ondan korkuyor" başlıklı diğer bir yazı nedeni ile açılan  davadan da feragat nedeniyle ve  aynı gerekçe ile Ertuğrul Özkök’ün  beraatine kararı vermiş…
 Davadan feragat ,yargılama işlemini kaldıran usuli bir işlemdir. Feragat  davanın esasına girilmeden gerçekleşmiştir.   Usuli işlemde isnat edilen eylem  tartışılmaz. Feragatle  ancak başlatılan  yargılama süreci sona erdirilir.  
Haberde  feragate rağmen mahkemenin esasa girip gerekçeli karar yazdığı, davalının eyleminin  kanunda suç olarak tanımlanmadığı belirtmiş…
Bu durumda  hakim ,feragate rağmen işin   esasına girip hüküm kurmuşsa bu usule ve yasaya aykırı bir karar vermiştir.
Böyle bir durum yoksa  haber  masa başında  uydurulmuş bir haberdir..
Ayrıca feragat beyanında bulunan taraf (Sayın Erdoğan) , davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Bunun için  davalı (E.Özkök)   davanın açılmasına kendi hâl ve davranışıyla sebebiyet vermemiş  olmalıdır. Haberde bu nokta da eksiktir.
Buna rağmen  yargılama giderleri   feragat edenin sırtına yükletilmişse bu son olsun, son!

 

 

 

<