Euro 37,61 %-0,39
Dolar 33,97 %0,11
Sterlin 44,59 %-0,19
Altın 2.725 %-0,77
İSKENDER ÖZSOY

İSKENDER ÖZSOY

ÜSTÜ KALSIN

ÜSTÜ KALSIN/Boutaris'ten Güzel Haberler

Bir kez gidenlerin yeniden gidip görmek istediği, İzmir’in neredeyse ikizi Selanik’in bizim için taşıdığı önemi anlatamaya bilmem gerek var mı?

 

Selanik’in, 1912’den bu yana bizim olmayan Selanik’in o çok kültürlü yılları hâlâ anlatması ne güzel.

 

Ne demek istediğimi kenti gezenler anlayacaktır.

 

Çok kültürlülük söz konusu olunca akla Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris geliyor.

 

Kentin bağımsız başkanı bu kültür hazinesinin farkında.

 

Boutaris 20 Ocak’ta turizmciler, iş adamları ve akademisyenlerden oluşan kalabalık bir heyetle İstanbul'a geldi, İstanbul ve Selanik arasında kültürel, ticari ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesini amaçlayan etkinliklere katıldı ve ikili görüşmeler yaptı.

 

İkili görüşmelere Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Genel Sekreteri Sefer Güvenç’le Dış İlişkiler Sorumlusu Sula Aslanoğlu da katılarak mübadillerin Selanik'le ilgili taleplerini ve beklentilerini dile getirdi.

 

Bu taleplerden en önemlisi Atatürk'ün doğduğu evin sokağına 1938 yılında Selanik Belediye Meclisi’nce verilen, ancak 6-7 Eylül 1955 olaylarından sonra Apastolou Pavlou olarak değiştirilen adının yeniden Mustafa Kemal Atatürk Caddesi/Sokağı olarak değiştirilmesiydi.

 

Boutaris vakfın önerisine katıldığını, sokağa eski adının tekrar verilmesi konusunda çalışmaları olduğunu söyledi.

 

Görüşmede ayrıca Selanik'te Türk turistler ve mübadiller için en önemli ziyaret yerinin Atatürk Evi olduğu belirtilerek “ev"e ziyaretçi getiren otobüslerinin rahat park edebilmeleri için düzenleme yapılması gerektiği vurgulandı.

 

Boutaris otobüsler için park düzenlemesinin gündemlerinde olduğunu söyledi.

 

Yiannis Boutaris’e iletilen taleplerden bir diğeri de Müslüman mezarlıklarıyla ilgiliydi.

 

Görüşmede Balkan Savaşı öncesi Selanik nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan Müslümanlara ait mezarların mübadeleden sonra tahrip edildiği dile getirilerek Boutaris’ten eski mezarlıklardan birinin düzenlenip geçmişteki çok kültürlü Selanik'in kültürel mirasının bir parçası olarak korunması, ziyarete açılması ve devamında Müslüman mezarlığı olarak hizmet vermesi talep edildi.

 

Boutaris bu konuda da çalışmaları olduğunu söyledi.

 

Başkan Boutaris’ten ayrıca 1923’ten önce mübadillerin ibadet ettikleri Yeni Cami'nin yılın belli dönemlerinde ibadete açılması istendi, geçen yıl mübadeleden sonra ilk kez camide bayram namazı kılınmasına imkân sağladığı için teşekkür edildi.

 

Başkan da LMV’den bu konuda talep gelirse olumlu yaklaşacağı belirtti.

 

Boutaris belediye'nin mülkiyetinde olan Alaca İmaret'in İslam Eserleri Müzesi haline getirileceğini de söyledi.

<