İSKENDER ÖZSOY

İSKENDER ÖZSOY

ÜSTÜ KALSIN

ÜSTÜ KALSIN / Bilecik'ten Kılkış'a Yol Bağladılar


Bilecik’in Kızıldamlar köyünde yaşayan ikinci ve üçüncü kuşak mübadiller, 11-14 Nisan 2016 tarihleri arasında Selanik’teki Atatürk Evi’yle aile büyüklerinin doğduğu yerleri ziyaret etti.
Bilecik Kültürüyle Sosyalleşiyor Projesi kapsamında Yunanistan’ın Kılkış (Kilkis) kentinin köylerinde doğan atalarının “memleket”ine giden onu ikinci, onu üçüncü kuşak mübadil ilk kez gördükleri ata yadigârı topraklardan güzel izlenimlerle döndü. 
Tarihi yolculukta önce Kavala’ya uğrayan; Kavala’da kenti gezen Bilecikli mübadiller daha sonra Selanik’te Atatürk Evi’ni ziyaret etti.
Heyet, Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan tarafından kabul edildi. 
Kabul sırasında Bilecik Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak Okan’a Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir'in  hediyelerini verdi. 
İkinci gün “ata memleket” Kılkış’a giden mübadiller Niğde’nin Konaklı (Misti) köyü kökenli Belediye Başkanı Dimitris Sismanidis’le tanıştı.
Derneğin folklor ekibi Kılkış Belediyesi önde gösteri yaptı.
Ardından Kılkışlı mübadillerden bazılarının atalarının doğduğu Otmanlı (Dvinio*) köyüne gidildi. 
Otmanlı’da köy muhtarı tarafından ağırlanan Kılkışlılar köyden güzel anılarla ayrıldı. 
Muhtar, halk oyunları ekibindeki gençleri harçlık vererek uğurladı.
Ondullu (Aniforia) ve Porçalı (Mavrovouni) köylerini de gören Kılkışlılar dönüş yolunda Gümülcine’ye uğradı.
Bilecikli mübadillere Kılkış’ta Otmanlı köyü doğumlu Bafra kökenli avukat Theodoros Pavlidis yardımcı oldu.
Geziye 2012 yılında kurulan Bilecik İli Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği  Başkanı Mustafa Gezen ve Kızıldamlar köyü muhtarı Metin Gezen’in yanı sıra proje ortaklarından yetkili temsilciler de katıldı.
Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birimi, Bilecik İl Özel İdaresi ve Bilecik İl Kültür Müdürlüğü’nün ortakları olduğu proje 14 Eylül 2016 tarihinde sona erecek.
………

İstanbul’un en önemli mübadil yerleşimi Tuzla’da hısımları olan  Kızıldamlar’daki Kılkış mübadilleri arasında  bugün birinci kuşak mübadil yaşamıyor. 
En yaşlı ikinci kuşağın yaşı 80’e yakın.
Tuzla’ya yerleştirilen Kılkış mübadilleriyle aynı gemide -Ümid gemisi- gelen Bilecik’teki Kılkışlılar tahaffuzhanede gerekli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra iskân yerleri Adapazarı’nın Ferizli ve Damlık köyleriyle Bilecik’in Kızıldamlar köyüne gönderilmiş.
Kızıldamlar’da kökenleri Saraylı (Palatiano), Sevindikli (Eptalafos), İsnefçe (Kendriko)  ve İsmailli köylerine dayanan Kılkışlılar da yaşıyor.
Bilecik Kültürüyle Sosyalleşiyor Projesi’nde emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Önemli bir başarıya imza atmışlar.
………….

(*) Köylerin eski ve yeni adaları için bknz: Mübadele Öncesi ve Sonrası Eski ve Yeni Adları ile KUZEY YUNANİSTAN YER ADLARI ATLASI. Derleyen: Sefer Güvenç. Lozan Mübadilleri Vakfı yayını.

<