PEKCAN TÜRKEŞ

PEKCAN TÜRKEŞ

SALSA SOSU GİBİ BAHARATLI, TEKİLA GİBİ SARHOŞ EDİCİ, FRİDA KAHLO GİBİ SÜRREALİST BİR ÜLKE : MEKSİKA VE BAŞKENT MEKSİKO -1

Meksika; 1.972.550 metrekare yüzölçümü ile Amerika kıtasındaki altıncı, Dünyada ise 13. en büyük bağımsız ülke konumundadır. 

120 milyon nüfusa sahip olan Meksika'da İspanyolca konuşuluyor.

Önemli şehirleri: Guadalajara, Monterrey, Puebla, Toluca, Tijuana ve Leon.

KIZILDERİLER TARAFINDAN KURULAN BAŞKENT MEKSİKO

 

Ülkenin başkenti Meksiko,

Amerika kıtasının en eski başşehri olmasının yanı sıra, Quito ile birlikte kızılderililer tarafından kurulan iki başkentten biridir. Şehir, Aztekler tarafından 1325 yılında, Texcoco Gölü üzerine inşa edildi. Aztek İmparatorluğunun İspanyollar tarafından fethi sırasında şehrin neredeyse tamamı yıkıma uğradı. Bu yıkımın ardından, İspanyol mimarisiyle şehir yeniden inşa edildi. 1524'te Meksiko belediyesi kuruldu ve şehir México Tenochtitlán olarak adlandırıldı. 1821'de sona eren Meksika Bağımsızlık Savaşı ile birlikte bağımsızlığını kazandı.

 

ZOCALO-DEVRİM MEYDANI

 

Zocalo olarak da bilinen Plaza de la Constitucion Anayasa Meydanın bir adı da Reforma(Devrim) Meydanı. Meksika için de her meydana Zocalo deniyor ve burası şehrin tam da merkezi demek oluyor. Burası dünyanın en büyük üçüncü meydanı.

Bu Meydanda bulunan Yapılar:

Palacio Nacional (Milli Saray)-Catedral y Sagrario Metropolitano(Katedral)-Templo Mayor (Belediye Binası)-Museo Nacional de las Culturas(Milli Kültür Müzesi) ve Palacio de la Autonomia( Özerk Saray)

 

CATEDRAL Y SAGRARIO METROPOLİTANO METROPOLITAN KATEDRALİ

 

Mexico City deki Katedral, Amerika kıtasının en büyük ve en eski olanı. Eski bir Aztek tapınağı yerine inşa edilmiş olan bu Katedralın yerinde piramit şeklinde bir Aztek tapınağı varmış.Tapınağa ait olan taban bölümü ise Katedralin hemen arkasında yapılan bir kazıda tesadüfen bulunmuş. 

General Cortez’in Aztek tapınak taşları kullanılarak yapımını emrettiği kilise yerine 1573 yılında yapımına başlanan bu Katedralin yapımı 1813 yılına kadar sürmüş. 1962 yılında çıkan yangında Katedralin içi harab olmuş. Gotik tarzda yapılmış bu Roma Katolik Katedralinin hem dışı ve hem de içi heybetli gözüküyor. İki adet çan kulesi var ve hemen sağ tarafta daha yeni gözüken yer ise vaftizhane bölümü. Katedralin tavan kısımları çok güzel işlemeli, burada da Orta Amerika da inançlarından uzaklaştırılıp, Hıristiyanlaştırılmak istenen yerli halkın işçi olarak kullanıldığı kiliselerde gördüğümüz gibi Hz.İsa;Zenci olarak tasvir edilmiş

ANGEL DE LA INDEPENDECİA BAĞIMSIZLIK MELEĞİ ZAFER

SÜTUNU 

 

Angel de la Independencia (Bağımsızlık Meleği Zafer Sütunu) Meksika'nın 1910'da Yüzüncü yılı kutlamalarını anmak için inşa edilmiş.

 

 

FUENTE DE LA DİANA CAZADORA

          ÇEŞMESİ

 

Fernando Olaquibel"in Fuente de la Diana Cazadora isimli bu çeşmesi güzel Diana Cazadora'nın okunu sonsuzluğa atmasını tasvir ediyor.

 

TEMPLO MAYOR

BÜYÜK TAPINAK

 

Azteklerin o zamanki baş kenti Tenochtitlan, bu günkü Meksiko Şehrindeki Tapınağı bu meydanın en önemli yeriymiş.Piramit şeklindeki Büyük Tapınağın bulunduğu yere Halk;Kurban törenlerini izlemek için gelirmiş,

 

COYOACAN FRIDA KAHLO'nun MÜZE EVİ

           

Meksikalı sürrealist ünlü Ressam Frida Kahlo’nun evi Coyoacan Semtinde.Metro ile rahat gidilebiliyor .Pembe hat Line 1'deki Balderas istasyonundan Line 3 Hattı'nın Universitad istikametine giden Trene binip Coyoacan'da iniyorsunuz.4.Cadde Londres'in üzerinde.Yol boyunca Museo Frida Kahlo işaret levhalarını da göreceksiniz. Coyoacan, “Coyota denen hayvan bir hayvanın yaşadığı yer” anlamında eski yerli dilinde bir kelime. Bu hayvan hindi ile köpek arası ve bol yağlı bir hayvanmış. Aztekler bu hayvanın etini yerlermiş. Bu kıtaya koyun, keçi ve at İspanyollarla gelmiş. Müze girişinde uzun bir kuyruk var."Senior"olduğumuzu belirtip hemen içeri giriyoruz.Tam o sırada Frida'nın hüzünlü yaşamını anlatan bir Video gösterisi yeni başlıyor. Frida tam bir melez. Anne Meksikalı yerlilerle karışmış İspanyol bir aileden ve baba ise bir Alman. Babası fotoğraf sanatçısı olarak zamanında oraya davet edilmiş sonra da Meksika ya yerleşmiş birisi. Frida ise 1907-1954 yılları arasında yaşamış.Çocukken "Çocuk Felci" geçirir.Sonra bir kazaya maruz kalır.Bu ağır Kazan'ın sonucunda çelik korselerle hayatını idam ettirir.Yaşamının son yıllarında iyice yatağa mahkum olmuş. Bu uzun yatış günlerinde onu oyalayan aktivite ise resim yapmak olmuş. Frida’nın şöhreti daha çok çapkın eşi ve daha ünlü bir ressam olan Diego Rivera ile ve Troçki dahil başka erkeklerle olan çalkantılı ilişkilerinden geliyor. Evi müze haline getiren kardeşinin çocukları burada iyi bir müzecilik anlayışı sergilemişler. Frida’nın aynalı özel yatağı dahil her şey aslı gibi duruyor. İçeride her köşede bir hüzün var. Yatağın ayak ucunda duran takma bacağı, koltuk değneği ve kırık omurgasına destek için giydiği korseyi görünce içiniz burkuluyor. Ama Frida’nın yaptığı resimlere ve fotoğraflarında gözüken yüz ifadesine bakınca bu kadının hayata sarılmasına hayranlık duyuyorsunuz. Hayatı umursamaz gibi gözükse de aslında yaşama sıkı sıkı bağlı bir Karakter,Frida. Kahlo'nun sanat ve yaşam hikâyesini konu alan 2002 yılında biyografik filmi de çekildi.Film 6 dalda Oskar Ödülü'ne aday olmuş ve makyaj ve özgün müzik dalında 2 Oskar kazanmıştır.Salma Hayek ,Frida Kahlo'yu Alfred Molina ise Diego Rivera'yı canlandırmıştı.

GARİBALDİ MEYDANI ve MARİACHİ'ler

 

Garibaldi Meydanında Mariachi’lere özel bir yer ayrılmış.Burası Mexico City’nin bir diğer ilginç ve özgün yeri. Mariachi’ler;kendine has kıyafetleriyle bizim Sulukule gibi halkı eğlendirmeye çalışıyorlar. Mariachi, Fransızca "Evlenme" sözcüğünden kaynaklanıyor. Mariachi müziği bir anlamda evlilik eğlencesinde kullanılan müzik, fakat bu gün her yerde çalınan bir müzik oluvermiş.

Fransızların Meksika’yı yönettikleri dönemde ortaya çıkan düğünlerde çalan bu Sombrero denilen büyük şapkalı,özel giysileri olan Mariachiler adeta bu bölgenin alâmet-i fârikası olmuş. Yol kenarında müşteri bekleyen kadın görmüştüm ama müşteri bekleyen müzisyene hiç rastlamamıştım. Müzisyenler tek veya grup halinde çalışıyor,Bizim Çiçek Pasajında Keman,Klarnet ve Darbuka gibi burda da ya çevredeki mekanlarda çalıyor veya sizi girişte bekliyor ve istediğiniz parçaları anlaştığınız rakamdan çalıyor,Orkestranın büyüklüğü size bağlı. Çok kişili ve çalgılı bir orkestra ile (gitar,viyolonsel, flüt ve trompet) mutabık kaldığınız ücretle keyifli bir zaman geçirirsiniz.Plaza Garibaldi isimli bu meydanda tarakla bile müzik yapabilen Mariachi gruplarını görebilirsiniz.Bendeniz daha önce Mariachi tiplemesi ve acılı Çorba reklamında oynadığım için konuya biraz aşinayım.

Mariachilerin Bölgesi'ne geldiğimde o mıntıkada görevli Polislere kendimi tanıtırken "Türkiye'nin ilk Mariachisi" olduğumu belirttim,Polis Memuresi benimle aynı Fotoğraf karesinde olmak istediğini söyleyince Elizabet Martinez'in bu teklifine keyifle"Evet"dedim. Elizabet;saat geç olduğu için diğer meslekdaşı Polislerle beni Garibaldi Metrosuna kadar bırakabileceklerini söyledi.

<