PEKCAN TÜRKEŞ

PEKCAN TÜRKEŞ

ODLAR (ATEŞLER) DİYARI AZERBAYCAN

ODLAR (ATEŞLER) DİYARI

      AZERBAYCAN ve    

RÜZGARLAR ŞEHRİ : BAKÜ-1-

 

 Ateş Ülkesi Azerbaycan Kafkaslar’ın güneyinde, Hazar Denizi kıyısında yer alıyor ve resmi adı Azərbaycan Respublikası (Cumhuriyeti). Azerbaycan'ın baş Şehri aynı zamanda Kafkaslar'ın en önemli kültür ve ticaret merkezi Bakü'nün nüfusu 2 Milyona yakın.

 

Haydar Aliyev Havalimanı’ndan Bakü merkezdeki 28 Mayıs Metro İstasyonu’na «BakuBus» Firması ile 30 Dakikada ulaşılabiliyor.

Bakü’yü üç bölgeye ayırabiliriz: Tarihi yerlerin olduğu Eski Şehir bir başka ifadeyle İçeri Şeher, Sovyetler döneminde inşa edilen Kısım ve Modern Bakü. Bakü’nün merkezini yürüyerek gezebilirsiniz. Metro, minibüs ve otobüsle 0.20 Manat ödeyerek şehir içi ulaşım mümkün. 

 

İÇERİ ŞEHER/Old Town 

 

Bakü’de gezilecek yerler arasında en önemli ve turistik olanı kuşkusuz Eski Şehir yani İçeri Şeher.Burada UNESCO'nun Dünya Mirası listesine aldığı Kız Kalesi(Kule) de bulunur. Orta Doğu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Kazılar bu bölgeye insanların Tunç Devrinde yerleşmeye başladıklarını gösteriyor. Hediyelik eşya dükkânlarının büyük bir çoğunluğu, kentin tarihi bölümü olan İçeri şeher'de toplanmıştır.Hamam Mehellesi;Bakü’nün en eski hamamı da İçeri Şeherdedir.

 

DAĞÜSTÜ PARK 

 

Şehrin panoramik manzarasını görebileceğiniz Parkdan aşağı doğru baktığımızda Dünyanın en yüksek bayrak direklerinden biri dikkatinizi çekecektir.Bakü'nün her yerinden rahatlıkla görülebilen bu Bayrak direğinin yüksekliği 162 metre.

 

ŞİRVANŞAHLAR SARAYI

 

 

Orta Çağ tarzı Şirvanşahlar Sarayı Bakü’de İçeri Şeher olarak adlandırılan surlar içerisindeki eski şehir bölümünde bulunuyor. Şirvanşahlar Sarayı, 15. yüzyılda Şirvanşahlar hanedanının Şahı İbrahim Halilullah’ın döneminde yapılmış bir saray. Şirvanşahlar Sarayı, yakın doğunun en görkemli mimari eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.

 

            BAKI BULVARI

 

Bakü Bulvarı,Bakü Körfez'i boyunca ve uzunluğu 3 kilometre 750 metreden oluşan sahil yolu ve açık hava alanıdır Azerbaycan'ın ayrı ayrı bölgelerinden, ve Avrupa'dan çeşitli ülkelerinden ender bitkiler getirilerek parka dönüştürülmüştür. Bulvarda “Mirvari”, “Bahar” kafeleri, Samed Vurgun adına açıkhava sineması, “Venedik” küçük su kenti ve çok sayıda farklı dinlenme alanları yapılmıştır. Sahilden Neftçiler Caddesine kadar bazı yerlerin genişliği 350 metre, bazı yerlerin ise 500 metredir.

Hazar Denizi kıyısında bulunan bu Bulvar; Milli Park alanının büyüklüğüne göre Paris’te Sen Nehri kıyısındaki parktan sonra Avrupa’da ikinci sıradadır.

 

 

KIZ KULESİ – Qız Qalası

 

Şehrin sembolü olan Kız Kalesi (Qız Qalası) Bakü’de gezilecek yerler arasında en önemlilerden birisi. Bakü'nün en muhteşem ve gizemli mimarlık abidesi olan Kız Kulesi,eski kale duvarlarının güneydoğu bölümünde, sahil parkın yakınında bulunuyor. 27 metre yükseklikteki bu Tarihi Anıt; ХII. Yüzyılda mimar Mesud ibn Davud tarafından inşa edilmiş.Kulenin yangın kulesi, savunma kalesi, astronomik gözlem kulesi veya Zerdüşt tapınağı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Kız Kulesi bugün denizden biraz içeride ama bir zamanlar Hazar Denizi’nin dalgaları Kulenin eteklerine kadar ulaşmaktaymış.

 

 ATEŞGAH-ATEŞ TAPINAĞI-BAKÜ

Ateşgah, dünyaki 3 Mecuzi tapınağından biri.Bakü'ye 30 km mesafede, Ablşeron Suraxani Surahanı Rayonunun (kasaba) güneydoğu kısmında yer alır. "Ateşgah" sözcüğü Ateş Mabedi anlamına gelir. 16-18. yüzyılda doğal gazın çıktığı, bir zamanlar ebedi sönmez ateşlerin yandığına inanılan bir Ateş Tapınağıdır. Mabedin en erken yapısı olan ahır 1713 yılına aittir. Merkezi Secdegahı (İbadet edilecek yer) ise 1810 yılında Tacir Kançanagaran tarafından yaptırılmıştır.Ataşgah Ateş Tapınağına ulaşmak için önce Metro ile Qara Qarayev gidiyorsunuz.Sonra 191 veya 113 numaralı minibüs ile Surahani İstasyonun durağında indiğinizde Ataşgah Ateş Tapınağı karşınıza çıkıyor.

 

Sırası gelmişken söyleyeyim: Bakü'de Uçaktan iner inmez Terminal girişlerindeki Otomat'lardan 2 Manata "BakıKart" tedarik edin.Aynı bizim Akbil gibi Şehir Merkezine 28 May Metro-Meydanına 0,70 Manat ödeyerek gidebilirsiniz.Otobüs ve Metro 0,20 Manat=20 Gapik.Özel minibüslerde çok ucuz :30 kilometrelik mesafe için 20 Gapik ödedim.WC Kullanımı 30 Gapik (!)

 AZADLIK (Hürriyet) MEYDANI

 

Azerbaycan bağımsızlığını kazanırken en önemli fonksiyonu gören Azadlık Meydanı aynı zamanda şehrin merkezi konumundadır. Meydan doğrudan Hazar Denizi 'ne bakmaktadır.

 

Eski adı "Lenin Meydanı" olan meydanın adı 1990'larda Azadlık Meydanı olarak değiştirilmiştir. Bu gelişmeyi takiben meydandaki Lenin Heykeli kaldırılmıştır. Mozolenin hemen arkasında şehrin birçok yerinden görünecek büyüklükte, "Dom Sovyet" binası vardır. Bu binada bazı bakanlıklar ve ekonomiyle ilgili teşkilatlar yer almaktadır,

 

2000 yılında ülkede 8 yıl sonra ilk kez askeri geçit töreni burada düzenlenmiştir. İlk Merasim töreni 28 Mayısta Azerbaycan Kara Harp Okulu Öğrencileri (Heydar Aliyev adına Ali Herbi Mektep kursantları) tarafından yapılmıştır. 

 

TİCARET MERKEZi - “Targovi Sentr” 

 

Rusça’da “Targovi Sentr” kelime anlamı ticaret merkezi, alışveriş merkezi demek. Bakü’de “Ticaret Merkezi” tabelaları bolca görülüyor. Türkiye’deki pasaj türü çarşılar, işhanları ve AVM lerin ortak adı Ticaret Merkezidir. Bu yerlerde altın, gümüş hediyelik takılar, Rus saatleri ve Rus ev çıkması takılar satılıyor. 

 

 

BAKÜ LİMANI

 

Azerbaycan ekonomisinin gelişmesiyle, 2000'li yılların başından itibaren şehrin dört bir köşesinde, birçok yeni alan inşa edilmiştir. Bunlardan biri de 2006 yılında faaliyete geçen Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın çıkış noktası olan Bakü Limanıdır.

Ticaret ve Kültür merkezi olmanın yanı sıra önemli bir liman kenti olan Bakü'de tiyatro, kütüphane, sinema ve diğer kültürel mekânlara sık rastlanır. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturuyor.Bakü; 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunları'na da ev sahipliği yapmıştır.

CAZ MÜZİĞİ

 

Azerbaycan zengin bir kültüre sahip. Çoğunluğu Müslüman olan ülkeler arasında opera ve tiyatronun ilk geliştiği ülke olan Azerbaycan, Caz müziği sevgisinin yaygın olduğu bir ülke. İçeri Şeherde kaldığımız Otel Jireh Bakü'nün tam karşısında Vaqif Mustafazade'nin Ev Müzesi bulunuyor.Ünlü Kompozitör ve Pianist Vaqif Mustafazade'nin yanı sıra Aziza Mustafazade, Hacıbaba Huseyinov, Enver Sadiqov gibi önde gelen Caz müzisyenlerine sahip Azerbaycan’ın başkentinde her yıl yapılan Bakü Caz Festivali, birçok ülkeden sanatçı ve Caz tutkununu çekiyor.

 

 

AZERBAYCAN ULUSAL GÜZEL SANATLAR MÜZESİ 

 

 Azerbaycan’ın en büyük sanat müzesi Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi; Bakü’de Niyazi Sokağı’nda bulunuyor. Müze 1936 yılında kurulmuş. 1943 yılında ünlü Azeri tiyatro set tasarımcısı ve Oyuncu Rüstem Mustafayev’in adını almış. Müze yan yana duran 19. yüzyılda inşa edilmiş iki neoklasik binadan oluşuyor; 1885’de inşa edilmiş De Bur Sarayı ve 1895’de inşa edilmiş Mariinski Kız Lisesi. Müzede Azerbaycan, Batı Avrupa, Rusya ve Doğu sanatının çeşitli dönemlerini kapsayan sanat eserleri sergileniyor ve müzenin koleksiyonunda tablo, çizim, gravür ve heykeller bulunuyor.

 

BAYRAK MEYDANI 

 

Azerbaycan ülkesinin birlik ve bütünlüğünün simgesi olan Bakü'nün her yerinden rahatlıkla görülebilen bu Bayrak direğinin yüksekliği 162 metre olup toplam ağırlığı 220 ton. Dünyanın en yüksek Bayraklarından biri olan Bayrağın eni 35 metre, uzunluğu 70 metre, toplam alanı 2450 metrekare, 

Guinness Rekorlar Kitabına da geçen Bayrağın ağırlığı ise 350 kilo.

ŞAİR HURŞİDBANU NATEVAN BAKÜ

 

Azerbaycanlı şair Hurşidbanu Natevan, Azerbaycan kültür ve sosyal hayatında derin bir iz bırakmıştır. XIX. yüzyıl Azerbaycan’ında Fuzûlî mektebinin en tanınmış temsilcisi olarak kabul edilir.Şiirlerinin çoğu kaybolmuş; ancak devrinde bazıları bestelenmiş ve bu besteler klasik Azerbaycan mûsikisinin en güzel örnekleri arasında yer almıştır.Ailenin yegâne evladı ve Karabağ Hanlığı'nın mirasçısı olduğundan sarayda "Dürr-i yekta" (Tek inci), halk arasında ise Han Kızı adıyla tanınmıştı."Natevan", kendisi için seçtiği mahlastır, "kimsesiz, muhtaç" anlamına gelir.1897’de vefat eden Hurşid Bânû hakkında birçok eser kaleme alınmıştır. Bunlar arasında İlyas Efendiyev'in Hurşîd Bânû Nâtevan (1978) adlı dramı birçok defa sahnelenmiştir.2006 yılı yapımı "Xarı (Harı) Bülbüllər" filmi Hurşidbanu Natevan'nın hayatı hakkındadır.Harı bülbül Azerbaycan'da bir çiçek ismi olup, şu anda Etmeni işgali altında olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yetişmektedir. Güzelliğiyle hemen farkedilen bu Hari bülbül çiçeğinin Dünya'da yetiştiği ikinci bir ülke yoktur. * Segah Hari Bülbül bir Azerbaycan sevdalısı olan Ahmet Şafak'ın "Karabağ"isimli şarkısında da geçer.

 

1938 YILINDA İZMİR'DE KURULMUŞ BİR MUHALLEBİCİ :ÖZ-SÜT BAKÜ'DE

 

Hurşidbanu Natevan Heykelinin bulunduğu Meydanda ÖZ SÜT Tatlıcısı bulunuyor.

1938'de İzmir Kemeraltı'nda kurulmuş bu Tatlıcı damak zevkine hitap eden İzmir'den özel olarak getirilen Sütlü Tatlıları ile bir hayli revaçta.

 

RESSAM AFSANA HABİB İLE KISA BİR BAKÜ TURU

 

Türkiye gibi Avrupa ve Asya’nın arasında kalan Ateş Ülkesi Azerbaycan'ın Rüzgarlar Şehri Bakü Turumuzun Fahri Mihmandarı(Rehber) Ressam Afsana Habib.Ortaköy Takı Merkezinde Nergis Candaner'in Dükkânında tanıdığım Afsana (Efsane) Hanım Sağolsun bizi ağırlayıp Şehrin önemli turistik yerlerini gezdirdiler.

 

<