KARTALLAR ÜLKESİ ARNAVUTLUK -2- ORTODOKS KATEDRALİ-TİRAN
Katedralja ortodokse “Ngjallja e Krishtit”“
İskender Bey Meydanın bir cadde alt tarafında Çağdaş mimariyle yapılmış bir Ortodoks Kilisesi bulunuyor. Katedralin bulunduğu bölgeye Komünizm zamanında sıradan halkın girmesi yasakmış. Burası Komünist Parti mensuplarına tahsis edilmiş bir bölgeymiş. Enver Hoca'dan sonra halka açılmış, binalar rengarenk boyanmış, şimdilerde ise neredeyse şehrin en lüks Cafelerin ve gece hayatının yaşandığı bir bölge halini almış.
Katedralden geçtikten sonra Parku Kombetar isimli büyük bir Parka geliyorsunuz.Daha sonra Tiran’lıların özellikle yaz aylarında vaktini geçirdiği, yürüyüş yaptığı, mısırcılar ve kuruyemişçilerin ürünlerini sattığı Yapay Göle ulaşıyorsunuz.Oksijen depolamak için muhteşem bir yer.
CUMHURBAŞKANIN KENDİNİ KRAL ZOGU OLARAK İLÂN ETMESİ
Tiran Milli Tarih Müzesini(Muzeu Historik Kombëtar) gezerken Kral Zogu'nun bir Büstünü görmüştük. Krallığının ilginç bir öyküsü var: 1924-1928 yılları arasında Arnavutluk Cumhurbaşkanı iken Ahmet Zogu (1895 - 1961),kendini I. Zogu adıyla Arnavut Kralı ilân etmiş. Zogu, kendi diktatörlüğünü korumak için İtalya'ya dayanmış.1939'da Mussolini, İtalya ve Arnavutluk arasında bir gümrük birliği oluşturulması ve Arnavutluk sınırları içinde bir İtalyan garnizonu kurulması yolunda bir ültimatom vermiş. Ültimatomun reddi Arnavutluk Kralı Zogu döneminin de sonu olmuş. 1939'da Mussolini,Arnavutluk'u işgal etmiş. Zogu yurtdışına kaçarken, Krallık payesini önce Mısır'da, sonra Fransa'nın Nice kentinde sürgünde taşımış.Ülkede kukla bir Arnavutluk hükümeti kurularak, İtalyan kraliyet ailesinden III.Vittorio Emanuele, Arnavutluk Kralı ilan edilmiş. Arnavut milliyetçileri direniş hareketini başlatarak, toplumun bütün kesimlerini bir araya getiren ve demokratik bir rejimini kurulmasını amaçlayan "Balli Kombëtar " adlı bir ulusal cephe örgütlemişler. 1943'de İtalya ve Müttefikler arasında imzalanan antlaşmadan sonra Alman birlikleri Arnavutluk'u işgal etmiş ancak 1944'te Partizanların baskısıyla çekilmek zorunda kalmışlar.Kasım 1944'te Enver Hoca başkanlığında kurulan hükümet Müttefikler tarafından tanınmış.