PEKCAN TÜRKEŞ

PEKCAN TÜRKEŞ

KANGURULAR DİYARI AVUSTURALYA VE İKON ŞEHİR (SYNEY-2)

SYDNEY ADI NERDEN GELİYOR?

 

Şehre bu adı veren, ülkeye koloni kurmak üzere suçlularla birlikte gelen kaptan Arthur Phillip. Kendisini o göreve seçen Thomas Townshend'i onurlandırmak için bu adı vermiştir. Zira Townshend zamanın birinci Sydney Vikontu imiş. Zamanında Avam kamarasının lideri olan Townshend 1783'te Lordlar Kamarasına Baron Sydney adı ile girmiş. 

Sydney'de Anglo Saksonlar şehrin kuzeyinde yaşıyor. Göçmenler batıda, Chinatown (Çin Mahallesi) şehrin merkezine doğru. Şehir dışına doğru gidildiğinde tek katlı bahçeli evler başlar. Çoğunluk buralarda yaşar.Hem sakin hem hareketli, hem eğlenceli hem sıradan, hem kalabalık hem boş Sidney.Bu Şehirde genelde, Fırıncılar Vietnamlı,Çinli. Hediyelik esya dükkanı sahipleri ise (dükkânlarında Çinliler çalışsa da) İran'lı. Kebapçılar-Pizzacılar ise Türk. Çoğunlukta 1.sırayı Denizli'li Çal ilçesi teşkil ediyor.Ancak hiç kimse ünlü Ressam İbrahim Çallı'yı tanımıyor.Tıpkı mizah yazarı (Hababam Sınıfı) Rıfat Ilgaz'ı Kastamonu Cide'lilerin çoğunun tanımadığı gibi.Sonra Kayseri ve Adanalılar geliyor.

 

SYDNEY SPEAKERS' CORNER-SERBEST KÜRSÜ

 

Sidney'de Domain Bölgesinde Kraliyet Botanik Bahçelerinin hemen yanı başında Londra Hyde Park'ta olduğu gibi bir Serbest Kürsü var.1870'de "Konuşmacının Köşesi" (Speakers' Corner) adı ile Pazar günleri çok sayıda kişinin konuşma alanı olmuş. "Konuşmacının Köşesinde", polis konuşmaların içeriğini "yasadışı" kabul etmediği sürece her konu tartışılabiliyormuş.

 


BONDİ BEACH PLAJI

 

Sydney bembeyaz kumsalları olan çok sayıda irili ufaklı koylar ile çevrelenmiş bir şehir. Sydney’de bulunan 100’e yakın plajların en ünlülerinden olan Bondi Plajı, sörf tutkunlarının en gözde sahili. Şehir merkezine sadece birkaç km uzaklıkta yer alan, Bondi’de yaşam tam bir tatil kasabası atmosferi hissettiriyor.

Plaj, sörf yapan, dalgalara karşı kürek çeken, paten kayan, güneşlenen, flört eden gençlerle dolup taşıyor. Yüksek dalgaların arasında tüm hünerlerini sergileyen yetenekli sörfçüleri izlemek oldukça keyifli. Plaj paralelinde uzayan Campbell Parade üzerinde ise canlı kafeler, oteller, butikler, publar yer alıyor.

Pasifik Okyanusu kıyısında altın rengindeki kumuyla 1 km uzunluğunda yay gibi uzayan Bondi Plajı, 2000 Yaz Olimpiyatları’nda voleybol karşılaşmalarına da ev sahipliği yapmıştı.

 

 

ALCOHOL FREE ZONE

 

Bu Kentde güvenli, gerilimsiz ve rahat bir yaşam tarzı var. Gecenin ikisinde bir Genç Kız; gömleğinizin desenlerini bahane edip Sizinle tanışabilir.Her yerde Kameralar var.Siz istemedikten sonra kimse Size dokunamaz. Hangi Caddede içki içilemiyeceği "Alcohol Free Zone" uyarı levhalarıyla belirtilmiş. Sydney; Dünyanın dört bir yanından gelen göçmenlerle oluşmuş çok kültürlü hayatın rahat ve stressiz olabileceğinin en iyi örneklerinden birisi. Çinli,Hintli,Yunanlı, Lübnanlı, İranlı,Türk...Bir çok farklı milletten insanlara kucak açmış kültür sentezi bir Şehir.

 

KRALİÇE VIKTORYA'NIN KÖPEĞİ ISLAY

 

Kraliçe Viktorya'nın 5 yaşında bir Kediyle boğuşurken ölen Köpeği Islay için dikilen 60 santimlik Heykelin fotoğrafını çekerken bir Ses ile irkildim: Köpek havlamasıyla Islay İngilizce olarak teşekkür ediyordu.

1.DÜNYA SAVAŞINDA ÖLEN AVUSTURALYA'LILARIN ANISINA

 

1.Dünya Savaş'ında ölen Askerlerin anısına St.Mary's Katedralinin girişindeki katafalkta "Nesiller boyu Sizleri hatırlayacağız"yazılı.

 

 

İSTANBUL'U HATIRLIYORUM.

 

Harbour bridge’e bakıp İstanbul’u hatırlıyorum.Orhan Veli'nin 

"İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı"

Şiirinde olduğu gibi. 

"Bir kuş çırpınıyor eteklerinde; Alnın sıcak mı, değil mi, biliyorum; Dudakların ıslak mı, değil mi, biliyorum; Beyaz bir ay doğuyor fıstıkların arkasından Kalbinin vuruşundan anlıyorum; İstanbul'u dinliyorum."

İstanbul ve Sidney'in benzerlikleri var ama Resmin tamamına bakınca iki şehirin çok ortak noktası da yok.Bence şehirin en büyük eksikliği ne kadar kalırsanız kalın bir aidiyet duygusu vermemesi, belirli bir süre burda yaşayanların çoğunun da söylediği gibi “sanki herkes buraya tatile gelmiş gibi bir hava var”. Tabii şehirde tarihi hiçbir yerin bulunmaması, Avusturalyalıların kendine has fazla özellikleri olmaması gibi etkenler rol oynuyor olabilir.

 

 

AMERİKA'DA OLDUĞU GİBİ AVUSTURALYA'DA BİR TÜRK YOĞURDU:CHOBANİ 

 

Chobani markalı yoğurtu Amerika'nın her yerinde bulabilirsiniz.Anadolu'nun bağrından kopup gelen bir Türk; Yoğurduna "Çobani"diye müseccel bir isim de almış.Ne yazık ki "Greek (Yunan) Yoghourtu yazılı etiketlerde. Sidney'deki süper marketlerde de rastladım bu markaya. “Yoğurdun Steve Jobs’u” Apple’ın yaratıcısı” diye başlıklar atılan, Amerika’nın en çok satan yoğurt markası Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya isimli bir Türk müteşebbisinin yoğurdunun üzerinde Greek (Yunan) Yoğurt yazıldığını görünce biraz yadırgadım doğrusu. Dil öğrenmek için gittiği Amerika’da dil öğrenmekle kalmayıp bir başarı öyküsüne de imza atan, ABD’nin en başarılı 10 iş adamından biri olan Ulukaya, kendisiyle yapılan bir röportajda şöyle diyor: “Balkan ülkelerinde, Yunanistan’da falan “Choban” aynı anlama geliyor. Çoban yani. Ben de bu kelimenin bu birleştirici özelliğinden etkilendim. Sonuçta çoban her yerde çoban, yoğurt her yerde yoğurt.” 

Ancak "Kazın ayağı öyle değil"Böyle söyleye söyleye halis muhlis Türk Kahvesini Yunanlılara kaptırdığımız gibi az kalsın Baklavayı da kaybediyorduk. Güllüoğlu atik davranıp adımıza tescilini sağlamış diyorlar.Hürriyet Gazetesi Seyahat ekinde "Mykonos" Adası yazımda şöyle diyorum:

..,,"Diğer adalarda olduğu gibi Mykonos’daki “taverna” adı verilen lokantalarda yemek isimleri bizdekilerin tıpa tıp aynı: Musakkinos (musakka), cacikis (cacık), pita (pide), imam bayildi, kadaifi, fasulakia (fasulye yemeği), dolmadas (yaprak dolması), trahanas (tarhana), bureki (börek), kokoreçi (kokoreç)... En çok şaşırdığım konu ise bizim asırlık, acılı, eti zırhtan geçirilmiş Adana kebabımızı “ Atina kebabı” diye sunmalarıydı..

 

SYDNEY HAVA LİMANI TUVALETLERİNDE İLGİNÇ UYARI

 

"Testislerinizi Kontrol Edin!"

Sydney Hava Limanı Erkekler Tuvaletindeki uyarı dikkatimi çekti:

"13.000 Avusturalyalı Erkek Klinefelter sendromu olduğunu bilmiyor ve Tedavi de olmuyor. "Testislerinizi Kontrol Edin!"

Malûmatfüruşluk yapıp Klinefelter sendromu ya da 47, XXYsendromunu anlatalım:Her birimizde Annemizden 23,Babamızdan aldığımız 23 olmak üzere 46 Kromozom vardır.Kadınlar XX,Erkekler ise XY Kromozomu taşır.Bazen genetik olarak Erkekler fazladan bir X(Kadın) Kromozomu ile dünyaya gelirler.İşte Klinefelter sendromu, erkek çocukların fazladan bir X kromozomu ile doğması sonucu ortaya çıkar.Klinefelter sendromu testis büyümesini olumsuz şekilde etkileyebilmekte boyutlarını normalden daha küçük olmasına neden olabilmektedir. Bu durum, cinsiyet hormonu olan testosteronun az üretilmesine yol açabilir.Klinefelter sendromu erkeklerde kadınsı bazı özellikler de görülebilmektedir. Vücut kas kütlesinin düşük olması, sakal ve bıyıkların normalden çok seyrek kalması, göğüs ve kalça bölgelerinin kadınsı bir şekilde gelişmesine de yol açabilir. Hastalığı, 1942'de Dr. Harry Klinefelter ilk olarak tanımladığı için bu isim verilmiştir.

 

 

BLUE MOUNTAINS-Mavi Dağlar

 

Sydney’in 103 km batısında yer alan Blue Mountains, mistik ve vahşi dokusu ile, Avustralya’nın en büyük kanyonu.Okaliptüs ormanları, yeşille gökyüzü mavisinin birbirine karıştığı manzaralar ve nesli tükenen hayvan türlerinin buluştuğu 1.000 km’lik alana yayılan Blue Mountains, 2.000 yılında beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.Aborjin (Avustralya yerlisi) efsanesine göre (Three Sisters), Katoomba kabilesine mensup bu 3 kız kardeş, (Üç Kızkardeş.Anton Çehov'un "Üç Kızkardeş" oyunuyla ilgisi yok.)komşu kabileden 3 oğlana aşık olur. Ama kabile yasaları gereği evlenmelerine izin verilmez. Bunun üzerine 2 kabile arasında savaş başlar. Katoomba kabilesinin büyücüsü, kız kardeşleri korumak için onları geçici olarak taşa çevirir, fakat büyücü savaşta hayatını kaybedince, kız kardeşleri tekrar insana çeviremeden ölür.Rüzgar erozyonu ile oluşmuş kayalıkların isimleri ise Meehni (922 m), Wimlah (918 m) ve Gunnedoo (906 m). Blue Mountains bölgesi uçsuz bucaksız ormanlarla kaplı ve uzak bölgeleri ultraviyole ışınlarının, atmosferdeki bölgeye özgün partiküllere çarpıp dağılması sonucu mavi renkte görünüyor.

 

 

BURASI SAKİN BİR VAGON

 

This is a quite Carriage

Sidney Trenlerinde şu ibare var;Burası sakin bir Tren Vagonu: 

 

<