İŞİN İÇYÜZÜ / MEDYA MUHABİRLERİNİ NASIL GÖRÜYOR'SUNUZ ?..
Başarılı bir gazete muhabiri iyi bir haber üretirken (5-N) formülüne, mesleğinin “Anayasası” titizliğiyle özen gösterir.
Bu, (5-N) formülü nedir diye sorarsanız, söyleyelim: Gazetecilik terimidir.
Bir gazete haberinin ögelerini oluşturan (Ne, Ne zaman, Nerede, Nasıl, Neden) sorularının karşılığı (5-N) formülüyle ifade edilir. Haberde, kaynak olan olayın, nerede, ne zaman, nasıl kimin başından geçtiği açıklıkla belirtilmelidir.
Muhabir, haberinde (5-N) sorularını cevaplama bilinciyle hareket etmelidir.
Gazete okurlarına olayları birinci ağızdan duyuran kişi Muhabirdir.
Türkiye’de siyasal ve sosyal gelişmeleri birinci ağızdan duyuran Muhabirlerle iktidarlar arasında devamlı bir çekişme yaşandığı da işin gerçeğidir. Siyasilerin, muhabirleri kötü gazeteciliğin ürünü gösterme çabaları, toplumda kaygıyla izlenecek bir duruma gelmiştir.
Şimdi, diyeceksiniz ki, bu kaygı neden?
Haberlerini (5-N) tekniğiyle hazırlayan bir muhabirin iktidarlara baş eğmesi mümkün mü?
Türkiye’deki muhabir tipi, vizyon açısından da politikacıların standartlarının üstünde bir düzeydedir. Halkın bilgilendirme yollarını tıkayan kısıtlamalar ise iktidarların elinde bir kozdur. Muhabirin (5-N) tekniğiyle çıkardığı haberlerin önündeki engel, demokrasi korkusundan kaçanların işidir.
Aslında muhabirler zamanla yarışan insanlardır. Haber kaynaklarının önünde mevzilenmişlerdir. Gece, gündüz gazetecilik yapmanın vardiyasız bekçileridir. Bundan rahatsız olan çevrelerin önünde diz çökmeyen bir muhabirin en büyük silahı işte bu (5-N) tekniğidir.
Toplumun beklentilerine, isteklerine bu doğrultuda ulaşmak isteyen gazetelerin pusulasındaki gösterge gibidir Muhabirler..
Artık halk, iktidarların eğilimlerine göre, taraf basın konumuna düşmüş gazeteleri incelikle fark edebiliyor.. Basın etiği dışında “nabza göre şerbet veren” gazetelerin haberlerini sağlıklı bulmuyor..
Gazete okumanın bilincine varan okur, gazete sayfalarında verilen haberlerin (5-N) formülüne uygun olup, olmadığını süzgeçten geçiriyor.
Haberler, belirttiğimiz tekniğe göre ortaya konulamıyorsa, gazeteler kendi anlayışlarını öne çıkarıyorsa, o vakit medyada kaliteli muhabirlik yerine “muhbirlik” dönemi başlatılmış olur.. Başparmaklarının arkasında gizlenenlerin “gazeteciler yalan yazar..” kategorisinde kalmaları, gazetelerini uçurtma yapıp uçurmaları, haberin yorumu sayılır.
Gerçekçi muhabirlerin omuzlarında güç kazanan bir medyanın omurgası daima sağlam kalır..
Genç kuşak gazetecilerin (5-N) tekniğiyle yetişenlerine önem verilirse sonuçta, medya üzerindeki engellemeler, mesleğin (5-N) kuralıyla silinip paklanır, aklanır..
AKIL VERGİSİ
Ülkelerden birinin hükümet başkanına yaranmak isteyen bir işgüzar şöyle bir öneride bulunmuş:
- Aklıma çok cazip bir vergi koymak geldi. Bu öyle bir harika vergi olacak ki herkes ödeyecek. Adı da “Akıl Vergisi” olacak..
- Hükümet Başkanı gülümseyerek:
- Mükemmel bir buluş deyip cevap vermiş ve eklemiş. Sizi de bu vergiden muaf tutarız.