DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

GAZETECİ/YAZAR

Bahçeşehir Üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi'nin yirmi yıldır sürdürdüğü Global Liderlik Okulu'nun çalışmalarına katıldım. Önce tertiplenen Gala Yemeği'nde alışılmışın dışında, bir farkındalıkla on üç ile yirmi beş yaşında birbirinden değerli on sekiz genci dinledik. Yapay zekâ, bitcoin, facebook, robot yapımında ve yazılım alanlarında akla ziyan bilgilerle tanıştık. Salonda bulunan benim emsallerimin çoğu, gençlerin anlattıklarını heyecan, gurur biraz da şaşkınlık içinde dinledik. Bu gençlerin elinden tutarak,  onların teknolojinin sahip olduğu yüksek değerlere ulaşmasını sağlayan Bahçeşehir Üniversitesi yöneticileriyle iftihar ettik. Bir kadirbilirlik olarak söz etmek gerekirse Bahçeşehir Hükümet Liderlik Okulu Başkanı Doç. Dr. Burak Küntay'ı, Rektör Prof. Dr. Şenay Yalçın'ı ve Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel'i ve bu okulun oluşumunda pay sahiplerinden biri olan önceki TBMM Başkanlarından Köksal Toptan'ı kutluyorum. Toplantılarımızda Ankara'da bulunan Büyükelçiler, İstanbul’da bulunan Başkonsoloslar ile aralarında Ekmeleddin İhsanoğlu, Sema Kalaycıoğlu, Yılmaz Esmer gibi akademisyenlerin bulunduğu değişik üniversitelerin hocalarıyla binin üzerinde dinleyici hazır bulundu.

Uluslararası tecrübe ve görgüyle eğitimde ulaştığı verimliliği Amerika Birleşik Devletleri'ne, Almanya'ya, Kanada'ya, İtalya'ya, Hong-Kong'a, Gürcistan'a, Kıbrıs'a taşıyan Enver Yücel'in  Ruanda'ya üniversite açma düşüncesinde olduğunu  öğrenince farklılığının önemi kendiliğinden ortaya çıkmış oldu.

Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel konuşmasında çok önemli bir değerlendirmede yaptı. Mealen; eğitimde 5-0'ı gerçekleştiremezsek, sanayide 4-0'ı yakalamanın kıymeti harbiyesinin olmadığını gündeme getirdi.

Açılışı misafir konuşmacı olarak Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. GjorgeIvanov yaptı. "Bilgi yok olabilir ama erdem kaybolmaz" diye başladığı konuşmasında. “Bizler yenidünyanın potansiyelini anlamış değiliz. İşte bu dünyada genç insanlar zaten felsefe okuyup ekonomi paylaşmaktadırlar dolayısıyla bireysel tüketiciden konuşmuyoruz. Blockchain kullanıyorlar. Zaman kaybetmek istemiyorlar. Bankalarda bürokratik prosedürlerden uzaklaşmaya çalışıyorlar. Milenyum gençliğine ve Y kuşağına baktığımızda; onlar şimdi açık Siber mekânın gücünü hissediyorlar. Bu Siber mekândan bahsettiğimiz zaman esasında sanal bir kütüphaneden bahsediyoruz. Fakat Amazon, Ali Baba gibi konulara bakalım, dijital değişim sayesinde gençlerde artık bir Start up zihniyeti var. Dijitalciler, yaratıcılar ve bu şekilde yaratıcılığı oluşturan bir azınlık yaratılıyor. Bu yaratıcı azınlık, dünyayı yönetecektir. Yeni bir dünya doğuyor. Medeniyetlerden bahsettiğimiz zaman onların bağlantı kurma gücü vardır. Bahçeşehir Üniversitesi ve BAU Global Liderlik Forumu bu görüşe açık. Öte yandan bizim yine küresel ahlaki değerlere ihtiyacımız var. Aynı ahlaki topluma insan haklarını ve özgürlükleri anlatmamız gerekiyor. Sorunların söylenmesinden ziyade çözümlerin bulunması gerekir" diye düşüncelerini özetledi.

Önceki Meclis Başkanlarından Köksal Toptan ise yaptığı konuşmasında; “Barış, huzur, sevgi ve karşılıklı güven için hiç durmamak lazım. Durursak düşeriz. Bize bu anlamda çok büyük sorumluluklar düşmektedir. O nedenle üniversitelerimize çok iş düşmektedir. 200 tane üniversite kurmak elbette gurur verici bir şey ama 200 tane üniversitenin içinin doldurulması lazım. Bu yolda, bu kavgada Bahçeşehir Üniversitesi'ni yalnız bırakırsak orada bir haksızlık olur" dedi.

Mevcut eğitim anlayışının dar koridorlarını adeta kırarak, gençleri hayallere uzanan yollara yönlendiren Bahçeşehir Üniversitesi ailesini çağdaş eğitim anlayışından dolayı ne kadar tebrik etsek, azdır.

 

<