İLTER AVCI

İLTER AVCI

TÜRKÇE DİL VE KÜLTÜR

Büyü ile gerçek Camide Arapça dinleyen bir Türk düşünün ; kendisinin anlamadığı sözlerin büyüsüne kaptırmış koyuvermiştir ; Arapçasını dinlediği o şeylerin Türkçeye çevrilmişini okumağa başlarsanız derin bir uykudan uyanır gibi kendine geliverirsiniz. Ana dilimizin kelimeleri  şeffaftır, onların içini görebilir yapısını sezebiliriz.

Türk dil devriminin amacı , Türkiye'nin  toprak-altı  zenginlikleri gibi  faydalanılmadan yatan Türkçe kelimeleri işlemek , milyonlarca Türk'ün  ağızlarında dolaşan, yaşayan  Türkçe kelimeleri yazı diline sokarak onu zenginleştirmektir.

Türklük, millet, milliyetçi kelimelerinin bol bol kullanışına bakmayın siz.

Milliyetin , milliliğin ne demek olduğunu bizden başka öğrenmeyen kalmadı. Biz hâlâ Türk olmaktan, Türkçe okuyup, Türkçe yazmaktan korkuyoruz. Bugün bile Kırgızcanın , Uygurcanın ne olduğunu bilmeden  " Uygurca , Kırgızca kelimeler kullanmaksa Arapça konuşurum "  diye övünen  aydınlarımız var.

Aydınlarımızın çoğu "millet " derken " ümmeti " i sanıyor. 

Milliyetçilerimiz " Ziya Gökalp'tan ileri gidemeyiz" diyerek ondan gerilere doğru gidenlerin tekelinde. Birinci Dünya  Savaşı'nda sırtımıza saplanan  dindaş hançeri bizi uykumuzdan uyandıramadı.

Uyanacağız, elbette uyanacağız. Yalnız gözümüzü patlatıp dişlerimizi dökecek bir yumruğu , belimizi kıracak bir tekmeyi  beklemeden uyanabilsek !

Doğu - İslâm kültürü çerçevesinde yaşayan Osmanlı Türk'lerinin  Arapçadan , Farsçadan aldıkları  ve kendilerince yabancı  köklerden  ürettikleri  yeni kelimeler ile  " Osmanlıca " diye bir dil ortaya çıktı. Bu gün iflas eden Doğu - İslam kültürü ile Osmanlıca denilen dilin de yıkıldığını görüyoruz.

Bugün  Avrupa kültür çevresi içinde kendimize göre bir yerimiz ve varlığımız olmasını istiyorsak her şeyden önce kendi dilimize güvenmemiz gerekir.

Bu bir yabancı dil düşmanlığı  değil   Türkçeye karşı sevgidir.

Bu konuda bütün yurtseverlerin seferber olması gerekmektedir. Zor değil . Lütfen duyarlı olalım.

Saygı ve Sevgilerimle.

Kalın Sağlıkla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLTER AVCI Arşivi