FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

TECRÜBE KAZANMAK YETMİYOR

“Bir musibet, bin nasihate bedelidir” sözü boşuna söylenmemiş. 1999 depremi sonrası meydana gelen depremlerden bir hayli tecrübe sahibi olduk ise de Devletimiz başta olmak üzere ilgili ve yetkili kişi ve kuruluşlara düşen önemli görevler bulunmaktadır. Her deprem sonrası edindiğimiz tecrübelerle depremlerde can ve mal kayıplarını önemli ölçüde azaltmış bulunmaktayız.

23 Kasım 2022’de Düzce’yi vuran depremde 5.9 büyüklüğünde sallandık ama can ve mal kaybına uğramadık. Sadece, paniğe kapılarak, biri düşerek ve biri de kalp krizinden, iki vatandaşımız yaşamını yitirdi ve 93 vatandaşımız yaralandı. Hasar gören binaların çoğunluğunun eski binalar olduğu anlaşıldı. Düzce ve civar illerde meydana gelen bu depremde zayiatın azlığının en önemli nedeni Kentsel Dönüşüm ve Yapı Denetim yasaları ile eski binaların yeni afet yönetmeliklerine göre yenilenmesidir.

Türkiye, artık “deprem öldürmez, bina öldürür” sözünün ne kadar doğru olduğunu Düzce depreminde daha iyi anladı.

Bu depremin en düşündürücü tarafı ise kamu binalarının yapı denetime tabi olmayışı olduğu gerçeği bir kez daha anlaşılmış oldu. Umarız bu depremde de bu dersi almış olalım. Kamu binalarını da vakit kaybetmeden denetime tabi tutalım.

Mühendislik hizmetlerinde elli yıllık bir tecrübeye sahip, denetçi uzman mühendis olarak, davet edildiğim toplantılarda ve bu köşede depremlere karşı neler yapılabileceğini yıllardır anlatmaya çalışıyorum.

Yapı Denetim Yasa taslağının hazırlık safhasında hasbelkader yaptığım çalışmaları, zamanın T. C. Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray AYDIN tarafından davet edildiğim toplantıda kendisine takdim ettim. Ancak aradan geçen 22 yıla rağmen uygulama hatalarından dolayı hedeflenen düzeyde başarı sağlanamadığını görmekteyiz. Ülkemizdeki ilk yapı denetim kuruluşunu kuran ve bugüne kadar da yüzlerce yapıyı denetleyen yetkili uzman mühendis olarak halen bu görevi sürdürmeme rağmen, Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığım şirketin istenilen seviyede başarılı olduğunu söyleyemem. Yapı denetim kuruluşlarının kaliteli hizmet vermesini zora sokan nedenleri bu köşeye sığdıramam mümkün değil ise de sadece yönetmelik değişikliği bu iş çok daha başarılı hale getirilebilir. Bunlardan en basiti ve önemlisi bu kuruluşların aylık masrafları çok fazladır. Bunun sebebi koskoca İstanbul’daki trafik sorunu hepinizce malum olduğu halde, misal Silivri’deki inşaatların yapı denetim sorumluluğu Pendik’teki yapı denetim kuruluşuna verilebilmekte. Pendik’teki inşaatların yapı denetim sorumluluğu da Silivri’deki yapı denetim kuruluşuna verilebilmekte.

Yüzlerce yapı denetim kuruluşunun denetçi mühendisleri İstanbul’un bir ucundan bir ucuna gitmesi, boş yere benzin sarfiyatına ve zaman kaybına sebep olmaktadır. Oysaki İstanbul ili Anadolu ve Trakya yakası olarak iki bölgeye ayrılırsa, yapı denetim kuruluşlarının aylık giderleri yarı-yarıya düşer. En önemlisi zaman kaybı da olmaz. Yapı denetim şirketleri, hizmetlerinin karşılığı hak edişlerini alabilmek için fazlasıyla bürokratik işlemlerle uğraşmakta ve bu işlemler için de personel istihdam etmek zorunda kaldıklarından aylık giderleri artmaktadır. Bu ve buna benzer nedenlerden asli görevleri olan yapı denetimde zorlanmaktadırlar. Yılların denetçi mühendisi olarak bu zorlukları ilgili yetkili kişi ve kurumlara iletmeme rağmen tam başarı sağlayamadığımı itiraf etmeliyim.

23 Kasım 2022’de Düzce’de yaşanan deprem birlikte insanlarımızın yürekleri ağızlarına gelip, sokaklarda sabahlarken en büyük tesellimiz yıkımların yaşanmaması ve can kaybının olmamasıdır. Düzce’de yapıların %75’inin Kentsel Dönüşüm ile yenilenmiş olması, olası bir felaketi engellemiştir. Depremin hissedildiği İstanbul ve Ankara gibi çevre illerinde eski yapılarda yaşayanlar “Evlerin ne kadar güvenli olduğunu” ciddi şekilde düşünmeye başlamışlardır. Deprem kuşağında yer alan Ülkemize birçok acı tecrübe yaşandı ve her defasında “Deprem değil, bina öldürür” sonucuna vardık. İşte bu nedenle riskli yapıların yenilenmesi hayati önem taşımaktadır. Peki, Kentsel Dönüşüm sürecinde bizleri neler bekliyor? Risk tespitinden tahliyeye, yıkımdan Devlet desteklerine kadar hazırlanan yol haritaları uygulamaya sokulmaktadır.

Ülke genelinde bugüne kadar 3,200,000 konut yenilenebilmiştir. Endişe içinde yaşadığımız İstanbul’da bugüne kadar kamu eliyle 695,000 konut yenilenebilmiş, 93,000 konutun da dönüşümü devam etmekte olup, ancak şehirde acilen yenilenmesi gereken 230,000 konut dönüşüm beklemekte, toplam riskli bina sayısı ise 1.3 milyondur. Bu işin hızlandırılması gereklidir.

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

Doğal faciaların edindiğimiz tecrübelerle önlenebilmesinin mümkün olmadığı ortadadır. Bu konuda insanlarımızın eğitimi çok önemli olup, genç nesillerimiz bu eğitimi verecek olan kişiler de öğretmenlerimizdir. Ülkemizin sorunların çözümü, gençlerimize verilecek iyi bir eğitimdir. Bu, eğitimi verecek olan öğretmenlerimiz ile sağlanabilir. Bunu en iyi bilen Mustafa Kemal ATATÜRK, “Ey öğretmenler! Genç nesiller sizin eseriniz olacaktır” sözünü boşuna söylememiştir.

Ulusumuzun başöğretmeni rahmetli ATATÜRK’ü ve şehit öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, öğretmenlerimizin gününü kutluyor, bütün öğretmenlerimize en derin sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FARUK KORÇA Arşivi