Tarihi yaşamak isteyenlerin ilçesi: FATİH

Tarihi yaşamak isteyenlerin ilçesi: FATİH
Turistlerin en çok ziyaret ettiği Eminönü ve Sirkeci, Mısır Çarşısı, Yeni Camii, Sirkeci Garı ve Gülhane Parkı’nı bünyesinde taşımaktadır.

Suriçi ve Tarihi Yarımada olarak da adlandırılan Fatih, eskiden ilçe olan Eminönü’nün katılımıyla daha da büyümüştür. Tarihi İ.Ö. 685’e dayanan, tarih boyunca başta Mısır, Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan Fatih, denizden Haliç, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı ile, karadan ise Bizanslılar dönemine ait, şehrin korunması amacıyla inşa edilmiştir. Bu nedenle bölgeye Suriçi denilmiştir.

Edirnekapı, İstanbul’un sur kapılarından biridir. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın isteğiyle Mimar Sinan’ca yapılan Mihrimah Sultan Cami’nin bulunduğu tepe, Fatih Sultan Mehmet’in şehre ilk girdiği kapıdır.

Turistlerin en çok ziyaret ettiği Eminönü ve Sirkeci, Mısır Çarşısı, Yeni Camii, Sirkeci Garı ve Gülhane Parkı’nı bünyesinde taşımaktadır.

Beyazıt denilince akla ilk gelen yerler Kapalı Çarşı, Beyazıt Camii, Nuruosmaniye Camii, Sahaflar Çarşısı, İstanbul Üniversitesi ve bir zamanların yangın gözetleme kulesi olan Beyazıt Kulesi gelmektedir. Beyazıt Camii, 1505’de Sultan II. Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.

Beyazıt’tan aşağıya ilerlediğinizde Laleli ve Aksaray’a ulaşmış olursunuz. Laleli Camii, Büyük Taş Han, Bodrum Camii (eski Myrelaion Kilisesi), Valide Sultan Camii ve Murat Paşa Camii buraların en ünlü camileridir. Laleli’de ayrıca, Bizanslıların Bovis Forum’u vardır. Sofular Hamamı bölgenin popüler yerlerinden biridir.

Kanuni Sultan Süleyman’ın onuruna Mimar Sinan’ca 1550-1557 yılları arasında yapılan Süleymaniye Camii ve Külliyesi, İstanbul’a hâkim konumu ile ziyaretçileri büyülüyor.

Kanuni Sultan Süleyman, hanımı Roxelana ve Mimar Sinan’ın türbeleri buradadır.

Mimari Sinan Türbesi’nin yanındaki Haliç ve Boğaz manzaralı Botanik Bahçeleri, Osmanlı döneminde yoksullar için aşevi olarak kullanılan İmarethane, Burmalı Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın çok sevdiği oğlu Şehzade Mehmet adına Mimar Sinan’ca yapılan Şehzade Camii, 12’nci yüzyıl Bizans kilisesi olup sonrasında camiye çevrilen Kalenderhane Camii, Damat İbrahim Paşa Medresesi ve Süleymaniye Hamamı bu bölgede yer almaktadır. Eski bir Rum semti Fener ve eski bir Musevi mahallesi olan Balat, Haliç kıyısında yer almaktadır. Fener Rum Patrikhanesi ve Bulgar Kilisesi‘ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Fener Rum Patrikhanesi, dünyadaki 250 milyon Ortodoks Hristiyanların ruhani önderliğini yapmaktadır. Fener ve Balat’ta, rengarenk boyalı sokaklarında yerli ve yabancı turistler sürekli gezmektedir.

Roma İmparatoru Valens tarafından 375’dayaptırılan ve İstanbul’a su taşımak maksadıyla kullanılmış olan Bozdoğan Kemeri, Vefa ile Zeyrek arasında kalmaktadır.

Vefa’da Vefa Kilise Camii, Şekercihan, Ayın Biri Kilisesi ve Direklerarası’nı görebilirsiniz.

Zeyrek’de 1124’de yapılan Pantokrator Manastırı, fetihten sonra camiye dönüştürülmüş, Zeyrek Camii adını aldı. Zeyrek’te Şeyh Süleyman Mescidi ve Çinili Hamamı da bulunmaktadır.

1463’de Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Fatih Camii ve Külliyesi’nde medrese, hastane, kütüphane, kervansaray, hamam ve Fatih Sultan Mehmet’in türbesi bulunuyor. Roma sütunu Kıztaşı ve 1851’de Sultan Abdülmecit’ce yaptırılan Hırka-ı Şerif Camii de buradadır.

Edirnekapı’da 6. yüzyılda inşa edilen Bizans kilisesi olan İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilen, günümüzde ise müze olarak hizmet veren, mozaik ve freskleriyle popüler Kariye Müzesi, Tekfur Sarayı, Doğu Roma döneminde kilisesi olan, Sultan III. Murad Dönemi’nde camiye dönüştürülen, günümüzde müze-cami olarak hizmet veren Fethiye Müzesi ve Camii de bulunmaktadır.

Fatih neredeyse her şeyiyle bir tarihti. Eğer Fatih’i gezecekseniz, ki gezmelisiniz, mutlaka bir kitap temin edin. Fatih, bu sayfaya sığmaz. Fatih tüm güzellikleriyle mutlaka görülmelidir. Eğer nostaljiyi yaşamak isterseniz mutlaka burada ikamet etmeniz gerekir. Hayat pahalı olsa da, mistim havası size ruhsal rahatlık verecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.