EBRU ERDEN

EBRU ERDEN

SAĞLIK OCAKLARINDAKİ KARGAŞAYA SON

Sağlık kuruluşlarında uygulanan öncelikli doktora girme sistemi çok iyi olmasına rağmen, bazı durumlarda oldukça sinir bozucu olabiliyor. 

Bende 85 yaşında yaşlısı olan birisiyim, yaşlılara her zaman destek olmalıyız lakin son zamanlarda yaşadığımız bazı durumlar bana bu yazıyı kaleme alma isteği uyandırdı.

Sağlık probleminiz var, ateşiniz, öksürüğünüz ya da çok ağrınız var ve bekleyemiyorsunuz, sıranızı beklerken bir bakıyorsunuz 65 yaş üstü sıra alıp sizin hemen üstünüzdeki sıraya yerleşiyor ve siz yine bekliyorsunuz sıranın size gelmesini.

Sıranızın gelmesine 3 kişi kaldı derken bir bakıyorsunuz aynı doktora 65 yaş üstü 3 hasta birden gelmiş, hop bir bakıyorsunuz siz 3. sıradan 6-7. sıraya düşmüşsünüz. 

Hele birde kan aldıracaksanız sağlık ocaklarında kan alma işleminin saat 10 ile sınırlı olması nedeniyle onu da yaptıramıyorsunuz ve bir sonraki gün yine aynı işlemlerin tekrarı var.

Düşünün büyük şehirde yaşıyorsunuz, küçük çocuğunuzda olabilir birisine bir saatliğine emanet etmiş olabilirsiniz, bir işte çalışıyorsunuzdur o gün için patrondan izin alabilmişinizdir, ya da evde bakıma muhtaç hastanız vardır onu bırakıp gelmişsinizdir veya öğrencisinizdir ertesi günde bugün kaçırdığınız dersleri kaçırırsınız yine ne önemi var ki! Yeter ki 65 yaş üstü yaşlılarımız sadece ilaç yazdırmaları için bile sizin önünüze geçsin.

Sistem güzel düşünülmüş fakat eksiklikleri olan bir sistem. Doktorlarda çaresiz kanunlara göre hareket edince bu sefer diğer hastaların gözünde daha kötü durumlara düşüp hastalarla tartışma yaşayabiliyorlar. 

Burada yapılması gereken şu, numara alma makinasında nasıl bankaya gittiğinizde sıra numarası alırken müşteri hizmetleri ve para yatırma işlemleri gibi işlemler karşımıza çıkıyor ise, sağlık ocaklarındaki sıra alma makinelerinde de ilaç yazdırma, kan tahlili, muayene gibi seçenekler olursa bir nebze olsun rahatlama olur. Çünkü kan alma işlemi saat 10 ile sınırlandırıldığından kan vermeye gelen bir kişi ilaç yazdırmaya gelen bir yaşlının önüne geçebilir. Böylece sağlık ocaklarında kargaşa sona erer, zaten kendi hastasının dışında başka doktor izinli olduğu için yerine bakan doktorların kapısında da uzun kuyruklar birikmez. Her yeni gelen yaşlılarımızda orada bekleyen diğer hastaların önüne geçmez, ilaç yazdırmaya gelen bir yaşlı en öne geçeceğine bir iki sıra geride bekleyebilir.

Yaşlılarımız başımızın tacı, onların hanelerimizde bulunması da Allah'ın bizlere sunduğu bir lütuf. Ufak bir düzenleme ile herkes daha rahat eder kanısındayım.

Sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
EBRU ERDEN Arşivi