SELAHATTİN ÖZTÜRK

SELAHATTİN ÖZTÜRK

İNFAK(VERME),YARDIMLAŞMA, DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ

Bakara 219.Ayet;)......Yine sana neyi İNFAK edeceklerini soruyorlar. De ki:"(Makul(zorunlu) ihtiyaçlarınızdan) FAZLASINI." Allah düşünesiniz diye Ayetlerini size böyle açıklıyor.

Müslüman işini yaparken İYİ yapmak zorundadır. Çalışmak, hayatın bütün alanlarını içine alır. Onurundan, İmanından taviz vermeden hayat mücadelesini veren insan; üreterek, hizmet ederek karşılığı olan HELÂL kazancını elde eder. Gelsin de, nereden ve nasıl gelirse gelsin, "HELÂL-HARAM" ayırımını yapmayarak Allah'a ASİ olan bir duruma düşmez, Omurgasız bir kişiliğe  bürünmez.

Aklını kullanan İYİ,DÜRÜST insan; Kazancını, rızkını ararken" Allah DEĞİŞİKLİK dilemedikçe" Kaderinin-Ecelinin-Rızkının değişmeyeceğini bilir. İmtihan sürecinde Kaderindeki her şeyi yaşayacağını da, Nerede öleceğini de, Rızkının ne kadarsa (eksiksiz-fazlasız) Çalışarak elde edileceğini de. O zaman akıllı insanın şunu yapması gerekir: Helâl yollar çerçevesinde çalışmasını yaparak elde ettiğine de razı olması gerekir. SABIR duvarını çatlatarak, şartları zorlayarak HARAM yollara koyulmaması gerekir.

Al-i İmran 92.Ayet:) Sevdiğiniz şeylerden İNFAK  etmedikçe ,siz İYİLİĞE eremezsiniz. Her ne (VERİR)İNFAK ederseniz Allah onu da bilir.

Bir Müslüman düşünelim; Çalıştı-üretti-Kazandı ve SERVET sahibi oldu. Unutmaması gereken bazı hususlar var:1---Kazanç sadece kazanana ait değildir.2---Orada; Fakirlerin-Yoksulların-İhtiyaç sahiplerinin HAKLARI vardır. Bu HAKLAR verilmezse Kardeşlerine ZULÜM etmiş olur. HARAM yiyen bir  duruma düşmüş olur.3---Tek başına hiç kimsenin  Zengin  olması mümkün değildir. Çok sayıda, Çok çeşitli insanlarla çalışmak gerekir.4‐--Hakkı olanların Hakkının  verilmemesi şuna benzer: İçilen suya PİSLİK karışır ve  suyu nasıl KİRLETİRSE, Servet te aynı şekilde kirlenir, Temizliğini kaybeder.5‐--Şu durum da iyi bilinmeli: Çok yoğun Çalışarak istediğini kazanamayan nice insanlar vardır. Servetin ne kadar verileceği Allah'ın takdirindedir. Dilediğine az, dilediğine çok vermesi, O'nun bildiği bir hikmet gereğidir.

MEVLÂNA: "Neyi seviyorsan sen O'sun"der.

İNFAK: Ahiret inancının da gereğidir, İnancımızın temel esaslarındandır. Müslüman MALI çok sevmemeli, Tutsağı olmamalıdır. Bilmelidir ki; Dünya'nın neresinde olursa olsun, AÇLIKTAN bir kişi ölürse, SOĞUKTAN  bir kişi donarsa, Hesabının ondan sorulacağını bilir.

HZ.ÖMER: "Dağlara BUĞDAYLAR serpin! Müslüman ülkede kuşlar  AÇ demesinler." der.   Kuşlara bu gözle bakan İMAN anlayışı, İnsana nasıl bakar iyice düşünülmeli.

İNFAK: Yardımlaşma ve Dayanışmayı da geliştirir. Kardeşlik bağlarını da güçlendirir. Birlik ve Beraberliği de sağlar.

ZEKÂT,SADAKA v.b... Argümanlar yoluyla İNFAK( VERME) Alanı genişletilebilir.

ZEKÂT: Malı temizler. KUR'AN'I KERİMDE  32 yerde Zeķât sözüyle geçer. 27 yerde NAMAZLA birlikte geçer.5 yer de  ya ayrı ya da başka FARZLARLA birlikte geçer. İYİ kimse: Sevdiği maldan verir.

SADAKA: İyilik yapmak, Samimi olmak ve Allah'a SADAKATIN nişanesidir.

AYET: Kim bir İYİLİK yaparsa, Ondan daha iyisi ona verilir.

İNFAK'IN en temel amacı da, bir yönüyle Allah'ın Rızasına nail olmak içindir.

Al-i İmran 162.Ayet:)Allah'ın RIZASI peşinde giden kimse, Allah'ın HIŞMINA uğrayan ve yatağı CEHENNEM olan kimseye benzer mi? O, ne KÖTÜ yerdir.

Cuma bayramınızı tebrik ederim. Selamlar Allah'a emanet olunuz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SELAHATTİN ÖZTÜRK Arşivi