İLTER AVCI

İLTER AVCI

I.GÖKTÜRK DEVLETİ

Kardeşlerim ; Şimdi size  ilk Türk isminde devlet olan I. Göktürk ve II. Göktürk devletlerinin kuruluşundan bahsedeceğim kısa olarak...

Juan'lara tabi ve onların demircisi durumunda olan  Türk'lerin başında  , o tarihte Bumin isminde bir başbuğ bulunuyordu. Tölösler juan'lara saldırı hazırlığında iken , Türk'ler kendi kuvvetler ile tölös'e saldırıp mağlup ettiler.

Bunun karşılığında Bumin , Junan hükümdarın kızı ile evlenmek isteyince , hükümdarın cevabı sert oldu " Siz benim kölem olan demircisiniz " dedi kabul etmedi.

Bumin ,  Batı Topa hükümdarının kızını alarak, Topa'lar ile anlaştı ve juan'lara saldırıp tarih sahnesinden sildi.

İlk l. Göktürk temelini de atmış oldu.Bumin'in en büyük yardımcısı İstemihan ile  beraber devleti  yürüttü.Sonra oğlu Mukan , daha sonra  Tapo  l.Göktürk devletini batırdılar.

                            *

II. GÖKTÜRK DEVLETİ

İşte bizim şanımızı ve namımızı dünya tarihine  adımızı yazdıran büyük Başbuğ  Kutluğ Kağan , yani  İLTERİŞ KAĞAN

Hareketin başlangıcı Tonyukuk yazıtında aynen şöyle anlatılır. 

" Ormanda taşta kalmış olanı toparlanıp yediyüz oldu.iki kısım atlı idi , bir kısım yaya idi , yediyüz kişiyi sevk eden büyükleri şad idi.katıl dedi katılani ben idim Bilge Tonyukuk "

Dokuz Oğuz milletinin kağanı Çine haber yolladı ,  kıtay ve Çin ile beraber  Türk milletini yok etmeyi teklif etti.Bunu haber alan İlteriş ilk seferini Oğuzlara yapmıştır.Türk ile Türk'ün savaşı o zamanlar bile vardı , düşmanı dışarıda aramanın anlamı yok gözüküyor , yani hırsız içeride olduğundan kilit fayda etmez..

Ilteriş öldüğünde sırasıyla  kardeşi Kapağan , oğlu Bögü kağan  ve nihayet Bilge kağan tahta geçti.Ordunun başına kardeşi kül Tiğini verdi.Yola gelmeyen devamlı düşmanlar ile işbirliği yapan Oğuzlara akın düzenleyip  kağanını öldürüp , kendi obasına kattı.

Bilge kağan 25 kasım 734 yılında kardeşi Kül Tiğin'in acısı ile öldü.

Yerine geçen oğlu İyan  Türk Bilge Kağan ünvanı olarak tahta çıktı.Kısa müddet sonra Tanrı  kağan  geçti ise  Uygurlar  tarafından Göktürk devrine son verildi.

I.Göktürk devri ve ll. Göktürk devrinin tarih sahnesindeki kalışı 193 yıldır.

Bunu kısa bir metin olarak yazdım.Bunları ibret alarak yolumuza devam etmek zorundayız.Okullarda belki bu konu işleniyor lakin , lay lom şekilde olduğu kanaatindeyim.

Kardeşlerim , Devletimiz bizim damarlarımızdaki kan'dır.Bu kan yürümediği zaman hayat hakkımız kalmaz.Bağımsızlık bizim ruhumuzda dır.Akif'in " Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım " sözü bize çok şey anlatması gerek.

Bir olacağız , beraber olacağız hep birlikte,  Atatürk yolunda birleşeceğiz....

O zaman ne fitne kalır , ne bilgisiz cahil ve yobaz kesim kalır.

ALTILI MASA SEÇİM TAHMİNİ..

Altılı masa üçe düşer ,Cumhurbaşkanı adayı da  Sayın İlker Başbuğ olur..

Bu sadece benim tahminim...Hayırlısı olsun...

Saygı ve Sevgilerimle.

Kalın sağlıkla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLTER AVCI Arşivi