Reis Gıda: Abur Cubura Karnımız Tok

Reis Gıda: Abur Cubura Karnımız Tok
Obeziteye savaş açan Reis Gıda, 5'ci yılında 'Abur Cubura Karnımız Tok' kampanyasına devam ediyor.

Çocuklar başta olmak üzere tüm bireyleri, obezite konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen Reis Gıda, sosyal sorumluluk projesi kapsamında ‘yaşanabilir bir dünya için obeziteye karşı sağlıklı ve dengeli beslenmeyi’ birinci önceliği olarak ele alıp, her fırsatta dile getiriyor.

 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ’de de, obezite toplum sağlığını tehdit eden rakamlara ulaştı. Ülkemizde, sağlıklı beslenme konusunda tehlike çanları çalmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, erkeklerin %25’i, kadınlarında %44’ü obez. Obezite çocuklarda ise, %15 gibi ciddi bir rakama ulaştı. Hazır yiyecekler, hamur işi ve beyaz ekmek gibi tüketim alışkanlığı, aşırı yağlı, şekerli, tuzlu yiyecek ve hareketsiz yaşam tarzı sonucu obez sayısı her geçen gün artıyor. Obezite denildiği zaman , ilk akla gelen bireyin görselliği oluyor. Obezite ilk etapta, estetik bir sorun olarak gözüküyor ve algılanıyor. Oysa, obezitenin bir sonucu olarak, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, bazı kanser türleri ve birçok metabolik sorun bireylerin yaşam kalitesini düşürüyor. Dolayısıyla, bütün hastalıklarda olduğu gibi obezitede de önleyici çalışmalar yapılmalıdır.



Obezite sorunu devam ettiği sürece, öncülüğünü yaptıkları sosyal sorumluluk projesine devam edeceklerini kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Obeziteye karşı; Reis Gıda olarak sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeyi, her platformda gündeme getirmeye devam edeceğiz. Obezite, hayatımızda bir sorun olarak kaldığı sürece, Reis olarak bu desteği vermeye, can-ı gönülden hazır bulunacağız. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin öğretilmesini, ebeveynlerin bu konuda çocuklara örnek olmalarını ve aile sofralarına daha fazla önem verilmesini istiyoruz. Sağlıklı bir yaşamın sağlam temeli, yeterli ve dengeli beslenme kurallarının yaşam biçimi haline getirilmesi ile mümkün olacaktır. Sağlıklı bir yaşam, kaliteli bir geleceğe zemin hazırlar. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve Sayın Sağlık Bakanımız özellikle son yıllarda obeziteyi ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri olarak görüyor ve bu sorunu her platformda dile getiriyorlar” diye konuştu.



"Damak tadı dejenerasyona uğradı, obez sayısı artmaya devam ediyor"



Türkiye’nin sofra kültürü ve damak tadının, fast food tarzı hazır ve atıştırmalık yiyeceklerle dejenerasyona uğradığına işaret eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, “Yanlış beslenme alışkanlığının, bir sonucu olarak ortaya çıkan çağın hastalığı obezite, yeni nesillerin en büyük problemi olarak gündemimize girdi” dedi.


‘Geleceğimiz olan çocuklarımızı düşünerek obezite ile mücadele etmeye başladık’ diyerek konuşmasını sürdüren Işılay Reis Yorgun, şunları kaydetti:


“Obezite, ne yazık ki, çocukluk yaşlardan itibaren başlıyor. Çocuklarda obez oranı; son 20 yılda %5’ten %15’e çıkmış olup, hızla artış gösteriyor. Bu sosyal sorumluluk projesine başlama düşüncemiz, 2009 yılında 7 bölgede, 13 ilde yaptırdığımız araştırmalarla gündeme geldi. Ağırlıklı olarak bayanlar üzerinde yapılan bu araştırmada, ankete katılanların %45’i kuru fasulye, nohut, bulgur yemeği yapmayı bilmiyordu. Gençler börülce, bezelye, barbunya, bakla ile yapılan yemekleri tanımıyordu. Ev hanımları yemek pişirmeyi zahmetli gördüklerinden, çocuklar kuru fasulyeyi, nohudu, ananelerinde ya da babaannelerinde yiyebiliyorlardı. Bu sonuçlar, ülke geleceğini ve sağlığını tehlikeye sokacağı düşüncesi ile “Geleneksel Lezzetler Sağlıklı Nesiller” sloganıyla projemize başladık. Sosyal sorumluluk projemizin ilerleyen süreçlerinde, öncelikle çocuklarımızın obezite tehlikesini görmelerini amaçladık. Çalışmamızın ikinci aşamasında “Abur Cubur Olacağı Budur” ile yola çıkıp, bir sonraki aşamada “Abur Cubura Karnımız Tok” sloganı ile obezite projesinin devamını sağlıyoruz. 2009 yılında hayata geçirdiğimiz obezite konulu sosyal sorumluluk projemizi, 2014 yılında da yeni bir projelerimizle devam ettireceğiz. Reis Gıda olarak, görsel ve yazılı basında, üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz konferanslarda ve diğer etkinliklerde de, obezite konusunu gündemde tutarak, gençlerimizi ve çocuklarımızı sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Obezite sorunu, küçümsenmemelidir. Bu konuda atacağımız her adımda, sadece kendimizi değil, toplumumuzun geleceğini de düşünerek proje ciddiyetinde ele alıp, süreçlerini ve sonuçlarını dikkat ve özveri ile değerlendirmeliyiz. Geleceğimiz için yaşamımızı sağlıkla zenginleştirecek olan yolu izlemeliyiz” şeklinde konuştu.