Meclis Araştırma Komisyonu Somada Ziyaretlere Başladı

Meclis Araştırma Komisyonu Somada Ziyaretlere Başladı
Türkiye Büyük Millet Meclisi Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, kazanın meydana geldiği Soma'da ziyaretlerine başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Soma"daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, kazanın meydana geldiği Soma"da ziyaretlerine başladı. 

 

Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası başta olmak üzere, maden kazalarının araştırılarak bu sektörde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyonun ilk durağı Soma mezarlığı oldu. 

 

Komisyon başkanı ve AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ve beraberindeki üyeler, hayatını kaybeden işçilerin kabirlerini ziyaret etti. İşçilerden bir kısmının defnedildiği bölümde dua eden heyet üyeleri şehit polis ve askerlerin mezarlarını da ziyaret etti.

 

Heyet daha sonra Soma Kaymakamlığı"na gelerek kaymakam Mehmet Bahattin Atçı"dan brifing aldı.

 

Komisyon başkanı Alaboyun, yaptığı açıklamada, 17 komisyon üyesiyle 2 gün boyunca Soma"da incelemelerde bulunacaklarını, Meclis yerine Soma"da toplanmayı tercih ettiklerini söyledi. İlk olarak şehitliği ziyaret ettiklerini kaydeden Alaboyun, daha sonra da aileleri ziyaret edeceklerini belirtti.

 

Ali Rıza Alaboyun Adana"da öğrencilerin hazırladığı ve Adana Milletvekili Fatoş Gürkan tarafından getirilen "Son namaz" adlı kitabı kaymakam Atçı"ya hediye etti.

 

Kaymakam Atçı ise, maden sektöründe iş güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirterek, madencilikte çevre ve altyapı sorunları için özel pay ayrılması gerektiğini ifade etti. İş güvenliği eğitiminin ciddi şekilde ele alınması gerektiğini bildiren Atçı, "Yerel idareler bu konuda edilgen durumdayız. yerel otoritelerin de katkısı olabilir. Bu konunun sağlam bir yapıya kavuşturulması gerekir" diye konuştu.

 

Atçı, işçilerin sömürülmemesi için daha basit bir sistem kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Ailelere ziyaret

 

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri, daha sonra, kızı Serpil"in mezarı başına bıraktığı mektupla tanınan madenci Celal Sevinç"in ailesini ziyaret etti.

 

Maden işçisi eşi Havva Sevinç, çocukları Döne, Serpil ve Salih ile sohbet eden milletvekilleri, ailenin ihtiyaçlarını dinledi, olay hakkında bilgi aldı.

 

"Dayalı döşeli bir ev istiyorum"

 

Havva Sevinç sorumluların cezalandırılmasını istedi, oğlu Salih"in bronşit hastası olduğunu belirtti. Evlerinin oturulmayacak durumda olduğuna dikkati çeken Sevinç, "Dayalı döşeli bir ev istiyorum" dedi.

 

Eşinin ölümünün ardından kendilerine 600 lira maaş bağlandığının söylendiğini ifade eden Sevinç, maaşın çok az olduğunu belirtti. Sevinç, sorular üzerine herhangi bir yetkilinin ziyaret etmediği ve hiçbir yardım almadıklarını anlattı.

 

Eşinin 18 yıldır madende çalıştığını ve emekli olmayı tasarladığını kaydeden Havva Sevinç, eşinin madenden sürekli baş ağrısıyla döndüğünü, bir kez de kusma şikayetiyle geldiğini anlattı.

 

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu aileye TOKİ"nin konut projesinden bahsederek kaymakamlığın da daha önce bir ev tahsis edebileceğini söyledi.

 

Celal Sevinç"in kayınbiraderi Süleyman Özdemir de sorumluların cezalandırılmasını istedi ve dava açacaklarını bildirdi.

 

Komisyon Başkanı Alaboyun ABD"de 1968"de benzer bir olayın meydana geldiğini, ardından kömür kanununun çıkarıldığını anımsatarak "Biz de bir kömür kanunu çıkaracağız" dedi.

 

Buradaki sıkıntıları Meclis"e taşıyacaklarını söyleyen Ali Rıza Alaboyun, komisyonun raporu tamamlanmadan da belli aralıklarla toplanarak ilgili bakanlıklara öneri sunacaklarını bildirdi.

 

Komisyon üyeleri, daha sonra Ali Yüksel ve Niyazi Bayram"ın ailelerini ziyaret etti.