Referandum Uluslararası Hukuka Uygun

Referandum Uluslararası Hukuka Uygun
Rusya Devlet Başkanı Putin, 'Kırım tarihi Rus toprağıdır. Kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım"ın Rusya"ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı. 

Kremlin Sarayı"nda, Parlamento"nun alt ve üst kanadı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Kırım Meclisi yöneticilerine seslenen Putin, referandumun Kırım halkının özgür iradesiyle gerçekleştirildiğini ileri sürerek, Kırım"ın Rusya"ya bağlanmak istediğini ve bu teklifin değerlendirildiğini söyledi. 

Parlamento"nun üst kanadı Federasyon Konseyi"ne "Kırım ve Sivastopol"un Rusya Federasyonu"na bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturmasını" teklif eden Putin, Anayasa Mahkemesinden de gerekli kararları almasını rica etti.

Putin"in bu sözlerini salondakiler ayağa kalkarak alkışladı.  Konumadan sonra imza töreni düzenlendi.

Anlaşmayı, Putin, Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım Meclis Başkanı Vladimir Konstantinov imzaladı. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, şöyle konuştu:

 "Huruşev"in, Kırım"ı Ukrayna"ya verme kararı anayasaya aykırı olarak gerçekleşti. Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, 1991 yılında onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyorlar. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı."

 Putin, "Ukrayna"nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduk. Sizi Rusya ile korkutanlara inanmayın. Biz Ukrayna"nın bölünmesini istemiyoruz, bizim buna ihtiyacımız yok. Kırım, asırlarca olduğu gibi orada yaşayan halkların toprağı olarak kalacak. Kırım bizim ortak mirasımız. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya"nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir" dedi.

 

Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar

 

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Biz zaten bir dizi sınırlamayla yaşıyoruz. Rusya"yı köşeye sıkıştırma politikası bugün de devam ediyor. Politikalarımızı uyguladığımız için bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Ama her şeyin bir sınırı var" dedi.

 Putin, "Kırım, BM"nin şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan etti. Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB"den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar" diye konuştu.

Putin, "Kırım tarihi Rus toprağıdır. Kırım"daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti. Kırım çok milletli bir bölge. Burada üç resmi dil olmalıdır. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca" dedi.

Rusya yasalarına göre, anlaşma metni Anayasa Mahkemesine gönderilecek. Mahkeme gerekli çalışmaları yaptıktan sonra bir taslak hazırlayacak. Anlaşma metni ile taslak, daha sonra Parlamento"nun alt ve üst kanatlarında görüşülecek. Anlaşma burada kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek. 

 

Batı"ya sert mesaj

 

Putin, Kremlin Sarayı"ndaki Georgiyevski Salonu’nda, parlamentonun alt ve üst kanadı milletvekilleri, hükümet üyeleri, aralarından Çeçen lider Kadirov"un da olduğu federal bölge yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine seslendi. 

Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında Putin, Kırım"ın "Rusya"nın ayrılmaz bir parçası olarak kalacağını" dile getirerek, Batı"ya sert mesajlar gönderdi. Rus lider, Batı"nın Ukrayna konusunda sınırı aştığını kaydederken, Moskova"nın yaptırımlarla tehdit edildiğini ve Batı"nın işine gelmeyen politikalar yürüttükleri için köşeye sıkıştırılmak istendiğini savundu.

 

Kırım referandumu uluslararası kurallara uygun

 

Kırım"da yapılan referanduma değinen Rus lider, Kırım"ın BM şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan ettiğinin altını çizerek, "Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB"den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar" dedi.

Kırım"ın Rusya için tarihi bir önemi olduğunu hatırlatan Putin, "Kırım"da neden böyle bir adım atıldığını anlamak için Kırım tarihini bilmek yeterlidir" diye konuştu. 

Kırım Tatarları"nın, SSCB"nin diğer bazı halkları gibi büyük bir adaletsizlikle karşılaştığı dönemler olduğunu ifade eden Putin, "Kırım-Tatar halkının rehabilitasyon sürecini tamamlayacak, onların haklarını verecek her türlü siyasi ve yasal karar alınmalı. Bu onların ortak evi, Kırım"da Rusça, Ukraynaca ve Tatarca olmak üzere üç dil olmalı" dedi. 

 

"Milyonlarca Rus, bir ülkede yatıp başka ülkede uyandı"

 

Putin, dönemin Sovyet lideri Nikita Kruşçev"in, Kırım"ı anayasaya aykırı bir şekilde Ukrayna"ya verdiği öne sürerek, "Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, 1991 yılında onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyorlar. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı" dedi. Putin"in, "Kırım, asırlarca olduğu gibi orada yaşayan halkların toprağı olarak kalacak. Kırım bizim ortak mirasımız. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya"nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir" cümlesi salon tarafından ayakta alkışlandı. 

Ukrayna"daki yönetimin meşru olmadığını savunan Putin, şöyle devam etti:
"Bu ülkede darbenin müsebbipleri aşırıcı gruplar, milliyetçilerdir. Ukrayna yönetiminin meşruiyeti halen yok, Konuşacak kimse yok, bazı bakanlarının kalemine ulaşmak Meydan"daki militanların iznine tabi, bu şaka değil, hayatın gerçeği. Kırım ve Sivastopol halkı onların güvenliğini ve haklarını korumamız için başvurdu, o insanları yüz üstü bırakamazdık, bu ihanet olurdu."

Putin, Ukrayna"nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduklarını dile getirerek, "Sizi Rusya ile korkutanlara inanmayın. Biz Ukrayna"nın bölünmesini istemiyoruz, bizim buna ihtiyacımız yok" dedi.

Putin, Ukrayna krizinde ve Kırım"daki gerginlik süresince hiçbir uluslararası kuralı ihlal etmediklerini öne sürdü. 

 

Batı, Ukrayna konusunda sınırı aştı



Putin, yaptırımlar konusunda Ukrayna konusunda Batı"nın sınırı aştığını ifade ederken, "Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Biz zaten bir dizi sınırlamayla yaşıyoruz. Rusya"yı köşeye sıkıştırma politikası bugün de devam ediyor. Politikalarımızı uyguladığımız için bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Ama her şeyin bir sınırı var" ifadelerini kullandı.

 

Kırım, Rusya"ya bağlandı

 

Putin konuşmasının sonunda, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi"ne "Kırım ve Sivastopol"un Rusya Federasyonu"na bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturmasını" teklif ederek, Anayasa Mahkemesi"nden de gerekli kararları almasını rica etti.

Konuşmanın ardından düzenlenen imza töreninde Putin, Kırım"ın Rusya"ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı. 

 

Kırım Başbakanı Aksenov

 

Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Kırım’da görev yapan asker ve emniyet görevlilerinden ya Kırım yönetimi tarafına geçmelerini ya da istifa etmelerini istedi.

Aksenov tarafından yayımlanan kararda, Kırım yönetimi bünyesinde görev yapmak istemeyen asker ve emniyet görevlilerinin istifa etmeleri talep edildi.

Kararda, "Kırım silahlı kuvvetleri ve emniyet birimlerinde görev yapmak istemeyen Kırım ve Sivastopol’daki Ukrayna silahlı kuvvetleri ve emniyet görevlilerinden sözleşmelerinin iptal edilmesine ilişkin dilekçe vermeleri" istendi.

Aksenev’in kararında, Kırım’da görev yapmak isteyenlerin ise Kırım silahlı kuvvetleri veya emniyet birimlerinde işe alınmaları için dilekçe vermeleri gerektiği belirtildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı ve silahlı kuvvetleri bünyesindeki askeri araç, donanım ve askeri binalar ile Kırım’da bulunan askeri birlik ve emniyet birimlerinin de bundan sonra Kırım’a ait olacağı ve Kırım"ın mülkiyeti sayılacağı kaydedildi.

Bu arada, Ukrayna silahlı kuvvetleri yetkilisi Aleksandr Rozmaznin, Kırım’daki Ukrayna askerlerinin belirlenen bir bölgeye toplanarak askeri görevlerine devam ettiğini kaydetti. Rozmaznin, askerlerin emir almaları durumunda silah ve donanımlarıyla birlikte Kırım’dan çıkmaya hazır olduklarını belirtti.