Nükleer Güvenlik Zirvesi Toplanıyor
İlki 2010’da Washington’da ikincisi ise 2012’de Seul’de düzenlenen NSS’te, bir yandan nükleer güvenlik alanında son dört yılda atılan adımlar masaya yatırılırken diğer yandan üç ana konu üzerine odaklanılacak.
Toplantının ana gündem maddelerini, tehlikeli nükleer malzemeleri azaltarak nükleer terörizmi engellemeye çalışmak, tüm nükleer malzemelerin ve radyoaktif kaynakların güvenliğinin iyileştirilmesi ve nükleer güvenlik alanında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi oluşturuyor.
Liderlerin, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum kullanımını en aza indirmeyi sürdürme taahhüdünü de yinelemeleri bekleniyor.
Zirvenin ana konusu nükleer güvenlik olsa da özellikle liderler arasında yapılacak ikili temaslarda, son günlerin en sıcak uluslararası gündem maddeleri arasında yer alan Ukrayna konusunun da öne çıkması öngörülüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmayacağı toplantıda Rusya, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil edilecek. Lavrov’un, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesi gündemde.
Zirvenin paralelinde, G7 ülkelerinin liderlerinin, Rusya"nın Kırım"a yönelik attığı adımları ve Rusya"nın G8"den çıkarılmasını ele alacakları bir toplantı gerçekleştirilecek.
Zirveye katılacak liderler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso gibi isimler yer alıyor.
İki gün sürecek zirvenin, toplantı sonunda kabul edilecek Lahey Bildirisi’nin yayımlanmasıyla sona ermesi öngörülüyor.
Dördüncü NSS’in 2016’da ABD’de düzenlenmesi planlanıyor.
İtalya ve Belçika nükleer madde fazlasını ABD’ye gönderdi
İtalya ve Belçika, 58 ülke liderini bir araya getiren Nükleer Güvenlik Zirvesi (NSS) öncesinde, ülkelerinde bulunan nükleer madde fazlasını geçmiş anlaşmalar ışığında ABD’ye gönderdiklerini duyurdu.
İtalya, 20 kilogram yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum ve ayrılmış plütonyumu ABD’ye gönderdiğini açıklarken, Belçika oran belirtmeden “önemli bir miktarın” gönderildiğini duyurdu.
Bu maddeler ayrıştırılana ya da sivil kullanım amaçlı düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyuma dönüştürülene dek ABD’de depolanacak.
Zirve öncesi yapılan bir başka açıklamada ise Japonya ile ABD arasında 315 kilogram plütonyum ve zenginleştirilmiş uranyumun ABD’ye gönderilmesi konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi.
Bu anlaşma, nükleer maddelerin güvenliğini artırma çabası içinde olan ABD Başkanı Barack Obama açısından önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor.
Şili kargo uçağı gönderildi
Bu arada Nükleer Güvenlik Zirvesi"ne evsahipliği yapan Hollanda, kapatılan hava sahasına giren Şili kargo uçağını, Volkel üssünden havalanan F16"lar eskortluğunda Almanya"ya yönlendirdi.