ZİRİSA ŞİRVAN YÜCEL

ZİRİSA ŞİRVAN YÜCEL

SUÇLULUK PARADOKSU

Bütün insanlığı ilgilendiren ve her insan da varolan bu duygunun insan da yaratığı durumları Dünya Değişim Akademisi'ndeki Değişim Uzmanına sorduk, bu konu ile ilgili çok etkili ve önemli bilgiler edindik bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

'' Suçluluk duygusunun baskısı altında birey karşısındaki insanla empati kurmayı, onu anlamaya ve onunla duygudaşlık yapmaya çalışır. Bu duygu kişiyi toplumca ahlaki kabul edilen davranışa yönlendirmektedir.

Herkes çocuklukta yapılan dayatmalar sonucu suçluluk hissetme potansiyeline sahiptir. Fakat Kişisel farklılıklar nedeniyle, her insanın yaşadığı suçluluk duygusunun yoğunluğu farklıdır. Çocuklukta daha fazla suçlananlar suçluluğa daha yatkındır.

Duygudurum, yaşanılan bir duygu sonucu ortaya çıkan bir durum demektir. Suçluluk duygusu negatif bir durumun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Mesela kişi yoğun  bir suçluluk duygusu sonucu intihar etmektedir.

Kişinin o anda, duygudurum temelinde hissettiği suçluluk duygusal, bilişsel ve eylemsel bozukluklar gibi yıkıcı sonuçlara yol açmaktadır. Suçluluk duygusuna öfke eşlik ederse kişi sadece kendisini değil, başkalarını da suçlamaya başlamaktadır.

Suçluluk duygusu, kortizol olarak adlandırılan stres hormonunun salgılanmasına neden olmaktadır. Stres hatırlama performansının güçlenmesine ve anıların bellekte sağlamlaşmasına sebebiyet vermektedir. O yüzden kişi suçluluk duygusuna neden olan anılardan kurtulamamaktadır.

İnsanın başkalarının kendisiyle ilgili yorumları üzerine düşünmesi ve dikkatini kendisine yönlendirmesi sonucu suçluluk duygusu ortaya çıkmaktadır. Bir insan suçlu hissettiğinde kalp atışları hızlanır, nefes alış verişleri bozulur, yüzü kızarır, yüz ifadesi değişir, bakışlarını kaçırır ve farklı yönlere bakar.

O yüzden şayet karşınızdaki kişi gözlerini kaçırıyor ve sürekli farklı yönlere bakıyorsa, bilin ki bu kişi suçlu hissediyor ve söz konusu olayda parmağı var demektir. Kişi inkâr etse de nefesinin hızlanmasından, yüzünün kızarmasından ve farlı yönlere bakışlar atmasından söz konusu olayla ilgili suçluluk hissettiği anlaşılmaktadır.''

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ZİRİSA ŞİRVAN YÜCEL Arşivi