Et İthalatında Artan Sorunlar ve Rant Tartışmaları

Et İthalatında Artan Sorunlar ve Rant Tartışmaları
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye'de et ithalatı konusunda yaşanan fiyat artışlarına ve oluşan rant sistemine dikkat çekti. Karabat, bu durumu TBMM'ye soru önergesi ile taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan açıklama beklediğini ifade etti.

Türkiye'de et ve süt üretiminin giderek azaldığını, bu sebeple AKP'nin ithalata yönelik çözüm arayışı içerisinde olduğunu vurgulayan Karabat, et fiyatlarının sürekli arttığına dikkat çekerek bu durumun normal olmadığını belirtti.

Karabat, bu konu üzerine şunları söyledi: “İthal edilen hayvanlar ve etler tamamen piyasada yer bulmuyor. Bunun yerine bazı belirli et işletmelerine yönlendiriliyor. Gelen hayvanların bir kısmı Balıkesir’de işleniyor ve bazı restoranlara yönlendiriliyor. Ayrıca Avrupa’dan kamyonlarla getirilen etlerin çoğu Macaristan, Polonya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerden geliyor. Bu ithal edilen etlerin sahip olduğu şirketler hakkında şeffaflık bekleniyor.”

Kamu Zarar Görmekte

Karabat, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) bu ithalatlarla kamu zararına neden olduğunu ifade ederek, hayvanların kilo kaybettiği halde ESK'nin bu kaybı karşıladığını belirtti.

CHP'li Karabat ayrıca, Tarım Bakanlığı'nın bu sistemde aktif bir rolü olduğunu iddia ederek bazı şirketlerle ortak iş yapma iddialarını gündeme getirdi.

Güney Amerika'dan Et İthalatı

Özgür Karabat, önümüzdeki yıl Güney Amerika'dan büyük miktarda et ithalatı yapılacağını belirterek, bu ithalatın özel sektör tarafından değil, ESK aracılığıyla yapılacağını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.