Tahin Helvasının Mucidi İstanbul'da

Tahin Helvasının Mucidi İstanbul'da
Adana'da 1884 yılından beri hizmet veren ve tahin helvasının mucidi olan 'Hacı Ahmet Şahin Helvası' İstanbul'da ilk şubesini açtı. 134 yıl önce İbrahim Efendi ile başlayan helvacılık, ailenin diğer fertleri tarafından bugün de devam ettiriliyor.

İbrahim Efendiden sonra oğlu Hacı Ahmet Şahin sonra da Mustafa Şahin"in sürdürdüğü bu meslekte bayrağı Mustafa Şahin"in yeğeni Murat Efe taşıyor. Efe, dedesi Hacı Ahmet Şahin"in adıyla aldığı "Hacı Ahmet Şahin Helvası" markası altında geçmişten gelen bir geleneği sürdürüyor.

İstanbul"un Kadıköy ilçesinde açılan şubenin müdürü ve Şahin ailesinin akrabası olan Fahri Paşaoğlu, Yenigün Gazetesi"ne yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Dedemiz İbrahim Efendi tahin helvasının mucididir. 1884 yılından beri helvacılık yapıyoruz. 1880"lü yıllarda helva tahin ve pekmezle karıştırılarak yapılıyormuş. Dedemiz, şeker ve tahini karıştırıp helva yapmış. Pekmezle yapılan helvaya göre daha lezzetli ve ağızda kolay eriyen bir helva elde etmiş. Ayrıca helvanın üretim maliyeti düşmüş. Maliyet düşünce saray yemeğine şeker katarak sahtekarlık yapıyor diye dedemizi kadıya şikayet etmişler. Kadı helvanın tadına bakmış, helvayı beğenmiş ve fiyatının düşük olmasından dolayı halkın da yiyebileceğini söylemiş. Böylece tahin helvası halka beğenisine sunulmuş."

DÖRT KUŞAKTIR HELVACILIK YAPIYORUZ

Ürünlerinde hiçbir katkı maddesi olmadığını belirten Paşaoğlu, "Dört kuşaktır helvacılık yapıyoruz. İstanbul"da yaşayan müşterilerimiz burada bir yer açmamız için bize çok talepte bulundu. Müşterilerimizin talebi üzerine İstanbul"da şube açtık. Ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Ürünlerimiz tamamen doğaldır. Saf şeker kullanıyoruz. Bir kilo cezelyede 250 gram fındık fıstık kullanıyoruz. Kimse bizim kadar bol malzeme koymuyor. Hiçbir şekilde malzemeden kaçmıyoruz. Ürünlerimizi Adana"da kendimiz imal ediyoruz. Ürünlerimiz haftada iki gün Adana"dan hazır bir şekilde geliyor. Fiyatlarımız makul seviyede. Herkesin ürünlerimizden yiyebilmesini istiyoruz. Susamın iyisini bulmak kolay değil. Adana"da çiftçiye para verip susam ektiriyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özel Haber