İstanbul'un yüzde 5'i çöplerini ayırıyor!..

İstanbul'un yüzde 5'i çöplerini ayırıyor!..
* Arabalardan seyahat halindeyken atılan çöplerin önü alınamıyor… * Ayşe CÖMERT (Ev Hanımı): “Çöplerimi Ayrıştırsam bile ayrı ayrı konteyner olmadığından atacak yer yok. Belediyeler bunun için çalışma yapmalı…”

Dünyamızı elbirliğiyle kirlettiğimiz hepimizin bildiği bir gerçek…

Kimine göre “doğa”, kimine göre “tabiat”, kimine göre ise “dünya”mızın kıymetini hiç mi hiç bilmiyoruz…

Özellikle mega kentimiz İstanbul’umuzun resmi rakamlara göre 16 milyon, gayri resmi söylentilere göre 20 milyon nüfusu, çevreye çok daha iyi bakmamızı zorunlu kılıyor…

Gel gör ki, gerçekler önce çevremize, sonra da İstanbul’umuza iyi davranmadığımızı gösteriyor…

Arabalardan seyahat halindeyken atılan çöpler…

Evimizde ya da büromuzda (işyerlerimizde) çöplerimizin ancak yüzde 5’ini ayrıştırıyoruz…

Bu konuda İstanbul halkına sorduk: “Çevre temizliğine önem veriliyor mu?” diye…

İşte aldığım yanıtlar:

Ayşe CÖMERT (Ev Hanımı): “ Evdeki çöplerimizi bir yerde toplamaya, düzenli olarak da çöp kutularına atmaya dikkat ediyorum. Ancak, çöplerimi ayrıştıramıyorum. Nedeni de, evimin olduğu yerde, sadece çöp konteyneri var. Ayrıştırsam bile ayrı ayrı konteyner olmadığından atacak yer yok. Belediyeler bunun için çalışma yapmalı…”

Tuna GÜLDESTE (Çevre Mühendisi): “Kalabalık şehirlerin en büyük sorunu çöpler… Okulda öğrendiklerimizi halkımıza anlatmamız gerekiyor. Bunu da yerel yönetimler yapmalı… Biz bu konuda çevre mühendisleri olarak halkımızı bilgilendirmeye hazırız. Bu konuda çevre bakanlığı öncülüğünde sivil toplum örgütlenmesine gereksinim var. İstanbul gibi, her gün binlerce ton çöpün toplandığı yerleşim yerlerinde çöpten kurtulmak pek de kolay değil… Önlem alınmazsa, gelecekte İstanbul’da yaşamak imkansız hale gelecek…”

Remzi YAMAN (Sokak Temizleyicisi): “Ben sokaklarda ve ana caddelerde çöp topluyor ve süpürüyorum… İnanın bana gözlerimin önünde insanımız çöplerini sokaklara atıyor. Bu sorunu çözmek de pek olanaklı değil. Bence daha ilkokuldan başlayarak çevre temizliği konusunda halkımız bilgilendirilmeli… Aksi takdirde, çöp sorunu ve çevre temizliği çözülemez hal alacak… Önce eğitim verilmeli… Okullarda, radyolarda, televizyonlarda… Çöplerini ayrıştıranlar da ödüllendirilmeli…”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özel Haber