Hayat Hikayeni Anlat Simge Çizsin

Hayat Hikayeni Anlat Simge Çizsin
Grafik sanatçısı Simge Üngör, İstanbul Fener'deki atölyesinde yaptığı ve simografi adını verdiği çizimlerde çok farklı türde sanat eserlerine imza atıyor. Müşterilerinin hayat hikayelerini, anılarını, rüyalarını, seyatlerini vb. siyah-beyaz ağırlıklı resime döken Üngör, bu tür çizimleri dünyada yapan tek sanatçı.

Hüseyin KILINÇ

Yenigün Gazetesi olarak Simge Üngör"ün atölyesine konuk olduk.

Bu çizim türüne ilk başlarda hobi olarak başladığını belirten Üngör, şunları söyledi: "Yaklaşık 1 buçuk senedir bu atölye var. İlk başlarda bu işi hobi olarak yapıyordum. Tanıdıklarıma hediye yaparak bu işe başladım. Daha sonra bu dükkanı açtım. 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü mezunuyum. Daha önce bir şirkette dijital koordinatör olarak çalışıyordum. Ama bir yandan çizim yapmaya devam ediyordum. Sanattan hiçbir zaman kopmadım. Hem şirkette çalışıp hem de bu işi yapmak zor oluyordu. Zaman yetmiyordu. Şirketten ayrıldım. Şu an sadece bu işi yapıyorum. Tamamen mesleğime odaklandım."

KİŞİYE ÖZEL ÇİZİM

İnsanların çizimlere olan ilgisinin motivasyonunu arttırdığını belirten Simge Üngör, "Fener semtinde olmam ve buranın bir atölye olması insanlarla birebir etkileşim kurmam açısından kolaylık sağlıyor. İnsanlar genellikle dükkanın önündeki posteri merak edip ne olduğunu öğrenmek için dükkana giriyorlar. Burada ne tür bir sanat yapıldığını soruyorlar. Yaptığım işi anlattıktan sonra inanılmaz bir şekilde etkileniyorlar. Ben kişiye özel bir çizim yapıyorum. İnsanlar hayat hikayelerini, anılarını bir resimin içinde olduğunu görünce çok büyük bir sürprizle karşılaşıyorlar. Şu ana kadar ikiyüzden fazla çizim yaptım" dedi.

DÜNYADA BİR İLK

Simge Üngör bu işe bir tesadüfle başlamış. İlk olarak bir yılbaşında iki arkadaşına hediye olarak bu tür bir çizim yapmış. Üngör şöyle konuştu: "İki arkadaşımla tanıştığım günden itibaren olan bütün anılarımızı çizime yansıtıp resimlerimizi yapmıştım. İki arkadaşımdan o kadar güzel o kadar duygulu tepkiler aldım ki sonra da bu çizimleri hediye olarak yapmaya karar verdim. Bildiğim kadarıyla bu tür çizimi Türkiye"de ve dünyada benden başka yapan yok.

Zaman içerisinde iş gelişmeye başladı. Müşterilerime ilk olarak bu çizimin hediye olup olmayacağını soruyorum. Hediye ise müşterime hediye edeceği kişiyle ilgili "Nerede tanıştınız? Ne kadar zamandır birbirinizi tanıyorsunuz? Ne tür müzik dinliyorsunuz? Ne tür kitap okuyorsunuz? Hangi yerleri gezdiniz?" gibi yaklaşık 30 soru soru soruyorum. Onların hikayesini tam olarak öğrendikten sonra rapido kalemle siyah beyaz olarak çizmeye başlıyorum. Çizerken müşterilerimin bana anlattıkları hayat hikayelerinden ilham alıyorum. Çizimde sadece müşterilerimin anlattıkları bilgiler yer alıyor. Müşteriler bu sorulara cevap vermeyip sadece kendi istedikleri bilgileri de anlatabilirler. Ne kadar çok ayrıntı bilirsem çizim de o kadar çok detaylı olur."

Ailesinin ve nişanlısının kendisine çok destek verdiğini vurgulayan Simge Üngör, "Annem resim öğretmeni, nişanlım tasarımcı. Ailece sanatla iç içeyiz. Onlar bana çok destek veriyorlar. Ben kurumsal bir şirkette çalıştım. Şirkette kampanya dahilinde çalışmalar yapardık. Kampanyalar bitince yaptığımız çalışmalar da biterdi ve unutulurdu. Ama bu işte yaptığım çalışmalar hiç unutulmuyor. Hayata bir eser bırakıyorum. Çizimlerim bir anı olarak hep var olacaklar. Bu da işimin beni en çok mutlu eden yanı. İlerde çizim konseptimi daha da genişlettim farklı konularda da çizim yapacağım."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özel Haber