Emekli amatör tiyatrocular profesyonellere taş çıkarttı!

Emekli amatör tiyatrocular profesyonellere taş çıkarttı!
Emeklilik, bir çok kişi için aktif çalışma hayatından uzaklaşıp dinlenme anlamına gelirken, bunun tam tersi yeni bir hayata başlayanlar da  var. Esenkentli bir grup emekli, Emekli-Sen Esenyurt Şubesi’ne bağlı olarak Emeklileri Kalkındırma Partisi (EK Parti) tiyatro oyunuyla adeta profesyonel tiyatroculara taş çıkarıyor.

Değişik meslek gruplarından emekli olduktan sonra “ne yapabiliriz” düşüncesiyle hareket  eden bir grup emekli, Emekli-Sen Esenyurt Şubesi çatısı altında faaliyet göstermek üzere bir araya geldi. Çalışmaları arasına tiyatroyu da alan emekliler, senaryosunu Vahit Tulis’in hem yazıp hem de Hazal Deniz Tunç, Satı Akgül ve İbrahim Çağlar ile birlikte oynadığı Emeklileri Kalkındırma Partisi (EK Parti) tiyatro oyunu şimdiden İstanbul’un birçok ilçesinden ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden davet alıyor. Oyunda emekliler içinde genç bir üniversite öğrencisi olan Hazal Deniz Tunç, enerjisi ve performansıyla büyüklerine katkıda bulunuyor. Biz de emeklilikten tiyatroya geçiş yapan grubun oyuncularını daha yakından tanımak istedik.

“Rüyamızda bile rolümüzü oynuyoruz”

Esnaf emeklisi 76 yaşındaki Vahit Tulis, oyunda Umut Armut’u canlandırıyor. Tulis de aslında ekipteki diğer arkadaşları gibi emekli olup bir köşeye çekilmek yerine hayatın içinde olmayı seçmiş.Tiyatro oyunu sergilemek fikri de yine ona ait. “Pasif olmak yerine kendim ve toplum için bir şeyler yapmak  istedim. İlk etapta yapabileceğimiz en iyi aktivitenin tiyatro olduğuna karar verdik. Topluma ve siyasilere mesaj vermek için de kendisinin yazıp ve oynadığı “Emeklileri Kalkındırma Partisi” (EK Parti) tiyatro oyununu sahneledik. Bir yıl boyunca prova yaptıklarını belirten Tulis,  “Rüyamızda bile rolümüzü canlandırıyoruz. Hatta rolüne kendisini fazla kaptırıp, evinde eşiyle bile canlandırdığı karakter gibi konuşanlar var” diyor gülerek.

Performansıyla parmak ısırtıyor!

Grubun en genci, üniversite öğrencisi Oyunun tek emekli olmayan genç oyuncusu üniversite öğrencisi Hazal Deniz Tunç enerjisi ve müthiş performansıyla parmak ısırtıyor. Oyunda köylü bir  kız olan Selma Elma, Umut Armut’la birlikte parti kuruyor, neredeyse kusursuz ve oldukça renkli bir oyun çıkarıyor. Bu oyunda sınırım genç arkadaşımıza ayrı bir parantez açmak gerekir. Oyunda doğal ama çok da renkli bir karakter çiziyor Hazal Deniz Tunç, oyundaki ismiyle Selma Elma; kırk yıllık oyuncuymuşçasına jest ve mimiklerle sahneye çok yakışmış doğrusu.

“Zaman geçmiyordu, şimdi zaman yetmiyor”  

Tiyatro oyununda birinci doktor rolünü üstlenen İbrahim Çağlar ise 62 yaşında. Çağlar,  “Bir yıl önce  Emekli-Sen Esenyurt Şubesi bünyesinde faaliyet yapmak üzere organize olarak, ne  yapabiliriz diye düşündük. İlk icraatımız tiyatro oyunu oldu.” diiyor. Emekli olduktan sonra önceleri zamanın çok zor geçtiğini, ancak emekli çalışma grubunu kurduktan sonra artık zamanın yetmediğini belirten  Çağlar “Günlerimiz öyle bir doldu ki, şimdi boş zaman bulamıyoruz” dedi.  

“Oyundan önce eleştirenler şimdi bize katılmak istiyor”  

Oyunda asistan doktor rolünü canlandıran Satı Akgül ise çalışma grubunda tiyatro yapmaya karar verdiklerinde çevreden “Bu yaştan sonra  ne yapacaksınız” şeklinde tepki aldıklarını belirtti. Eroğlu, “Ancak oyundan sonra fikirleri değişti. Şimdi tiyatro grubumuza katılmak isteyen emekliler var. Ayrıca çeşitli yerlerden oyunumuzu sergilememiz için davetler alıyoruz” diye konuştu.  

Hedefleri tiyatro oyunu ile sınırlı değil  

Daha önce çeşitli oyunlarda başarılı performanslar sergileyen emekliler grubu, şimdi farklı yerlerde sahneye çıkmak üzere program yapıyor. Emekliler grubunun hedefi sadece tiyatro oyunu sergilemekle sınırlı değil. “Değişik çalışma grupları kurarak, Esenkent’teki tüm emeklileri  toparlamak, ortak kararlar alarak hem kendimiz, hem de semtimiz için faydalı işler üretmek istiyoruz. Hedeflerimiz çok geniş” diyen Vahit Tulis, bu konuda Emekli-Sen Esenyurt Şubesi’nden de çok destek gördüklerini söyledi. Satı Akgül “emeklilerin sesi olmaya gayret ediyoruz” derken, İbrahim Çağlar ise “Bütün emeklileri gönüllü faaliyetlerimeze çağırıyoruz. Gezi, eğitim, spor, kentsel dönüşüm, emeklilerin yaşam  kalitesini yükseltecek çeşitli faaliyetler olacak” diye konuştu.

Emeklileri Kalkındırma Partisi (EK Parti) tiyatro oyununda rol alan oyuncular pırıltılı ve doyurucu oyunculuklarıyla büyük alkış aldı.

SONGÜL TALU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özel Haber