Gazetecilerin anıları ölümsüzleşti

Gazetecilerin anıları ölümsüzleşti
Ümraniye Belediyesi, gazetecilerin meslek hayatındaki anılarını ‘Unutulur Gibi Değil’ adlı kitapla ölümsüzleştirdi. Gazetecilerin kendi günlerinde bir araya geldiği kitap tanıtımına, gazetemizin Yazı İşleri Müdürü tecrübeli gazeteci Engin Çağlar da katıldı.

YENİGÜN /  İSTANBUL - Ümraniye Belediyesi, mesleğe emeği geçen ve hayatını kaybeden gazetecilerin anısına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle, Gazetecilerin Haber Anıları’nın yer aldığı “Unutulur Gibi Değildi” isimli kitabın tanıtımı için bir program düzenledi.
Ümraniye Belediyesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerin haber anılarını ‘Unutulur Gibi Değildi’ adlı kitabın tanıtımı yapıldı. Cevahir Otel’de gerçekleştirilen programa, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra, Ak Parti Ümraniye İlçe Başkanı Öztürk Oran, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, birim Müdürleri, birçok gazete ve televizyon temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Program bir gazeteci olan Beste Kurtoğlunun sunumuyla başladı. Gazetecilerin kendi günlerinde bir araya geldiği kitap tanıtım programında, Savaş Ay’dan, Mehmet Ali Birand’a, Abdurrahman Dilipak’tan, Acun Ilıcalı’ya kadar gazeteci ve muhabir anılarının anlatıldığı kitabın tanıtımı gerçekleşti.
Tanıtım gecesinde, Ümraniye Belediyesi’nin geçen yıl 10 Ocak’ta yaptığı "Gazetecilerin Zor Anları" fotoğraf sergisi ve kitabın sunumu yapıldı. Sergide, savaş, sel ve yangın gibi olaylar yine foto muhabirlerinin deklanşöründen fotoğraflar yansıtıldı. Tanıtımda, 2013 yılında hayatını kaybeden Savaş Ay ve Mehmet Ali Birand da sinevizyon gösterisi ile anıldı.

BAŞKAN HASAN CAN; “KİTAPTA HİÇ KİMSEYE AYRIM YAPMADIK”
Programda bir konuşma yapan ve Gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Biz birkaç yıldan bu yana 10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü’nü kutlamayı gelenek haline getirdik. Geçen sene de yapmıştık, bu senede yapıyoruz. Geçen seneki kutlamada her kesimden gazeteci arkadaşlarımız ile bir araya gelip onların gazetecilik hayatlarında yaşadıkları zor anlarını sergilemiştik. Bu senede yaklaşık 140 gazeteci arkadaşımızın unutamadıkları anılarını ‘Unutulur Gibi Değildi’ adlı kitapta sunduk. Sanırım gazetecilere kendi günlerinde verilecek iyi ödül diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. Kitapta hiç kimseye ayrım yapmadıklarını belirten Başkan Hasan Can, kitapta alfabetik sırayla gazetecilerin anılarına yer verdiklerini de sözlerine ekledi.
  Tanıtım programında bulunan gazetecilerden bazıları kürsüye çıkarak, anılarını meslektaşlarıyla paylaştı.
Programda bir anısını paylaşan İnternet Haber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık; İnternet Haber’e o yıllar daha yeni adım atmıştık. Gazeteci bir arkadaşımın internet sitesinde bir sayaç dönüyordu ve ilgimi çekti bizde internet sitemizi yeni açmıştık. Sonra düşündüm acaba bizde bir gün en çok merak edilen siteler arasında olurmuyuz diye, düşünürken bir baktım bizim sayaç sürekli artıyor. Tabi biz o an heyecan sevinçle bir birimize sarıldık ve bir anda yerimden kalktım ve yan tarafa geçtim meğerki yan tarafta bizim çocuklardan biri sürekli siteye girip çıktığı için sayaç artıyormuş.
Daha sonra anısını paylaşan Gazeteci Orhan Can; Biz gece muhabiriydik ve canımız çok sıkılıyordu çaylar kahveler derken dedik ki hepimizde telsiz var biraz makara yapalım. O yıllar Sabah gazetesinden Kemal Gürmüz vardı ve tabi Rahmetli Savaş Ay’da vardı. Bu ağabeylerimizi aradık ve dedik ki biraz makara yapsak telsizden diye tamam dediler. Sonra uzaylılar var diye kendi aramızda konuşmaya makara yapmaya başladık. İşte şuan üstümüzden uzay mekiği geçiyor. Uzaylılar var diye ve sohbet böyle devam etti. Sabah görevimizi gündüzcülere devrettik. Ertesi gün bir baktık Günaydın ve Vatan gazetesinin manşeti ‘İstanbul’dan uçan daire geçti’ diye, sonra genel yayın yönetmenimiz geldi önümüze gazeteyi attı ve siz dedi sabaha kadar ne yapıyorsunuz. İstanbul’dan uçan daire geçiyor siz ne yapıyorsunuz diye, bizde diyemedik ki bizim makaramız bu haber olmuş diye.
Gazeteciliğe yıllarını vermiş Fahri Sarrafoğlu, “Anılar kenarda köşede kalmadı. Bunlar bizden sonra gelecek nesillere yol gösterecek olan anılar. Çok güzel anılar var, inceleme şansını yakaladık. Buradaki anılar okullarda okutulması gereken anılardır. Genç meslektaşlarımın bu kitabı okumaları gerektiğini düşünüyorum. Kitabı okuduktan sonra beni ve diğer meslektaşlarımı daha iyi anlayacaklar” diye konuştu.
30 yılı aşkın süredir gazetecilik yapan Türkiye gazetesinin emektar muhabirlerinden Cüneyt Bitikçioğlu, mesleği gereği birçok yerde bulunduğunu ve bundan dolayı da mutluluk duyduğunu dile getirdi. Gazetecilik mesleğinin çok zor şartlarda çalıştıklarını söyleyen Bitikçioğlu, “Hepimizin meslek hayatında anıları olmuştur. Benim de oldu ve bunu diğer meslek arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Bu yüzden unutamadığım anılarımı kitaba yazdım” dedi.
Yıllar önce Çapa Tıp Fakültesi’nde yaşadığı bir olayı anlatan Sabah gazetesi muhabiri Mustafa Kaya, “Biz gazeteciler yıllarca karda, kışta, bütün olayların içerisinde mesleğimizi yapmaya çalışan insanlarız. Diğer meslek kuruluşlarımızdan farkımız daha çok yıpranmamız. Gazetecilik bu yüzden çok zor bir meslek bunu severek yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.